Bokslut Detroit Lions

Bokslut Detroit Lions

Efter en lång era med Matthew Stafford som härförare på quarterback fann Detroit sin nya stjärna i den nya huvudtränaren Dan Campbell. En mer frispråkig och extrovert personlighet är svårt att finna. Lions som många bottentippade inför säsongen levde upp till dessa förväntningar men bjöd samtidigt upp till kamp i många matcher och om det är något som coach Campbell lyckats utveckla är det en glöd och vilja att slita i varje snap för laget.

Förväntning inför säsong

Förväntningarna var låga inför säsongen 21 där bland annat Matthew Stafford blivit bortbytt till Rams där Lions fick Jared Goff i utbyte och ett antal förstarundaval. Även både Marvin Jones och Kenny Golladay försvann till free agency och vipps så var det tomt på WR-kontot. Man valde högt i draften -21 där man tog OT Pennei Sewell från Oregon och resten av draften blev en fingervisning av Dan Campbells ledarskap då det var på den offensiva och defensiva linjen som valen hamnade på. Med tanke på quarterback bytet samt förlusten av hela sin receivergrupp var inte förväntningarna höga men att bygga en kultur och optimism var prio nummer ett för Detroit.

Resultatrad (3-13-1)

San Francisco 49ers 33 - 41 L
@ Green Bay Packers 17 - 35 L
Baltimore Ravens 17 - 19 L
@ Chicago Bears 14 - 24 L
@ Minnesota Vikings 17 - 19 L
Cincinnati Bengals 11 - 34 L
@ Los Angeles Rams 19 - 28 L
Philadelphia Eagles 6 - 44 L
@ Pittsburgh Steelers 16 - 16 T
@ Cleveland Browns 10 - 13 L
Chicago Bears 14 - 16 L
Minnesota Vikings 29 - 27 W
@ Denver Broncos 10 - 38 L
Arizona Cardinals 30 - 12 W
@ Atlanta Falcons 16 - 20 L
@ Seattle Seahawks 29 - 51 L
Green Bay Packers 37 - 30 W


Summering av säsong

Säsongen är över och tur är väl det men det finns både hopp och optimism både bland fans och organisationen. Lions verkar ha gjort helt rätt i både rekryteringen av HC Dan Campbell och GM Brad Holmes där båda redan gjort stora avtryck. Visst Detroit vann endast tre matcher och var delaktiga i den kanske sämsta matchen av dem alla under säsongen där man spelade oavgjort med Pittsburgh Steelers men till skillnad mot Texans och Jaguars har Detroit hittat något de inte har, nämligen attityd och karaktär.

Detroit spelar hård och ger verkligen allt i varje snap för Campbell och det blev tydligare ju längre säsongen led. Dessutom blev flera draftval direkt avgörande för Lions där Penei Sewell var fenomenal på den offensiva linjen och Amon-Ra St-Brown hade en succeartad andra halva av säsongen. Med nya tränare i både Minnesota och Chicago och en Aaron Rodgers påväg bort börjar fönstret öppna sig för Detroit. 

Förväntad Startuppställning under säsongen

QB: Jared Goff
RB: De’Andre Swift / Jamaal Williams
WR: Kalif Raymond
WR: KhaDarel Hodge ( Quintez Cephus)
SLWR: Amon-Ra St-Brown
TE: T.J. Hockenson

LT: Taylor Decker (Matt Nelson)
LG: Jonah Jackson
C: Frank Ragnow ( Evan Brown )
RG: Halapoulivaati Vaitai
RT: Penei Sewell

DE: Charles Harris
DT: Nick Williams ( Alim Mcneill)
DT: Michael Brockers ( Levi Onwuzurike)
DE: Trey Flowers (Julian Okwara)

LB: Alex Anzalone
LB: Jalen Reeves-Maybin ( Derrick Barnes)

CB: Amani Oruwariye
CB: Jerry Jacobs ( Ifeatu Melifonwu)
SLCB: AJ Parker (Will Harris)
FS: Tracy Walker
SS: Dean Marlowe

Tre stjärnor
 

  • Penei Sewell
Svårt att inte tala om en av de största talanger på väldigt länge som dessutom presterade på en nivå som veteraner knappt når upp till. Oerhört ung och med ett år utan spel trodde man att Sewell skulle få aningen svårt i början men fel fick vi. Detroit har potentiellt en av ligans bästa offensiva linjer och med Pennei Sewell har man en grundpelare i 10 år  framöver.
  • Amon-Ra St Brown
Redaktionen gillade honom i college där han var en fysisk och pålitlig receiver för USC men omställning till NFL trodde vi skulle ta mycket längre tid. Spelade och fick förvisso en del targets direkt men endast fram till vecka tolv 39 receptions för 352 yards och 0 TDs. Men efter vecka 12 hände något då han fullständigt exploderade och presterade 51 receptions och 560 yards och 5 TDs. Makalöst bra från sin slotreceiverposition.
  • TJ Hockenson
Valdes ändå nummer 8 totalt av Detroit 2019 och tanken var att han skulle utvecklas till en Kittle eller Kelce en det riktiga genombrottet kom inte denna säsong heller. Dock fortfarande en av ligans bättre tight ends och ligger i gruppen precis bakom de bästa. Presterade aningen sämre som receiver men desto bättre såg han ut i blockspelet där han gör stor nytta.

