Historien om New York Giants (1925-63)

Historien om New York Giants (1925-63)

Så var vi framme vid del fyra av 32. Turen har alltså kommit till Giants. Återigen blir texten så lång att jag väljer att dela den i två delar för att underlätta läsandet. Del två kommer om en timma eller två.

Bildandet och tidig framgång

Innan den här historien påbörjas så skall jag nog påpeka att jag har Giants som mitt favoritlag. I hela sportvärlden finns det endast ett lag som jag har större känslor för och jag följer Giants väldigt passionerat (ser alla deras matcher live, oavsett starttid, vilket ibland innebär att man kommer i säng runt sju på morgonen). Det kan alltså finnas risk för lite vinkling i historien här nedanför.

New York Giants bildades 1925 av Tim Mara. Mara jobbade på den här tiden med vadslagning och som promoter av boxningsmatcher. Mara fick ett erbjudande från NFL att bilda ett lag i New York med ensamrätt på marknaden. För att få laget var Mara tvungen att investera 500 dollar (vilket var en del pengar på 20-talet) i laget, men ansåg att det var värt priset. Laget fick namnet New York Football Giants efter baseball laget Giants (som på den tiden spelade i New York, men nu spelar i San Francisco).

Redan första säsongen så gick det bra för Giants på planen, men ekonomiskt var det till en början en fullständig katastrof. Giants ekonomi (och kanske hela lagets framtid) räddades av att Bears kom på besök med sin stjärna Red Grange. Hela 73 000 personer tog sig till matchen och det gav givetvis Giants en hel del välbehövliga kontanter. Redan ett år efter Giants grundande så fick man konkurrens från ett nytt fotbollslag i New York. Den nystartade ligan AFL (inte samma AFL som senare blev en del av NFL) startade ett lag i NY, New York Football Yankees. AFL försvann dock efter endast en säsong och Yankees lade ner sin verksamhet 1928 efter två år i NFL där de i princip bara spelade bortamatcher, detta eftersom Giants inte ville ha Yankees i NY.

1927 vann Giants sin första titel efter att ha nått ett 11-1-1 facit. Den här titeln gav Giants mer legitimitet i NY, en stad som varit fullständigt dominerad av Baseball under lång tid. Titeln följdes upp av en mycket svag säsong 1928. Denna svaga säsong fick till följd att Mara köpte upp hela Detroit Wolverines och förde över alla spelare från laget till Giants. Då Wolverines året innan slutat trea i ligan så förstår ni nog att detta var en stor förstärkning. 1929 var Giants tag vare de gamla Wolverines spelarna nära att vinna ligan för andra gången, men man förlorade en match under året och det var en för mycket då Packers vann alla sina matcher (Giants enda förlust kom för övrigt mot just Packers).

1930 spelade Giants en mycket uppmärksammad match mot Notre Dame. Matchen har blivit berömd av två anledningar. För det första spelades matchen till förmån för de som drabbats av den stora krisen 29. Matchen drog in 100 000 dollar till de behövande i NY och Giants fick givetvis mycket ”goodwill” av detta. För det andra så anser många att det var en här matchen som fastställde den professionella fotbollens status i USA. De allra flesta fotbollsfansen ansåg vid den här tiden att college football var bättre än den professionella motsvarigheten. Collegelagen spelade med mer hjärta ansågs det. Därför var de flesta i USA säkra på att Notre Dame skulle vinna mot Giants. Så blev dock inte fallet, Giants vann med 26-0, siffror som var i underkant då Notre Dame knappt fick bollen framåt en enda yard på hela matchen.

1934 var det återigen dags för en titel till Giants. Matchen har jag redan skrivit om, men historien tåls nog att upprepas. Matchen spelades på Polo Grounds i New York och temperaturen var minst sagt kylig. I halvtid hade Bears ledningen med 13-0, men då hände det som gjort matchen så berömd. Giants spelarna kom i andra halvleken ut i ”sneakers”. Dessa skor gav mycket bättre fästa än de fotbollsskor Bears använde och Giants spelarna kunde springa in TD efter TD och Giants vann matchen med 30-13. Matchen har gått till historien som ”the sneakers game”.

