Werder Bremen - Fortuna Düsseldorf
3 - 1

Werder Bremen besegrade Fortuna Düsseldorf

Josh Sargent matchvinnare med sin första bollkontakt någonsin i Bundesliga

Werder Bremens segerfria svit i Bundesliga är bruten. Under fredagskvällen besegrade de grönvita tabelljumbon Fortuna Düsseldorf på hemmaplan med 3-1, och den första trepoängaren sedan oktober är inkasserad. En helt nödvändig sådan om man vill ha häng på topp 6 in i juluppehållet.

Matchen
Matchbilden dominerades långa stunder av Werder, som med högt bollinnehav tidigt skapade ett par möjligheter. Denna afton fick man också tidig utdelning. Efter ett fint anfall där Milot Rashica vänt bort två spelare i mittcirkeln och sedan lagt en djupledsboll mot en omarkerad Max Kruse långt ute till vänster kunde samme Kruse vända in mot straffområdet och hitta Kevin Möhwald vid straffområdesgränsen. Möhwald drar till på ett tillslag och får på en kanonträff, otagbart för Michael Rensing. 1-0 till Werder efter 20 minuter.
Werder fortsätter att vara det bättre laget, men gästerna sticker emellan med ett par anfall, varav ett resulterar i en hörna efter 40 minuter. Hörnan slås högt och mot mitten av straffområdet, där Werders Sebastian Langkamp är uppe med armen över sitt eget huvud och olyckligt träffar bollen med ena handen. Efter en videogranskning döms straff till Düsseldorf, en straff som Lukebakio förvaltar på bästa sätt. 1-1 i minut 43, ett resultat som stod sig in i halvtid.

Ett nytt poängtapp var plötsligt 45 minuter bort. Det här var matchen där de grönvita skulle studsa tillbaka, och nu hade man plötsligt bara oavgjort i halvtid. Men spelet i första var lovande, och Werder fortsatte att vara det bättre laget i andra halvlek. Utdelningen dröjde dock, och en viss nervositet hann infinna sig. Hemmalaget fortsatte trumma på, ett tungt långskott från Maximilian Eggestein i minut 71 tvingar Rensing att släppa en farlig retur rakt ut i den yta där Martin Harnik kom framrusande. Nyförvärvet lyckas i farten få till ett skott som med en studs i marken lurar Rensing och seglar in i mål. Ett viktigt mål för Werder och ett viktigt mål för Harnik, som inte fått till den höstsäsong som många hoppats på.

Fem minuter efter målet genomför Werder Bremen ett byte som många sett fram emot. Milot Rashica ut och Josh Sargent in. Den amerikanska supertalangen född 2000 får göra sina allra första Bundesligaminuter denna afton. Knappt två minuter senare får Sargent röra bollen för första gången någonsin i Bundesliga. Och han gör mål direkt. Efter att Augustinsson och Klaassen snurrat upp halva vänsterkanten får den sistnämnde till ett farligt inlägg där Sargent finns på första stolpen, hoppar upp, och missar bollen. Bakom honom står istället Martin Harnik som med en nick tvingar Rensing till en ny farlig retur. Där är Sargent först och kan nicka in bollen i ett öppet mål. Josh Sargent, som gjorde mål i sin debut i det amerikanska landslaget för ett par veckor sedan, gjorde knappast förväntningarna på sig själv mindre genom att avgöra sin första match med sin första bollkontakt.

Grönvita röster
Max Kruse om Josh Sargent: "Jag får gratulera honom. Han har förtjänat den här chansen senaste veckan, och visade upp sin målfarlighet ikväll"

Davy Klaassen om den brutna sviten: "Stämningen i laget har varit bra i veckan. Vi är ett lag, en enhet, och det är något som som är signifikativt för oss. Idag var vi tvungna att vinna och självförtroendet från den här segern är viktigt för oss."

Martin Harnik om Josh Sargent: "Jag glädjer mig verkligen för hans skull. Han är en bra kille som vi kommer ha stor glädje av i framtiden."