AFC East Draftanalys

AFC East Draftanalys

Hur gick det egentligen för samtliga lag i draften? vad hände egentligen efter runda 1? Här kommer en artikelserie med en analys av samtliga divisioner i NFL.

Buffalo Bills

Val i draften:

Round 1: Gregory Rousseau, EDGE, Miami
Round 2: Carlos Basham Jr., EDGE, Wake Forest
Round 3: Spencer Brown, OT, Northern Iowa
Round 5: Tommy Doyle, OT, Miami (OH)
Round 6: Marquez Stevenson, WR, Houston
Round 6: Damar Hamlin, S, Pittsburgh
Round 6: Rachad Wildgoose Jr., CB, Wisconsin
Round 7: Jack Anderson, IOL, Texas Tech

Förstarundavalet:

Buffalo kom in i draften med få hål i sitt lag och hade som störst behov på sin Corner vilket många trodde också skulle adresseras tidigt MEN istället förstärka de sin passrush och plockade mannen med armar som släggor Gregory Rousseau som inte spelat sedan 2019 men var en av college mest dominerande edges då. Eller vad sägs om 19,5 tackler for loss och 15,5 sacks? Herregud om Bills får utveckling på honom, kan bli nästa stora edgerusher i NFL men det är också ett stort OM. 

Favoritvalet:

Kanske lite underligt var det att välja ännu en edgerusher efter Rousseau men har man sett Carlos “Boogie” Basham spela är det svårt att inte välja honom. En tank som inte låter någon linjeman hindra honom. Spelar inte bara med kraft utan använde en teknik som dessutom håller hög klass. Det som gör att han inte ansågs vara en förstarunda-talang är hans ojämnhet. 

Överraskningsvarning på dag 3:

Här står valet mellan safety Damar Hamlin som är ens stor och stark safety som säkerligen kommer spela mot springspel redan i år men den spelare som jag tror finns störst potential faller på spelare med bästa namnet i draften nämligen Rachad Wildgoose. Efter att inte ha fått ut sin fulla potential i Wisconsin har ändå “Goose” lyckats prestera 10 forced incompletions och endast tillåtit 11 catches. Då Bills har ett stort behov på Corner kan “Goose” räkna med speltid redan i år och hoppas han tar chansen så vi får höra lite “The Goose is loose”. 

Miami Dolphins

Val i draften:

Round 1: Jaylen Waddle, WR, Alabama
Round 1: Jaelan Phillips, EDGE, Miami
Round 2: Jevon Holland, S, Oregon
Round 2: Liam Eichenberg, OT, Notre Dame
Round 3: Hunter Long, TE, Boston College
Round 7: Larnel Coleman, OT, UMASS
Round 7: Gerrid Doaks, RB, Cincinnati 

Förstarundavalet:

Miami hade lyxen att komma in i draften med två stycken val i förstarundan och gjorde på många sätt relativt vågade val där både spelarna haft en skadehistorik och egentligen inte fått sina genombrott förens senaste året. För att börja med deras förstaval så är Jaylen Waddle en potentiell superstjärna med sin överdrivet explosiva spelstil som både kan gå i djupet och fånga i sloten. Många menar på att om Jaylen Waddle inte hade skadat sig i år hade det varit han som stog med Heisman trofen istället för lagkamraten Devonta Smith. 

Deras andraval i förstarundan blev edgerushern Jealen Phillips som sköt upp som en raket efter sin pro-day. Överglänste lagkamraten Rousseau och visade under hela säsongen vilken otrolig atlet och teknik han besitter. Kan mycket väl bli den edgerusher som Miami saknat och i Brian Flores system finns alla förutsättningar. Hans skadehistorik är dock dyster och faktum är att Phillips redan lagt ner footballkarriären en gång tidigare på grun av hjärnskakning. Men en chansning som är värd att ta för Miamis del plus att de har råd med den chansningen. 

Favoritvalet:

Här är det svårt att välja, Miamis fyra första val är briljant och samtliga spelare är top 5 på deras position inför draften. Men valet faller på Liam Eichenberg. En offensiv linjeman som troligtvis kommer bli guard i NFL men som spelat för en av de mest dominanta offensiva linjerna i college, nämligen Notre Dame. Om det är en sak som QB Tua Tagiovalua inte fungerar under så är det under press och här försöker man ge honom alla förutsättningar. 

Överraskningsvarning på dag 3:

Miami hade bara två val på dag 3 och valet här är enkelt. Larnell Coleman är kanske inte redo i år eller nästa år för den delen heller men med en bra längd och en atletisk profil så finns det mycket potential där. 

