2019-03-30 15:30

Werder Bremen - Mainz 05
3 - 1

Werder Bremen - Mainz 05: 3-1

Max Kruse i högform när Werders segersvit utökades. Nu är Werder på europaplats igen.

Werder Bremens segertåg rullar vidare. En Max Kruse i högform sköt, med hjälp av en Milot Rashica i nästan lika bra form, hem tre nya pinnar till de grönvita hemma mot Mainz i säsongens 27:e omgång, en match Bremen vann med 3-1. Werder avancerar nu för första gången under våren till sjätte plats i tabellen, den sista platsen som garanterar spel i Europa. Den ambitiösa målsättningen att nå europaspel ser mer och mer ut att kunna uppfyllas, och Werder etablerar sig än mer som ett mycket starkt vårlag. Segern mot Mainz var tredje raka trepoängaren, och elfte raka utan förlust. Werder har fortfarande inte förlorat en enda match under 2019.

Hemmalaget kopplade tidigt greppet om matchen när vindsnabbe Milot Rashica kom loss på en perfekt djupledsboll från Max Kruse. Den unge kosovanske landslagsmannen var iskall och rundade målvakten innan han bredsidade in ledningsmålet efter mindre än tre minuters spel. Därefter kontrollerar Werder första halvlek med ett stundtals riktigt fint spel, och går till halvtid med 2-0 efter att Max Kruse bombat in sitt första mål för dagen från en obegripligt omarkerad position inne i Mainz straffområde. Med ett undantag för en period tidigt i andra halvlek, där svenske Quaison reducerade för gästerna, är det Bremen som har kontroll över matchen, och när Max Kruse på blir målskytt på nytt efter en dryg timme är matchen avgjord. Werder vinner komfortabelt och välförtjänt med 3-1.

Höjdpunkterna:
3’ 1-0: Milot Rashica (Max Kruse)
36’ 2-0: Max Kruse
52’ 2-1: Robin Quiason (Jean-Paul Boëtius)
63’ 3-1: Max Kruse (Milot Rashica)

Ludwig Augustinsson: “Vi spelade fin fotboll, och hade kunnat göra ännu fler mål. Bitvis var vi inte lika bra, framförallt i början av andra halvlek. Det var viktigt för våra målsättningar med en seger idag.”

?Milot Rashica: “Det var viktigt att få det första målet så tidigt. Efter det har vi allt under kontroll för en stund. Däremot var vi, i mina ögon, inte tillräckligt aggresiva i början av andra halvlek, vi var ofta för sena in i pressen. Men vi kommer tillbaka och ror hem det med 3:1-målet.”

Max Kruse: “Idag kan vi vara nöjda med segern och tabellplaceringen, men sedan får det vara bra med det. Tabellplatserna avgörs inte förrän efter 34 omgångar. Vi har fortfarande inte fått nog och vill fortsätta att vinna.”

Alla citat från Werder.de

Veckan som gick böjd på fler glada nyheter för Bremens del. Florian Kohfledt utsågs av det tyska fotbollsförbundet DFB till Årets tränare 2018, en tung utmärkelse. Och välförtjänt. Kohfeldt kom in i ett otacksamt läge hösten 2017 helt utan erfarenhet av huvudtränaruppdrag Bundesliga och räddade laget från bottenstrid, samtidigt som han lyckats bygga vidare på sitt spel in i denna säsong. Tar han Werder till Europa är det snudd på sensationellt; Kohfeldt har aldrig varit huvudtränare för ett A-lag tidigare, och han är fyra år yngre än truppens äldsta spelare. Att lyfta ett lag från strid kring kvalstrecket till strid om europaplatserna är en fantastisk prestation. Att han har haft hjälp av ett par riktigt fina sommarvärvningar ska förstås nämnas.

Dessutom var amerikanen Aron Johannsson tillbaka i matchtruppen för första gången på många månader efter att en fotoperation i november hållit honom borta från spel. Johannsson har länge varit skadeförföljd, men likväl visat en hög kvalitet när han fått spela. Nu återstår att se om han kan slå sig in i Werders redan starka anfall.

Nästa match för Werder Bremen är Schalke 04 borta, onsdag 20:45 i kvartfinal i DFB-pokal.