Lagbanner
Sex raka segrar - Bremen mot toppen

Sex raka segrar - Bremen mot toppen

Tränarbytet i november har haft sällsynt god effekt - nu är Werder Bremen ett topplag i 2. Bundesliga igen

Werder Bremen är uppe på andra plats i en haltande 2. Bundesligatabell. Inte särskilt uppseendeväckande utifrån de givna förutsättningarna; ett nyss nedflyttat lag i Bremens storlek bör såklart slåss i toppen av en andraliga. Men utifrån den situation man satte sig i under hösten är Bremens segersvit näst intill sensationell.

Låt oss backa bandet till den 20 november 2021. Markus Anfang avgår som huvudtränare, bara timmar innan avspark i hemmamatchen mot FC Schalke (1-1). Detta efter anklagelser om att ha förfalskat sitt vaccinintyg (sannolikt i kombination med uteblivna sportsliga resultat). Avsaknaden av spelidé och ett ovanligt trubbigt anfallsspel har präglat höstsäsongen. Den väntade poängskörden har uteblivit. Den 20 november står Werder Bremen således utan en huvudtränare, på nionde plats i tabellen, i sin första säsong i andraligan på flera decennier. Ett enkelt återtåg till finrummet härifrån är bara att glömma.

Ole Werner anställs som ny huvudtränare den 28 november. Werder Bremens ligamatcher därefter:

Erzegebirge Aue hemma: 4-0
Jahn Regensburg borta: 2-3
Hannover 96 borta: 1-4
Fortuna Düsseldorf hemma: 3-0
Paderborn borta: 3-4
Karlsruhe hemma: 2-1

Näst intill sensationellt, alltså. Förklaringen? I allra första hand en tydligare spelidé, framförallt i anfallet, tillsammans med en otrolig utdelning från det numera cementerade radarparet på topp: Marvin Ducksch och Niklas Füllkrug. 10 mål och 7 assisst har duon producerat på de sex ligamatcher Ole Werner varit huvudtränare. Duons ena halva, den egna produkten Füllkrug gav paret smeknamnet "Die hässlichen Vögel", "De fula fåglarna" i en intervju. Magasinet 11 Freunde benämner duon som den tyska fotbollens just nu mest spännande. 

Framöver? 13 omgångar återstår av 2. Bundesliga. Bremen är ute ur DFB Pokal och kan fokusera helt och hållet på återtåget till den tyska fotbollens högsta serie. Degraderingen var smärtsam och separationen från Bundesliga var svår. Innan 2021 hade ingen annan klubb spelat fler säsonger i Bundesliga än Werder Bremen. En klassisk Bundesligaklubb som inte är nere för att stanna. Ett snabbt avancemang tillbaka upp är allt som finns. Det är dock extremt jämnt i 2. Bundesligas toppskikt; hela övre halvan av tabellen ryms inom mindre än 10 poäng. Utrymmet för snedsteg är således minimalt. Avancerar gör de lag som kan prestera på den jämnaste nivån över tid och är bäst på att undvika svackor. En match att se extra fram emot: Nordderbyt i Hamburg den 27 februari!

Ludvig Sandahl2022-02-05 16:15:10
Author

Fler artiklar om Werder Bremen