Bokslut Denver Broncos

Bokslut Denver Broncos

Laget är redo för Super Bowl! Så lät det inför 2021 och med en briljant draft där framförallt försvaret stärktes fanns det endast ett stort frågetecken kvar och det var om Teddy Bridgewater skulle kunna bära detta lag till de största av scener. Låt oss säga såhär att det kunde bara gå åt ett håll och med facit i hand kommer nog 2022 bli en oerhört mycket roligare säsong för Broncos.

Förväntning inför säsong

Med en redan stark trupp och en näst intill perfekt draft var förväntningarna skyhöga och med det defensiva geniet Vic Fangio skulle motståndare knappt kunna göra poäng på Broncos. Att laget endast saknade en högkalibrig quarterback vissta alla innan och att Drew Lock skulle vara nummer ett var orimligt så man plockade in Teddy Bridgewater från Carolina. Känd för att vara en habil passare men utan den höga uppsidan och haft svårigheter att leda sina lag till vinster. 

Med CB Patrick Surtain, OT Quinn Meinertz och den hypade runningbacken Javonte Williams fanns det unga spelare redo att gå in och göra skillnad direkt och adderar man veteranerna Von Miller, Garret Bolles och Tim Patrick fanns den perfekta mixen av ungt och gammalt. Även förhoppningen att genombrott på WR Jerry Jeudy och TE Noah Fant var stora och bland de offensiva “skill-spelarna” fanns det inte en enda svaghet på förhand. 

Resultatrad (7-10)

@ New York Giants 27 -13 W
@ Jacksonville Jaguars 23 - 13 W
New York Jets 26 - 0 W
Baltimore Ravens 7 - 23 L
@ Pittsburgh Steelers 19 - 27 L
Las Vegas Raiders 24 - 34 L
@ Cleveland Browns 14 - 17 L
Washington Commanders 17 - 10 W
@ Dallas Cowboys 30 - 16 W
Philadelphia Eagles 13 - 30 L
Los Angeles Chargers 28 - 13 W
@ Kansas City Chiefs 9 - 22 L
Detroit Lions 38 - 10 W
Cincinnati Bengals 10 - 15 L
@ Las Vegas Raiders 13 - 17 L
@ Los Angeles Chargers  13 - 34 L
Kansas City Chiefs 24 - 28 L

Summering av säsong

Det blev faktiskt precis som vi trodde det skulle bli och ingen är väl mer besviken än Broncos fansen. Quarterback Teddy Bridgewater spelade som han gjorde i Panthers och kunde helt enkelt inte leda laget till tillräckligt många segrar. Trots en trupp som är väldigt stark saknades den där stjärnan på quarterback. Detta är någon som åtgärdats inför 2022 då man bytt till sig Russell Wilson från Seahawks och Broncos lär vara ett lag som är med och slåss på riktigt denna gång om playoff. 

Broncos inledde väldigt starkt och vann de tre första men för att sedan förlora de fyra nästkommande matcherna och sedan blev det bara en varannan vinst och förlust resten av året och det märks hur laget saknar en jämnhet och konsekvent bra prestationer. Även skador på nyckelspelare blev även väldigt kännbart för Denver där man förlorade Bradley Chubb, Josey Jewell och Alexander Johnson under längre perioder och så även bytte man bort stjärnan Von Miller till Rams. 

Förväntad startuppställning under säsong

QB: Teddy Bridgewater / Drew Lock
RB: Melvin Gordon III / Javonte Williams
WR: Courtland Sutton
WR: Tim Patrick
SLWR: Jerry Jeudy / KJ Hamler
TE: Noah Fant / Albert Okwuegbunam
LT: Garrett Bolles
LG: Dalton Risner
C: Lloyd Cushenberry III
RG: Quinn Meinerz
RT: Bobby Massie
DE: Jonathon Cooper (Von Miller)
DT: Shelby Harris (Dre’Mont Jones)
DT: DeShawn Williams (Mike ‘Purcell)
DE: Bradley Chubb ( Stephen Weatherly)
LB: Baron Browning
LB: Josey Jewell (Alexander Johnson)
CB: Patrick Surtain II
CB: Ronald Darby (Kyle Fuller)
SLCB: Bryce Callahan
FS: Kareem Jackson
SS: Justin Simmonds (Caden Sterns)

Tre stjärnor

  • Bradley Chubb, Defensive End
Ja dessvärre gick vi miste om Bradley Chubb denna säsong på grund av skada men på de 7 matcher han spelade var det inte samma spelare som innan. Chubb mäktade bara med 11 pressures och 0 sacks. Detta måste ändras och med Von Miller borta är det nu Chubb som ska axla manteln och bli den stora ledaren på den defensiva linjen. 
  • Garrett Bolles, Offensive Tackle
På 5 säsonger har Bolles nästan spelat samtliga offensiva snaps och gjort det på en mycket hög nivå. Underskattad left tackle som kommer vara Russell Wilsons bästa vän.
  • Justin Simmonds, Safety
Det finns så mycket bra spelare på Broncos secondary men safety Justin Simmonds står ut lite extra. Simmonds har sedan han kom in i ligan 2016 varit en av de högst rankade spelarna på positionen och som en ren Free Safety är han ett vapen med bland annat 5 interceptions och 7 passbrytningar. En playmaker i det defensiva djupet. 