New England Patriots

Val i draften:

Round 1: Mac Jones, QB, Alabama
Round 2: Christian Barmore, IDL, Alabama
Round 3: Ronnie Perkins, EDGE, Oklahoma
Round 4: Rhamondre Stevenson, RB, Oklahoma
Round 5: Cameron McGrone, LB, Michigan
Round 6: Joshuah Bledsoe, S, Missouri
Round 6: William Sherman, OT, Colorado
Round 7: Tre Nixon, WR, UCF

Förstarundanvalet:

Med tanke på att Cam Newton gått med på en kraftig lönesänkning och att man byggt laget utefter denna faktorn fanns det egentligen inget annat alternativ än att Patriots skulle plocka sin nästa QB i årets draft. Precis som han själv viskade till Commissioner Goodell “This is what i wanted all along” så tyckte nog Patriots att Mac Jones passade perfekt. Av många kallad för en lite sämre klon av Tom Brady både spelsätt och fysik. Typiskt att Bill Belichick skulle ännu en gång visa hur man låter draften falla till dem istället för att ge upp kapital. 

Favoritvalet:

Även deras val i andrarundan DT Christian Barrmore är inget anna tän en stöld. Draftens överlägset bästa defensiva tackle och kommer vara en mardröm för alla andra lag i divisionen. Lite oslipad och finns en viss misstanke om att han kräver en enorm disciplin från tränare men som vi alla vet har Alabamas coach Nick Saban och Bill Belichick en nära relation och det är svårt att se ett scenario där dessa inte har pratat ihop sig om hur man maximerar Barrmores potential. Kan inte bli annat än succe i mina ögon. 

Överraskningsvarning på dag 3:

Efter att inte adresserat wide receiver i de 2 tidigare dagarna trodde man kanske att det skulle väljas fritt här men ack så fel man hade… Patriots imponerande inte under se senare valen utan valde som vanligt en runningback och defensiva pjäser. Då det inte finns en specifik “boom or bust”-spelare finns det ett ett par stycken som iaf är typiska utvecklingsprojekt som Patriots gillar. Den första är linebackern Cameron McGrone från Michigan som är bra i coverage och stark i passspel samt stänga ner springspel. Bra värde! Sen har Patriots en grym egenskap att utveckla offensiva linjemän som väljs lite senare i draften och svårt att inte tro att William Sherman kommer utvecklas till minst en starter i Patriots. Sen till sist valde de en receiver i Tre Nixon som är bra på en sak och det är att springa i djupet, det är ungefär det. Dock utvecklingsbar och kan mycket väl se sig göra några snaps redan i år.

New York Jets

Val i draften:

Round 1: Zach Wilson, QB, BYU
Round 1: Alijah Vera-Tucker, IOL, USC
Round 2: Elijah Moore, WR, SMU
Round 4: Michael Carter, RB, North Carolina
Round 5: Jamien Sherwood, S, Auburn
Round 5: Michael Carter, S, Duke
Round 5: Jason Pinnock, CB, Pittsburgh
Round 6: Hamsah Nasirildeen, S, Florida State
Round 6: Brandin Echols, CB, Kentucky
Round 6: Jonathan Marshall, DT, Arkansas

Förstarundavalet:

Jets hade precis som Miami två val i den första rundan och disponerade dessa perfekt. De valde som nummer 2 totalt och tog där sin nya franchisequarterback Zach Wilson från BYU och visade sedan i resten av draften att man lärt sig av vad man gjorde fel med Sam Darnold. Men det återkommer vi till senare. Zach Wilson är en otrolig armtalang och många jämför just den egenskapen med Patrick MAhomes. Det enda minuset är att han kommer från en mindre skola plus att han hade en elitpresterande offensiv linje framför sig. 

Med det andravalet i 1:a rundan valde Jets att byta upp sig för att välja OT/G Alijah Vera-Tucker från USC. Som vi sa tidigare väljer Jets helt rätt här och vill i förstahand få Wilson att känna sig säker bakom sin offensiva linje och därmed ge rätt förutsättningar. Vera-Tucker var en av de mest dominanta linjemännen i college förra säsongen och kommer troligtvis spela guard i Jets. Tänk bara på Jets vänstra sida på den offensiva linjen där jätte Mekhi Becton finns sedan tidigare och nu Alijah Vera-Tucker. 

Favoritvalet:

Svårt att inte välja wide receiver Elijah Moore som Jets plockar i den andra rundan. Elijah Moore är en så kallas “super-slot receiver” som redan nu kommer ta Jamieson Crowders plats. En lite mindre receiver men som redan imponerat på utsidan och många liknar honom vid en Tyler Lockett eller Doug Baldwin. Ännu en gång väljer de rätt position för att ge Zach Wilson rätt förutsättningar. Wilson får nu allt som DArnold inte fick och Jets har börjat sin resa uppåt.

Överraskningsvarning på dag 3:

Här finns det flera där bland annat runningback Michael Carter som imponerade stort i North Carolina bakom Javonte Williams. Komemr få spela dag 1 och har sin stora styrka i recevingspelet. Men valet med störst värde blir nog ändå Hamsah Nasirildeen som rankades mycket högre än var han plockades. Nasirildeen är en safety som eventuellt borde skolas om till en “off-ball” linebacker då hans storlek gör mer nytta där. Även ett varningensfinger för Jonathan Marshall som var Jets sista val, är redan mycket bra i rushdefence och kan utvecklas till en bra passrusher. 

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912021-05-10 11:53:44
Author

Fler artiklar om NFL