San Antonio Spurs - Dallas Mavericks Preveiw
Kommer denne fransmans poängplockande att räcka till för att skicka ut Dallas ur slutspelet, och påbörja vandringen mot ännu en titel för Spurs?

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks Preveiw

I en matchserie mellan två av NBAs absolut vassaste power forwards som även är forna MVPs, kommer det att slå gnistor. I en matchserie mellan två gamla antagonister kan det mycket väl skapas lite gammal, god slutspelsmagi, även om det kanske inte blir så mycket skönspel. I en matchserie mellan två lag på väg neråt, finns det i slutändan inga vinnare, men likväl ett lag som går vidare.

Jag måste till och börja med att erkänna att jag är en av väldigt få basketälskare som faktiskt är svag för San Antonio Spurs. Även om jag minst en gång i veckan gör mig lustig på bekostnad av Tim Duncans stoiska ansiktsuttryck och robotliknande spelstil, så har jag ända sedan jag började följa NBA gillat laget han representerar. David Robinson imponerade under OS i Barcelona då han lekte hem guldet tillsammans med det starkaste basketlag som någonsin samlats. Dennis Rodmans vilda och livsbejakande spel fick mig också att uppmärksamma dem, samtidigt som en lång, platonisk kärleksaffär med the Worm inleddes. När så Tim Duncan, Tony Parker och Magic Manu bildade en ohelig treenighet var jag, om än inte helsåld, så definitivt avundsjuk!

Jag var avundsjuk på att Duncan var så bra i försvar, och samtidigt gjorde som han ville när stackars Dirk Nowitzki förgäves försökte freda den grönvita korgen. Jag var avundsjuk på att Tony Parker var så svår att hindra från att ta sig till korgen, och att Manu låtsades att han var Maradonas en meter längre lillebror. Ända sedan 1999 har Spurs vunnit ett mästerskap vartannat år, med enda undantaget år 2001, då Shaq och Kobe satte sista handen på sin dynasti. Dallas Mavericks har varit nära flera gånger, men aldrig lyckats nå hela vägen till en titel.

År 2003 möttes lagen i semifinal, som jag verkligen trodde att Mavs skulle kunna vinna. Nowitzki var het, Steve Nash var grym och Michael Finley dominant. Tyvärr ville det sig inte bättre än att Dallas förlorade den livsviktiga fjärde matchen, mycket till följd av att Dirk åkte på en fotskada och förbjöds av både läkare och lagägaren att spela vidare. Trots att Dallas efter en heroisk insats lyckades ta hem den femte matchen, vann Spurs enkelt i match sex och gick vidare till final där man besegrade New Jersey, då ledda av Jason Kidd.

Tre år senare möttes lagen redan i kvartsfinal, men denna gång var det Mavericks tur att ta hem spelet. Dirk och kompani gick sedan vidare till final, där man snöpligt förlorade mot Miami Heat med 4-2 i matcher, trots att man vunnit de två första matcherna enkelt. Tre av de fyra förlusterna förlorades med totalt sex poäng, och efter det debaclet har Dallas inte lyckats nå längre än första omgången i slutspelet.

I årets möte kommer vi få se två åldrade, slitna lag som bägge har sina bästa dagar bakom sig. Tim Duncan har redan tidigare i år sett gammal och trött ut, och har även missat matcher på grund av diverse småskavanker. San Antonio har tyvärr drabbats av ett riktigt tungt avbräck då man förlorat Manu Ginobili för resten av säsongen.

I Dallas dras Josh Howard med en efterhängsen fotskada, som gjort att han endast kunnat spela varannan match med reglerad speltid på slutet. Han kommer dock troligtvis kunna spela varje match i slutspelet, eftersom det är längre vilotid mellan varje match än under grundserien.

Under grundserien möttes lagen fyra gången, och man delade då solidariskt upp matcherna, bägge lagen vann varsin match på hemma- och bortaplan.

