AFC North Draftanalys

AFC North Draftanalys

Hur gick det egentligen för samtliga lag i draften? vad hände egentligen efter runda 1? Här kommer en artikelserie med en analys av samtliga divisioner i NFL.

Baltimore Ravens

Val i draften:

Round 1: Rashod Bateman, WR, Minnesota
Round 2: Odafe Oweh, EDGE, Penn State
Round 3: Ben Cleveland, IOL, Ohio State
Round 3: Brandon Stephens, CB, SMU
Round 4: Tylan Wallace, WR, Oklahoma State
Round 5: Shaun Wade, CB, Ohio State
Round 5: Daelin Hayes, EDGE, Notre Dame
Round 5: Ben Mason, FB, Michigan

Förstarundavalet:

En av redaktionens favoritdrafter gjorde av Ravens och man maximerade verkligen det utbytet man fick och med bytet av OT Orlando Brown med Kansas City Chiefs. Ravens fick förvisso ett sent val i draften men fortfarande två stycken i förstarundan vilket måste ses som en jätte möjlighet och lyx. Deras förstaval blev den underskattade wide receivern Rashod Bateman från Minnesota som kanske inte är den största atleten men som har en helt otrolig förmåga att bli öppen, fånga bollen samt att göra plays. En playmaker av rang och mångsidig som kommer utvecklas till Lamar Jacksons WR1. 

Det andravalet föll på Odafe Oweh som passar som handen i handsken hos Ravens. Inget lag utvecklar sån råtalang på edge som Baltimore och här får de en näst intill perfekt atlet som fullständigt ägde sin pro-day. Finns mycket att slipa på rent tekniskt och produktionsmässigt har han inte presterat några nämnvärda siffror, inga sacks och endast 6,5 tackles for loss. Trots detta finns alla möjligheter att utveckla Oweh till en kraft på passrushen och får inte Ravens igång honom kommer ingen få det.

Favoritvalet:

Efter att ha höjt Bateman och Oweh till skyarna är det svårt att toppa dess men i min mening gjorde Baltimore ett äkta kap på wide receiver Tylan Wallace från Oklahoma state. Wallace är inte riktigt i samma nivå som Bateman men inte långt därifrån och har varit produktiv under sin tid i college. Stark både i contested catches och har en explosivitet som gör honom till ett vertikalt hot. Skulle komplettera Ravens anfall bra med en position som slot receiver. Det är också viktigt att understryka hur Ravens visar att draften till stor del handlar om att ge Lamar Jackson alla förutsättningar, jag har sedan tidigare höjt Jets, Browns och Chiefs för att göra just detta med att välja o-line och receivrar som veta hur man gör sig själv öppen för en passning. Stort plus Ravens!

Överraskningsvarning på dag 3:

Utav alla spelare som vi analyserat och sagt “synd att han inte valde att spela 2020” så är det precis tvärtom med Cornerbacken Shaun Wade från Ohio State. Att han valde att spela 2020 och tvingas byta position till utsidan istället för att spela slot corner gjorde honom allt annat än gott. Troligtvis hade han gått redan i 2:a rundan om han valt att stå över årets säsong. Oavsett så är det en riktigt bra slot corner och förhoppningsvis har Ravens sett detta och använder honom därefter. Under 2019 spelade han lysande och stoppade bollen 8 gånger och tillät endast 7 first
downs.

Cincinnati Bengals

Val i draften:

Round 1: Ja’Marr Chase, WR, LSU
Round 2: Jackson Carman, OT, Clemson
Round 3: Joseph Ossai, EDGE, Texas
Round 4: Cameron Sample, EDGE, Tulane
Round 4: Tyler Shelvin, DT, LSU
Round 4: D’Ante Smith, OT, East Carolina
Round 5: Evan McPherson, K, Florida
Round 6: Trey Hill, IOL, Georgia
Round 6: Chris Evans, RB, Michigan
Round 7: Wyatt Hubert, EDGE, Kansas State

Förstarundavalet:

Debatten som rådde innan Bengals val var om de skulle välja att återförena QB Joe Burrow med sin favorit receiver Jamarr Chase eller om de skulle välja OT Pennei Sewell för att skydda Burrow. Valet föll på JAmarr Chase och inte bara ska det bli häftigt att få se denna superduo igen utan Chase är även en helt otrolig och häftig spelare. Många menar på att hade han valt att gå i förra årets draft hade Chase gått som första Wide Receiver. Chase är näst intill komplett på alla sätt där han skapa separation med en grym route running, kan mobba corners med sin fysik och vinner nästan alla contested catches som får en att tänka på Deandre Hopkins. Ja’marr Chase har redan lovat “att slå alla rekord i Bengals” och det är inte svårt att föreställa sig heller.  

