Broncos anställer Sean Peyton!

Broncos anställer Sean Peyton!

Av många stora tränarrekryteringar stod Denver Broncos nog för den största när man valde den eftertraktade stjärncoachen Sean Payton.

Broncos hade ett katastrofalt 2022 sett till både förväntningar och resultat där man valde att bland annat byta till sig Russell Wilson från Seattle och lägga allt krut på att nå en Super Bowl. Men det började svagt där den för säsongen nya tränaren Nathaniel Hackett inte fick ordning på spelet eller taktiken och säsongen blev en både trevande och haltande säsong och man slutade 5-12 och där man egentligen hade haft en chans på att välja högt i draften hade man nu gett upp det valet för att byta till sig Wilson. Till slut fick Hackett gå och som lösning valde nu Broncos nu att plocka in den “pensionerade” Sean Payton. Dock så kommer det till ett pris då Payton fortfarande tillhörde New Orleans Saints trots sin pensionering men Broncos valde att skicka i utbyte deras förstaval i 2023 års draft, 2024 års val i andrarundan och 2024 års val i tredje rundan. Ett dyrt pris att betala men det enda rätta för Broncos som vill vinna nu.

??“Sean Payton is an outstanding leader and Super Bowl champion with a brilliant offensive mind. He shares our commitment to winning championships for Broncos Country and we’re excited to welcome him as our new head coach,” - Broncos ägare och CEO Greg Penner i ett uttalande.

Vem är då Sean Payton?

Kommentarer är egentligen överflödiga här men hade Sean Payton fortsätta livet som pensionär hade han nog med enkelhet kunnat vänta sig en guldkavaj och plats i Hall of Fame för sina stora och långa framgångar med New Orleans Saints där han bland annat vann Super Bowl 2010. I 15 år var han tränare för Saints och hade bland annat en blivande Hall of Fame spelare i quarterbacken Drew Brees som parhäst och tillsammans skapade de år efter år ett av ligans mest effektiva och farliga offensiver. 
Peyton står för detaljrikedom och framförallt så skapar han en kultur där allt ska andas professionalism och noggrannhet. Allt från hur laget reser till hur de förbereder sig inför träning. Dock så har Peyton varit tydligt att organisationen i Broncos inte är på något sätt lika dysfunktionell som Saints var när han tog över där.

"I think it's realistic for our fan base to expect a completely different type of culture," - Sean Payton till NFL.com

Hur är läget i Broncos då?

Laget och fansen anser sig vara utmanare till att vinna Super Bowl och det är precis den förväntning som kommer ligga på Sean Paytons axlar men frågan är om det inte är precis rätt person att just ha den pressen på sig. Som vi tidigare nämnde så satsade Broncos för att vinna Super Bowl så snart som möjligt i och med värvningen av QB Russell Wilson men som ett vansinnigt dåligt utfall. Wilson hade ett av de sämsta säsongerna i sin karriär och laget hittade ingen offensiv rytm alls och vipps så var lagets HC Nathaniel Hackett borta. 

Det man kan vara glada för är att det är ett bra lag på pappret som har både rutin och potential på båda sidorna av bollen. Offensivt sett behövs egentligen förstärkning på den offensiva linjen då man har starka receivers och playmakers. Även försvaret har några av ligans mest lovande spelare och det kommer bli minst sagt intressant och se vilka assistenter och koordinatorer som Payton väljer att ha vid sin sida. 

Analys inför postseason

Broncos är som vi sagt ett lag som har mycket på plats såsom QB Russell Wilson, RB Javonte Williams, WR Tim Patrick, WR Courtland Sutton, TE Greg Dulcich och även guarden Quinn Meinertz. Detta är e bra offensiv kärna där även LT Garrett Bolles ska räknas in men med tanke på att Wilson tog fler sacks än någonsin tidigare kommer han behöva mer skydd. Alla sacks som Wilson åkte på ska sägas inte bara berodde på den offensiva linjen utan även att han höll i bollen alldeles för längre vilket Payton säkerligen kommer adressera. 

På den defensiva sidan finns bland annat unga stjärnor som Patrick Surtain som redan är en etablerad spelare och en av de främsta i ligan. Förutom Surtain finns Randy Gregory och Nick Bonitto på edge och även Baron Browning på LB så byggstenar finns i försvaret även om det kommer behövas påfyllning och en bra DC för att få ut potentialen. Broncos har inget val i förstarundan men ändå 6 val i draften sammanlagt så chansen att fylla på med talang finns och då det kommer finnas mycket DT och CB i  de senare omgångarna av draften finns alla möjligheter för Broncos. 

Redaktionens ord

“Vi älskar detta drag av Broncos som till skillnad från förra året visar att de menar allvar och ska vi vara helt ärliga var detta det enda rätta valet sett till vad de vill göra. Peyton kommer förmodligen få ut en helt annan offensiv och Jeudy, Patrick, Sutton, Dulcich och Williams lär vara favoriter inom fantasy nästa säsong. Hoppas nu innerligt att Peyton väljer ett par lovande och spännande koordinatorer som hjälper honom få ut potentialen ur detta lag. Vi tror inte på en Super Bowl 2023 men det lär lägga en stark grund redan kommande säsong och det kommer bli spännande att följa maktbalansen mellan Russell Wilson och Sean Payton.”

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912023-02-07 17:24:14
Author

Fler artiklar om NFL