Matchups:

Point Guard: Här är Spurs överlägset starkast. Även om Jason Kidd fortfarande är en skicklig och rutinerad spelare har han ingenting att sätta emot Tony Parkers snabbhet. Parker har snittat över trettio poäng i matcherna mot Dallas, och kommer med stor sannolikhet att göra det även i slutspelet. Troligen kommer Dallas att pröva Kidd, Terry och kanske till och med JJ Barea för att stoppa de franske elegenten, men här är San Antonio starkare.

Fördel: Spurs

Shooting Guard: Roger Mason kommer här förmodligen ställas mot Antonie Wright, även om den senare förmodligen kommer få ytterst lite speltid. Mason är en rutinerad skarpskytt som även levererat i crunch time under året, medan Wright mest spelar försvar och väntar till dess Jason Terry kliver in på banan.

Fördel: Spurs

Small Forward: Här kommer gamle Dallasstjärnan Michael Finley försöka matcha upp med sin forne lagkamrat Josh Howard. Om Howard är frisk och kan spela, är han Finley överlägsen på alla sätt och vis. Finley kan skjuta treor, men vid denna respektabla ålder bidrar han inte med något annat. Howards offensiva kvaliteter är oerhört viktiga för Dallas, och när han är på humör är han även lagets kanske bäste försvarsspelare.

Fördel: Mavericks

Power Forward: Battle of the Beasts, the Titanic Tussle, kalla det vad ni vill, men det är denna duell som kommer att avgöra vilket lag som vinner serien. Kan Duncan stoppa Dirk vinner Spurs enkelt, men kan Dirk hålla den oerhört höga nivån han spelat på under hela april har Dallas absolut chansen. Duncan har haft en ganska anonym och oinspirerande säsong så här långt, men han har varit väldigt effektiv i de tidigare mötena med Dallas.

Fördel: Oavgjort 

Center: Här kommer Erick Dampiers defensiva grovjobb och slit under korgarna att möta Matt Bonners finess och trepoängsskytte. Det är inte otroligt att Dampier kommer matchas upp med Duncan och Bonner med Nowitzki, då dessa centrar knappast klarar av att spela försvar på varandra. Dampier kan dock bli ett oväntat segervapen, då Dallas vinner nästan varje match då han mäktar med mer än 10 poäng. Bonner var en av ligans tio vassaste trepoängsskyttar, så Dallas får inte ge honom för mycket utrymme.

Fördel: Oavgjort

Bänken: Utan Manu Ginobili tappar Spurs bänk mycket av sin slagkraft. Där finns en fin insidetrio bestående av Kurt Thomas, Fabricio Oberto och nyförvärvet Drew Gooden, men väldigt lite på guardsidan. Bruce Bowen må fortfarande vara en tillgång på planen, men 37 år gammal är han inte samma superpest och försvarsdemon som tidigare.

På Dallas bänk sitter sällan Jason Terry, även om han startar matcherna där. Han snittar 20 poäng per match, och är en mycket svårstoppad offensiv kraft. Dallas har även atleter som Brandon Bass, Gerald Green och James Singleton att byta in, liksom den superkorte men orädde guarden JJ Barea. Så länge som någon kan hjälpa Terry att lyfta Dallas starters tycker jag att Mavericks är starkare här.

Fördel: Mavericks

Coach: Rick Carlisle må vara en duktig coach, men här har han inget att säga till om. Greg Popovich är oerhört dekorerad och framgångsrik, men är också väldigt skicklig på att få ut det allra mesta ur sina spelare.

Fördel: Spurs

Hade det inte varit för Ginobilis skada, hade jag redan givit Spurs en plats i kvartsfinal, men nu blir det faktiskt en riktigt spännande serie. Jag tror bägge lagen har goda chanser att gå vidare, och det kommer minst att gå till sex matcher, troligen hela vägen till en sjunde och avgörande drabbning i the Alamodome. Det här må vara ett tips med hjärtat snarare än hjärnan, men jag tror att Mavericks tar hem spelet, efter en bländande uppvisning av Dirk Nowitzki och Brandon Bass. Tyvärr har jag svårt att tro att något av lagen kommer nå längre än till semifinal, men denna serie kommer i alla fall i mina ögon att bli en höjdare.

Petter Gagerman2009-04-18 22:51:00
Author

Fler artiklar om Dallas Mavericks