Favoritvalet:

Joseph Ossai från Texas Longhorns är min favorit i denna draftklass från Bengals där de får en spelare likt Odafe Oweh har precis alla fysiska delar av spelet och ett driv som är svårmatchat. Lyckades från sin position på edge göra hela 15,5 tackles for loss och 5,5 sacks vilket man i Bengals hoppas kunna utveckla redan till nästa säsong. Kommer troligtvis spela som rotationsspelare första säsongen. 


Överraskningsvarning på dag 3:

Kickern Evan Macpherson kan mycket väl bli en succ….skämt åsido, det är fullständigt obegripligt att Bengals väljer en kicker i den femte rundan när de lika gärna kunde signat honom efter draften. Totalt slöseri av Bengals….

Som sagt så gjorde Bengals en bra draft och flera intressanta spelare på dag 3 men den med störst möjlighet att göra intryck redan första säsongen blir nog DT Tyler Shelvin som är en bjässe på den defensiva linjen och som är näst intill omöjlig att flytta på. Borde gått tidigare i draften och Bengals får ett fint värde då detta även är en position som det haft problem med tidigare säsonger. 

Cleveland Browns

Val i draften:

Round 1: Greg Newsome II, CB, Northwestern
Round 2: Jeremiah Owusu-Koramoah, LB, Notre Dame
Round 3: Anthony Schwartz, WR, Auburn
Round 4: James Hudson, OT, Cincinnati
Round 4: Tommy Togiai, IDL, Ohio State
Round 5: Tony Fields II, LB, West Virginia
Round 5: Richard LeCounte, S, Georgia
Round 6: Demetric Felton, RB, UCLA

Förstarundavalet:

Kanske det laget som gjorde absolut bäst ifrån sig på hela draften och Browns har verkligen blivit en mall för hur man spenderar och planerar sina drafter och lagbyggen. I årets draft gjorde man ingen besviken när man såg att Greg Newsome II fanns tillgänglig och med vetskapen hur viktig position det är fyllde man både ett behov och med värde. Newsome var en klippa i Northwestern förra säsongen där han endast tillät 93 yards och 5 first downs. En Corner som kan spela i vilket system som helst och tillsammans med stjärnan Denzel Ward och Troy Hill kommer Browns kunna stänga ner vilken receiver som helst.

Favoritvalet:

Jeremiah Owusu-Koramoah eller JOK som han kallas är mångas favorit och jag kan bara ställa mig i samma led. En helt otrolig linebacker som kanske inte är den lättaste att hitta en roll till men som potentiellt skulle kunna spela som en linebacker med slot corner uppgifter. Hans rörlighet och förmåga att läsa spelet är över det vanliga och hade det inte varit för ett hjärtfel hade han gått i första rundan. Detta hjärtproblem är förståeligt avskräckt flera lag men enligt JoK själv är det inget hinder för honom. 

Överraskningsvarning från dag 3:

Browns gjorde ytterligare en stöld och det gjorde man med valet av defensive tackle Tommy Togiai från Ohio State som enligt experter skulle gått i andra rundan. En spelare som har en mäktig bullrush och som får de flesta guards att hamna på hälarna. Kommer få spela redan första säsongen då Browns inte har detta som någons stark position.

Pittsburgh Steelers

Val i draften:

Round 1: Najee Harris, RB, Alabama
Round 2: Pat Freiermuth, TE, Penn State
Round 3: Kendrick Green, IOL, Illinois
Round 4: Dan Moore Jr., OT, Texas A&M
Round 4: Buddy Johnson, LB, Texas A&M
Round 5: Isaiahh Loudermilk, DT, Wisconsin
Round 6: Quincy Roche, EDGE, Miami
Round 7: Pressley Harvin III, P, Georgia Tech

Förstarundavalet:

Ni vet ju vid det här laget hur vi står i frågan om man ska ta en runningback i första runda och för min del hade jag hellre sett en förstärkning på offensiva linjen eller kanske Cornerback. MEN jag vet också hur mycket Steelers värdesätter just den positionen och visst får de en typisk “pittsburgh.runningback”. Najee Harris är en grym fysisk runningback som kan både ta bollen i backfield som att ta emot passningar. Harris har en kuslig förmåga att antingen köra ner sin försvarare eller helt enkelt hoppas över den. Frågan är bara hur mycket av hans potential eller förmåga komma kunna användas då den offensiva linjen är i det skicket den är?

Favoritvalet:

Gillar ju Tight End Pat “baby-gronk” Freiermuth men bara för att vara extra trotsig väljer jag Kendrick Green som spelar Guard. En spelare som direkt höjer deras offensiva linje med en fart och styrka som är sällsynt och att få honom i runda 3 måste ses som ett kap av Steelers. 

Överraskningsvarning från dag 3:

Enkelt val här då det inte går att ogilla den smarta och adaptiva edgerushern Quincy Roche från Miami. Inte den mest atletiska men som läser spelat och sin motståndare strålande och att komma in när TJ Watt eller Alex Highsmith kört slut på motståndaren bör resultera i flera sacks eller tackles for loss för Roche. 

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912021-05-11 16:33:15
Author

Fler artiklar om NFL