"Inför" NFL-säsongen - NFC Preview
Arizonas Kurt Warner sackas av San Fransiscos Ray McDonald.

"Inför" NFL-säsongen - NFC Preview

Om man inte försöker sig på att förutspå säsongen så här i inledningen så kommer ju folk inte att ha något de kan reta mig för när säsongen börjar närma sig sitt slut. Vi börjar med att titta på NFC:

NFC North är en intressant division där vi har ett lag som kommer från den första 0-16-säsongen i ligans historia, ett lag med en quarterback som slutat vara pensionär för andra (och sista?) gången, ytterligare ett lag med ny quarterback samt ett lag som har bytt försvarsspel inför säsongen..

Detroit, som kommer direkt från 0-16, har bytt ut stora delar av laget både på och utanför planen inför den här säsongen. Anförda av rookie-quarterbacken Matthew Stafford ska man försöka skaka av sig 0-16-oket och etablera sig som ett konkurrenskraftigt lag igen. Detroit kommer inte att gå igenom säsongen utan vinster, men de kommer inte heller ha något att göra med kampen om slutspelsplatser.

Det kommer istället att bli ett trekejsarslag mellan Minnesota, Chicago och Green Bay. Minnesotas största nyförvärv är gamle ärkerivalen Brett Favre som förpassar Tavaris Jackson till bänken. Min gissning är att Favre kommer att prestera ungefär liknande siffror som i fjol där han började starkt för att sedan mattas av ordentligt mot slutet av säsongen. De två andra lagen som kommer att slåss om segern kommer troligtvis att ha en motsatt utveckling eftersom Chicago måste ge nye QB:n Jay Cutler ordentlig tid att vänja sig med Chicagos receivers som är betydligt sämre än de han hade i Denver förra året och Green Bay kommer behöva tid för att ordentligt nöta in sitt nya försvarssstem.

Vem som kommer att gå vinnande ut striden är svårt att förutspå, men jag tror att om Vikings två DT’s klarar sig ifrån avstängning så kommer Minnesota, trots QB-problem på slutet, att snubblande ta sig till slutspel.

Om man sedan vänder blicken mot NFC West så kan man börja med att titta på Arizona som förlorade förra årets Super Bowl. Inte nog med att lag som förlorar Super Bowl sällan tar sig till slutspel, de kan dessutom drabbas av ”The Madden Curse” (Spelaren på framsidan av Madden-spelet blir skadad eller spelar dåligt) då Larry Fitzgerald pryder spelets framsida i år. Att Kurt Warner dessutom opererat höften under sommaren gör inte direkt att det ser ljusare ut för Arizona som kommer att få en tuff säsong.

De stora nyheterna kring San Francisco under sommaren har varit Michael Crabtree, wide receivern som draftades som nummer 10 i draften och inte är nöjd med det kontrakt han erbjudits. Crabtree hotar med att inte spela alls i år och istället draftas igen nästa år och få mer pengar. Om man tittar på de spelare som spelar så kan man säga att 49ers ryckte upp sig ordentligt under nye coachen Mike Singletary förra året och laget kommer nog ta ytterligare ett steg i år. Det kommer dock kanske att räcka för att vara med och utmana om gruppsegern, men troligtvis inte om ett wild card.

Även St. Louis är inne i en ombyggnadsfas under nye coachen Spagnoulo och de är ett par år ifrån att vara ett lag att räkna med. Istället känns det som om Seattle får räknas som favorit i divisionen. Förra året så hade Seahawks stora skadeproblem men lyckas de bara hålla sina spelare borta från skadelistan så borde de inte hade något större problem med att plocka hem NFC West.

I NFC South ser jag New Orleans som de stora favoriterna då det känns som om de äntligen börjar få ordning på sitt försvarsspel. Atlanta som, ledda av Matt Ryan, var förra årets askungesaga kommer att få det mycket tuffare i år med ett tuffare spelschema och ett försvar som inte ser nämnvärt starkare ut än förra året.

Tampa Bay har under sin nye coach fortsatt med sin gamla princip att samla på sig jättemånga quarterbacks och man har slutligen valt Byron Leftwich som sin starter. Att man sedan sparkade sin OC en vecka innan säsongsstarten gör ju att det känns som om Tampa löper en stor risk att bli gruppens slagpåse.

Om Carolina ska kunna upprepa sin fina fjolårssäsong så krävs det att Jake Delhomme har ytterligare en bra säsong i sig. Det känns dock tveksamt och man bör inte glömma att han avslutade förra säsongen med att på sin födelsedag kasta 5 interceptions mot Arizona.

Den tuffaste divisionen i NFC är NFC East där bland annat Giants, som jag anser är laget att slå i NFC, spelar. Giants har ligans kanske bästa DL och om de bara kan få fram en riktigt bra receiver så kommer de att bli svårstoppade. Washington signade Albert Haynesworth under off-season för att stärka sitt försvar, vilket han kommer att göra, men Redskins stora problem är dock fortfarande offensiven och där måste QB Jason Campbell verkligen visa att han är bra nog för att vara QB i NFL.

De stora rubrikerna kring Philadelphia Eagles i år har handlat om Michael Vick. Man kan tycka vad man vill om Vick och att han får en chans till, men det är inget jag tänkte älta här. Det viktiga med Vick är att han inte kommer att tillföra någonting till Eagles i år. Eagles kommer dock att gå bra i år.

Kvar har vi bara Dallas. Dallas är ett lag jag inte tror alls på i år, och häromdagen fick jag medhåll av den gamle RB’n Emmitt Smith som i en intervju sade att han hade svårt att se Cowboys vinna fler än 7 matcher i år. Jag tror att Cowboys kommer att få svårt att nå slutspelet i år.

För att sammanfatta: Jag tror att Giants, Saints, Seahawks och Vikings tar divisionssegrarna samt att Eagles tar en av Wild Card-platserna. Den andra kommer att stå mellan de två resterande ”topplagen” i NFC North, Atlanta och Washington.

Jonas Lejon2009-09-15 00:00:00
Author

Fler artiklar om NFL