Tre bottennapp
  • Lions secondary
Ligans näst sämsta lag sett till coverage och det krävs ingen analytisk förmåga att lägga märke till det. En massiv uppgradering krävs och förhoppningsvis kan laget få in talang från draften. I 2020 års draft valde Lions som nummer 3 totalt CB Jeffrey Okudah och än så länge har han knappt fått ihop en enda godkänd match. Denna säsongen skulle han äntligen vara fri från Matt Patricia men en skada satte stopp och nu är frågan om han någonsin kommer kunna nå sin potential.
  • Avsaknaden av passrush
Få lag var så dåliga och svaga på att skapa press på motståndarens quarterback och visst man fick sin bästa edgerusher Romeo Okwara skadad tidigt men som det är just nu är det både fattigt sett till potential och nuvarande förmåga. Att lagets secondary var så uselt spelar till viss del in men här bör Detroit adressera positionen i draften väldigt tidigt.
  • Jared Goff
Kanske aningen hårt med tanke på vilka receivers han har att arbeta med men dessvärre är inte Goff en del av Detroits framtid och att 50% av hans passningar varit kortare är 9 yards fungerar endast om man har en oerhört explosiv WR-grupp. Det går även att föra argumentet att han spelar bakom en väldigt stark offensiv linje vilket gjort att 67,7 % av hans dropbacks har han sluppit pressure. Ändå är insatsen så pass svag.

Säsongens överraskning

Amon-Ra St-Brown, Slot Wide Receiver

Det är lite mellan valet och kvalet mellan St Brown och Sewell men valet föll på den tidigare. Det var trots allt oväntat att han skulle prestera på den höga nivån han gjorde. Att Lions lyckats få den utveckling på ett val i fjärde rundan är riktigt starkt och blev precis det som QB Jared Goff saknat tidigare under säsongen. Spelar med energi och utgår från sin slotposition där han med sin starka routerunning hittar öppna ytor och mot slutet av säsongen hade han i snitt 3 yards per route run vilket visar styrkan i routerunningen. Att han mottog passnignar för 912 yards och 5 touchdowns förblir en succe i våra ögon. 

Draftklassen 21

1 (7). Penei Sewell, OT
2 (41). Levi Onwuzurike, DT
3 (72). Alim McNeil, DT
3 (101). Ifeatu Melifonwu, CB
4 (112). Amon-Ra St-Brown, WR
4 (113). Derrick Barnes, DE
7 (257). Jermar Jefferson, RB

En lyckad första draft för nye GM Brad Holmes som fann supertalangen Penei Sewell som varit en av ligans stora överraskningar denna säsong. Gick rakt in på den offensiva linjen och dominerade i stort sett. Även ett fynd i WR St-Brown som gick i fjärderundan har visat sig vara mer än redo att spela på högsta nivå. Även Alim McNeil och Onwuzurike har spelat mycket men inte kommit upp i nivå än. Tydligt hur Dan Campbell satt sin prägel på denna klassen genom att genomgående välja fysiskt starka spelare med hög atletisk förmåga. 

Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
 
  • Fortsätt lita på GM Brad Holmes talangscouting

Man får ändå ge honom stort plus för förra årets draft där flera spelare kommer bli nyckelfigurer för laget som Penei Sewell och St Brown. Även investeringar på free agency har betalat av sig och förhoppningsvis fortsätter Holmes på den inslagna vägen. Drömmen för HOlmes och Campbell lär vara DE Aidan Hutchinson i draften men i sämsta fall får man Kayvon Thibodeaux. Med många draftval kommer även möjligheten att fortsätta bygga laget och det kan faktiskt vara ett roligt lag och intressant lag som Lions ställer på planen 2022. 
 
  • Håll på Quarterback en säsong till

Det är ingen fantistisk nivå på quarterbackarna i årets draftklass och Detroit får bara inte plocka en som nummer 2 totalt. Dock så är det 2023 som gäller då edn kommer ha flertalet högkalibriga talanger på positionen. Med andra ord bör det köra på Jared GOff en säsong till eller så går man den andra vägen och väljer en quarterback antingen i slutet av förstarundan eller andrarundan och kör på den hela säsongen. Då lär man åtminstone vara garanterad ett toppval 2023. Det skall även nämnas att Goff är under kontrakt minst en säsong till och har en förhållandevis hög lön.
 
  • Tålamod ni är på rätt väg Detroit!

Det är självfallet inget roligt att vara ligans näst sämsta lag MEN man presterade mycket bättre än vad resultat säger. Precis som vi tidigare nämnt blåser det en optimistisk vind och HC Dan Campbells nya kultur kommer skörda framgång snart. Med ett Green Bay som kommer fortsatt vara nummer ett är dock Chicago i ombyggnation och Minnesota Vikings med behov en renovering skulle Detroit kunna finna sig som divisionens nummer 2. Kanske inte 2022 men ett steg mot detta bör göras under året.

Detroit har dessutom ,tro det eller ej, en del på plats och med en WR i St Brown, Runningback-duo i Williams och Swift samt en av ligans bästa offensiva linjer finns det helt klar något att bygga på. Även ett defensiv som spelar hårt och kämpar i vartenda snap de spelar. Förhoppningsvis plockar de Kayvon Thibeadeux eller Aidan Hutchinson som tvåa totalt för att sedan stärka sitt secondary. Då har Lions helt plötsligt något att arbeta med. Kan de även få ordning på Jeffrey Okudah som nu kommer spela det tredje och kritiska året har de ett potentiellt ess i rockärmen. 

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-14 10:32:36
Author

Fler artiklar om NFL