Tre bottennapp
  • Quarterback
Tänk att det blev precis som vi trodde. Teddy Bridgewater gjorde rent prestationsmässigt ingen dålig säsong då han är en precis passare men han är inte quarterback som leder sitt lag till segrar. Detta visste vi sedan tidigare men ändå valde Broncos att chansa och nu står vi här. Nu slog Broncos slag i saken och bytte till sig Russell Wilson men frågan är nu om det är ett år försent?
  • Jerry Jeudy
Vi väntar fortfarande på det stor genombrottet från förstarundavalet från 2020. Spelade 10 matcher denna säsong och fick se både sin mängd targets som sina yards minska med hälften från 2020. Nu är det väldigt tuff konkurrens om targets i Denver där både Sutton och Patrick vill ha sin beskärda del men med tanke på Jeudys grymma route running borde han ha en högre produktion. Dessvärre lider han nog av dåligt quarterback spel. Räkna med en explosiv utveckling 2022.
  • För bra division
Kanske ett underlig problem att uppmärksamma då det inte är Broncos fel på något sätt men det är en otroligt svår division med Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers och Oakland Raiders. Att då inte heller ha en quarterback som kan konkurrera med de andra tre gör det hela nästan omöjligt för Denvers försvar är både på pappret och på planen ett fantastiskt enhet men det räcker inte om man måste spela en Teddy Bridgewater eller Drew Lock. 

Säsongens överraskning

Patrick Surtain II, Cornerback

Egentligen inte överraskning då han var precis så redo för NFL som vi trodde. Surtain är ingen passbrytning eller interception-maskin men är fantastisk på att fullständigt osynliggöra sina receivers. Han spelar redan på veterannivå och det krävs en ruggig noggrann och petig djupdykning för att hitta rena misstag under säsongen. Surtain kommer vara Broncos CB1 i många år framöver och vara en av ligans ledande på positionen inom ett par säsonger.

Draftklassen 21

1 (9). Patrick Surtain II, Cornerback
2 (35). Javonte Williams, Runningback
3 (98). Quinn Meinertz, Offensive Tackle/Guard
3 (105). Baron Browning, Linebacker
5 (152). Caden Sterns, Safety
5 (164). Jamar Johnson, Safety/Cornerback
6 (219). Seth Williams, Wide Receiver
7 (237). Cary Vincent jr, Cornerback
7 (239). Jonathon Cooper, Defensive End
7 (253). Marquiss Spencer, Defensive End

En ruskigt bra draft av Broncos där nästan hälften av spelarna inte bara är ordinarie utan även bidragande spelare. Att CB Surtain skulle vara så redo för NFL var nog alla säkra på och kommer vara en grundpelare i försvaret. Även RB Javonte Williams visade att hoppet från college inte är så stort om man spelar som en murbräcka och konkurrerade i stort sett ut veteranen Melvin Gordon med sina 903 yards och 2 touchdowns. Meinertz som kom från ingenstans innan draften och blev ett kap för Broncos där han efter halva säsongen flyttade till left guard och såg ut att ha kommit hem och presterade som en veteran, grym som passblockare. ÄVen linebackern Baron Browning fick chansen efter halva säsongen tack vare lagets skadeproblem och visst det avfyrades inga fyrverkerier men linebacker är en svår position att spela i NFL och Browning presterade över medel vilken får ses som en bra insats. Safety Caden Sterns fick även flera chanser och i matcherna mot både Chargers och Chiefs fick han spela som starter och det råkade vara hans bästa matcher så Sterna är redo för mer. Sist men inte minst måste vi nämna valet i sjunde rundan där DE Jonathon Cooper valdes och han visade i Chubbs frånvaro att han kan bli en stabil passrusher i NFL. Cooper hann leverera 23 pressures och 3 sacks vilket är mer än godkänt för en sjunderundare. 


Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
  • Släpp Russ lös
Som vi alla vet offrade Broncos en helt drös med draftval och flertalet spelare för att äntligen få den där elit quarterbacken. Man valde Russell Wilson från Seattle och redan känns det som handen i handsken. Det viktiga är nu att inte begränsa Wilson utan låta honom vara den centrala delen av offensiven och förlita sig på det han gör bäst, det stora spelen. Med en grym WR-grupp där Sutton, Patrick och Jeudy florerar finns även KJ Hamler som kan bli Wilsons nya Tyler Lockett. Med allt det sagt, låt Wilson nu göra sin grej och blicka framåt mot Super Bowl för inget annat är acceptabelt. 
  • Hitta en partner till Bradley Chubb
Länge var Chubb Von Millers sidekick, nu måste Chubb vara den där pressande stjärnan och hota motståndarens quarterback i varje snap. Nu börjar tiden bli inne att finna Chubbs sidekick och avlastning. Detta göra antingen billigt genom free agency eller i draften där de höga valen bytts bort. Jonathan Cooper som draftades sent fick bära ett tungt lass redan sitt rookie år och imponerade stundtals. Cooper bör dock skyddas från att få för mycket ansvar tidigt så våran rekommendation vore att para ihop honom med en rookie från draften att kunna rotera med. 
  • Stäng ner springspelet
Denvers försvar ser riktigt starkt ut på pappret och spelar emellanåt på exakt den nivån MEN det är för ojämnt och laget har stundtals svaga insatser i pass rush och framförallt i run defence. Visst man förlorade Alexander Johnson vilket var ett tungt slag i run defence men saknas även riktig kvalite bland lagets defensive tackles. Nu när man även förlorat sin främsta DT i Shelby Harris är man ännu svagare på positionen. Ser man dock till Safety, Linebacker och Edge så gör dessa enheter vad de ska göra i run defence och därför drar vi slutsatsen att laget måste förstärka DT. Det är en svag grupp och det finns många goda alternativ i såväl draften som i free agency.

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-23 12:13:00
Author

Fler artiklar om NFL