0 - 2

Schalke 04 - Werder Bremen: 0-2

Maximilian Eggestein sänkte Schalke på Veltins Arena

Höstens poängskörd fortsätter. Werder Bremen tog under lördagskvällen tre nya pinnar på Veltins Arena mot ett blekt Schalke.

Den första halvleken kan bäst beskrivas som tillknäppt. Jämt bollinnehav och få möjligheter åt båda håll gjorde underhållningsvärdet lågt. Efter 40 minuter hade endast ett skott på mål avfyrats.
Att något av lagen överhuvudtaget skulle göra mål innan halvtid kändes in i det sista mycket osannolikt, men med knappt två minuter kvar av halvleken klev Maximilian Eggestein fram med ett typiskt Maximilian Eggestein-mål. Ett inkast landade via Kruse hos 21-åringen som ett par meter utanför straffområdet fick på ett lurigt långskott som smet in vid närmsta stolpen. Skottet såg inte otagbart ut, men Alexander Nübel fick se sig besegrad. 1-0 till Werder Bremen i halvtid.

Schalke behövde gå framåt i andra halvlek och bytte in Mark Uth i halvtid. Bytet fick en viss effekt, och hemmalaget inledde andra halvlek som det bättre laget. Florian Kohfeldt, känd för sina taktiska egenskaper, gjorde snart sitt motdrag; ett dubbelbyte i minut 55. Kainz och Osako ut - Pizarro och Langkamp in. Langkamp klämde in sig mellan Moisander och Veljkovic i mittförsvaret som en extra säkerhetsåtgärd, medan Pizarro bidrog med sitt lugn och sitt spelsinne längst fram. Att säkra upp defensiven var ett klokt val, Schalke var vassare i andra halvlek än i första, även om de farliga lägena inte var många.

10 minuter efter Werders dubbelbyte var det dags för Eggestein att visa upp sig igen. Även denna gång var Max Kruse mannen bakom anfallet, och efter att ha vridit och vänt på en handfull blåklädda i straffområdets ena hörn, slog han ett svepande inlägg mot bortre stolpen där Gebre Selassie med nöd och näppe får tag i bollen och passar den till Eggestein, som gör vad han gjort en handfull gånger denna höst. Han tar ett par snabba steg, får sig en liten yta, hittar en lucka, siktar, och skjuter. För fjärde gången för säsongen går bollen i mål. Denna gång intill bortre stolpen. 0-2 i minut 66.

Sista 25 bjöd inte på någon större dramatik. Schalke pressade fram ett par farliga chanser, men lyckades inte förvalta dem. Werder kunde relativt kontrollerat spela av matchen och plocka hem tre nya poäng.

Eggesteins avslut visar sig allt tydligare vara ett av Werders allra tyngsta vapen den här säsongen. I grund och botten finns inget jätteläge till avslut vid något av Eggesteins två mål, men han visar upp en oerhörd förmåga att skapa luckor och utnyttja dem på bästa sätt. En kvickhet och ett tungt skott i en kombination som ett svagt Schalke inte kunde hantera denna afton. Förra säsongen etablerade Eggestein sig i Werders startelva, nu är han på god väg att bli en grönvit nyckelspelare. Är det rentav läge att prata om Eggestein som Thomas Delaneys ersättare? Den rollen har varit helt vigd åt Davy Klaassen, som på intet sätt underpresterat, men om Eggestein fortsätter producera poäng i den här takten är det inte längre solklart vem som är mittfältets stora stjärna i Werder Bremen.

Tabelläget är nu snudd på osannolikt bra för ett lag som i flera år i rad gått in i den nya säsongen med ambitionen att klara kontraktet. När omgång 8 avslutas under söndagen ligger Werder Bremen som sämst på fjärde plats. Vill allt sig väl kan de grönvita vara tvåa i tabellen en knapp fjärdedel in i säsongen, vilket även hos en optimistisk supporter som jag själv får ses som en överprestation. Men att Werder skulle vara med och slåss om topp 6 är inte någon överraskning - truppen är tillräckligt bra för det.

Nästa match för SVW är Bayer Leverkusen hemma nästa söndag kl 18:00.