Både 1933 och 1935 slutade Giants tvåa. 33 förlorade man mot Bears och 35 mot Lions. Under den här treårs perioden gick Giants alltså till final varje år och laget var en av dominanterna i ligan på 30-talet (tillsammans med Bears och Packers). Det var också under den här perioden som två av Giants största konkurrenter bildades, Washington Redskins och Philadelphia Eagles. Rivaliteten mellan de här tre lagen är bland de äldsta i ligan och hatet mellan fansen överträffas bara av hatet mot den gemensamma fienden Dallas Cowboys.

Både 1938 och 39 var laget i final igen och båda åren spelade man mot Packers. En vinst och en förlust blev det, vinsten kom 38. 1941 var man återigen i final, men förlorade mot Bears.

Under lagets sjutton första år hade man alltså tre titlar och sex andra platser. Endast vid ett par tillfällen hade laget hamnat på den undre halvan.

Den eviga tvåan och Wellington Mara

Giants hade alltså sex andra platser fram till 1941 och inte blev det bättre efter det. Under de kommande 24 åren (fram tills Super Bowl erans start 1965) så skulle laget endast ta en titel, men inkassera sju andraplatser. Giants är det lag som har slutat tvåa i NFL flest gånger av alla lag (hela 14 gånger, att jämföra med 7 titlar).

1944 kom den första av alla dessa andraplatser. Finalen 44 spelades i New York mot Packers och slutresultatet blev 14-7 till Green Bay. 1946 förlorade man mot Bears i finalen med 24-14. Men det här årtalet är viktig av en annan anledning. Det här var året när Tim Mara lämnade över klubben till sina söner Jack och Wellington. Wellington Mara är idag en av de största legenderna i Giants historia.

1948 signade Giants sin första svarta spelare, Emlen Tunnell, som senare blev den första svarta i Hall of Fame. De 10 åren efter 196 så gick Giants aldrig till finales, detta trots att man de flesta åren spelade mycket bra fotboll. Anledningen till finaltorkan kan helt enkelt stavas Cleveland Browns som vann NFL Eastern (NFL var ju på den här tiden indelad i två divisioner, västa och östra) sex år i rad (50-55). Giants kom de här sex åren två eller trea i NFL Western alla år förutom 1953.

1956 var man dock äntligen mästare igen, att detta skulle bli sista titeln på 30 år visste givetvis ingen då. Matchen spelades mot Bears och vanns fullständigt överlägset, 47-7. 1957 var Browns tillbaka på NFL Westerns tron, men därefter var Giants dominans av divisionen näst intill total i sex år.

1958 vann man alltså NFL Western och gick till NFL Championship Game mot Baltimore Colts. Om man skall känna till en match i NFLs historia så är det den här matchen. Matchen kallas än idag för ”the greatest game ever played”. Detta är visserligen en sanning med modifikation då jag sett matchen och kan säga att den inte var mycket att hänga i granen. Matchen var dock den sista spiken i kistan på Baseballens status som USAs överlägset största sport. Giants-Colts sågs av 64 00 på Yankee stadium och hela 45 miljoner såg matchen på NBC. Hela 17 spelare och ledare från matchen återfinns idag i Hall of Fame. Matchen såg efter första halvleken ut att sluta med en klar Colts vinst, Colts ledde med 14-3. Men Giants kom tillbaka och matchen gick förlängning efter 17-17 vid full tid. Giants vann slantsinglingen och fick alltså bollen, men misslyckades att få poäng. Colts fick bollen vid 20 yards linjen och tog den hela vägen till en TD. Matchens sista play var en 1 yards löpning från Colts och de bilderna är nog bland de mest visade TV bilderna i USAs historia.

De kommande fem åren så gick Giants alltså till ytterligare fyra finaler. Tyvärr förlorade man alla finalerna, 59 mot Colts, 61 och 62 mot Packers och 63 mot Packers. Det laget som Giants ställde på banan under åren 1956-63 är antagligen ett av de bästa ligan någonsin har sett, att laget på åtta år gick till sex finaler är bevis nog för detta. Laget vann som sagt bara en titel på dessa sex försök, men laget producerade över hälften av Giants Hall of Famers och tog laget till en framgångperiod som få andra lag kan uppvisa.

Go Big Blue!

Hannes Westlundhannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2010-03-18 19:06:46
Author

Fler artiklar om NFL