Chiefs återvänder till Super Bowl

Chiefs återvänder till Super Bowl

I den andra matchen på Championship Sunday och således AFC-finalen blev Kansas City Chiefs alldeles för tunga mot ett hårt kämpande Buffalo Bills. För andra året i rad kommer Patrick Mahomes och kompani spela Super Bowl och frågan är nu, kommer det klara av att vinna två år i rad?

Det blev en minst sagt sevärd och underhållande AFC-final där båda lagen öppnade spjällen och skulle visa sig värdiga. Arrowhead Stadium i Kansas city var scenen där Josh Allen och Patrick Mahomes skulle visa vem som är den absolut hetaste unga quarterbacken i ligan. Men även här skulle rutin och erfarenhet visa vägen men även en effektivitet och clutch-spel som man endast ser hos de bästa lagen vilket Kansas City Chiefs är. Slutresultatet blev 38-24 till Kansas City Chiefs och returbiljetten till Super Bowl är kirrad och klar. Ännu ett kvitto på det imponerande lagbygget som är Kansas City Chiefs. 

På tal om vem som är den mest hetaste unga quarterbacksen blir extra intressant då NFC-finalen bara minuter innan gick emellan de två största quarterbacken de senaste 20 åren. En väldigt intressant kontrast som tydligt visade att det kommer bli en kamp mellan ungt och rappt mot äldre och rutinerat i Super Bowl. 

Men Josh Allen och han Bills gav Chiefs en kamp där framförallt Allen och hans receivrar tvingades prestera för att hålla matchen vid liv. Båda lagens försvar hade inte sina starkaste dagar men tittar man på två offensivt starka lag som dessa två ska det till mycket för att defensiven ska hamna i strålkastarljuset. 

Men hur var matchen egentligen då?

Matchen i sig var en oerhört underhållande match där det var plattan i mattan från första spelet. Bills var det hetaste laget i den första kvarten där man tog en stabil ledning genom ett 51 yard långt field goal och följde sedan upp detta med att kasta en touchdown till TE Dawson Knox. 

Det var i den andra kvarten som Chiefs tog tag i matchen och spelade ut hela sitt register genom att gör hela 21 poäng på en kvart. Bills fick svårt att konvertera sina 3e försök och fick punta sin anfall. Chiefs visade även upp sin bredd i offensiven då det var 3 olika spelare som gjorde deras touchdowns. De som gjorde dessa för Chiefs var Mecole Hardman, Darrell Williams och Clive Edwars-Helaire. 

Sedan i den tredje kvarten blev det mindre scoring men Chiefs kom ut från halvtidsvilan för att stänga matchen och blev enda laget i kvarten att göra en touchdown då Mahomes blev blitzad men lobbade fint fram passningen till Travis Kelce. Dock skulle Allen kasta en interception och för den objektiva åskådaren var det dödsstöten för matchen. 

I den fjärde kvarten gjorde Bills ett ärligt försök och lyckades vinna kvarten genom en touchdown av WR  Isiah Mackenzie och sedan ett field goal men dessvärre gjorde även Chiefs samma där Travis Kelce gjort sin andra touchdown för dagen. Dessvärre blev poänövertaget som chiefs skaffade sig i den andra kvarten för mycket. Slutresultatet blev 38-24 och Chiefs är  "back to back champions" i AFC. 

Vad tar vi med oss från matchen?

  • Gunslinger show
Inte bara är det häftigt när två av de bästa unga quarterbacksen ligan möts utan även häftigt när det är två spelare som älskar de stora spelen. Josh Allen som har en erkänt starkt kastarm och vågar gå för de svåra men stora och matchavgörande spelen. Mahomes behöver jag knappt nämna men visade upp i matchen precis det lugn och ledarskap som krävs av en potentiell MVP som honom. Båda älskar passningsspelet och statistiken talar för sig själva där Josh Allen slutade på 287 yards och 2 touchdowns medan Patrick Mahomes slutade på imponerande 325 yards och 3 touchdowns. Det ska dock nämnas vilken skillnad det är på Mahomes och Allen där Chiefs stjärna var ett nummer större och visade återigen vem som är nummer ett i ligan.
  • Den perfekta duon
Det är lätt att prata om det system som Andy Reid implementerat i laget samt hur otrolig Patrick Mahomes är men det ska inte glömmas vilka otroliga vapen Chiefs har i WR Tyreek Hill och TE Travis Kelce. Det går att trycka att Hill faktiskt var den viktigaste spelaren i matchen för Chiefs då han gjorde flera stora plays och slutade på 172 yards på endast 9 receptions. Detta gav ett snitt på nästan 20 yards per mottagning. Otroligt. Ska vi prata om Kelces match, jo det blev som alltid över 100 yards i receptions och 2 touchdowns. Frågan är ju om inte Kelce snart är tidernas bästa TE?
  • Bills avsaknad av runningback
Det blev smärtsamt uppenbart att en playmaker på runningbackpositionen saknas. DEvin Singletary är en duktig RB men är fortfarande för ojämn. Mot Chiefs fick han endast till 17 yards på 6 carries. HÄr var det istället QB Josh Allen som tog på sig rollen och lyckades springa för 88 yards. Imponerande av Allen men det kommer behövas avlastning och en höjning på den positionen för att kunna hota de bästa lagen.
  • Josh Allen måste släppa bollen
Det finns mycket fantastiskt man kan säga om Josh Allen och hans förmåga att göra stora plays är en av hans styrkor men även svaghet. Det blir smärtsamt tydligt när man möter ett lag med lysande defensiva spelare som bryter igenom O-linen. Frank Clark är en sådan spelare och lyckades sacka Allen 2 gånger. Tyvärr är det ofta som Allen håller i bollen för länge och gör allt för att hålla liv i spelet. Där en Rodgers eller Brady hade kastat bollen “out of bounds” springer Josh Allen runt och försöker hålla liv i spelet. 

Noterbar Statistik
  • QB
Patrick Mahomes(KCC) - 325 yards, 3 TD, 0 Interceptions, QB-rating 95,8
Josh Allen(BB) - 287 yards, 2 TD, 1 Interception, QB-rating 60,1
  • Receivers
WR Tyreek Hill(KCC) - 172 yards, 9 receptions, 0 TD
TE Travis Kelce(KCC) - 118 yards, 13 receptions , 2 TD
WR Cole Beasley(BB) - 88 yards, 7 receptions, 0 TD
WR Stefon Diggs(BB) - 77 yards, 6 receptions, 0 TD
  • Rushing
QB Josh Allen(BB) - 88 yards, 7 carries, 0 TD
RB Darrel Williams(KCC) - 52 yards, 13 carries, 1 TD
RB Mecole Hardman(KCC) - 50 yards, 1 carry, 1 TD
RB Devin Singletary(BB) - 17 yards, 6 carries, 0 TD

Defensiva stats
  • Sacks
DE Frank Clark(KCC) - 2 st
S L’jarius Sneed(KCC) - 1 st
DE Tanoh Kpassagnon(KCC) - 1 st
DE Jerry Hughes(BB) - 1 st 
  • Interceptions
CB Rashad Fenton(KCC) - 1 st, 30 yards



 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912021-01-29 11:58:27
Author

Fler artiklar om NFL