Hall Of Fame Class of 21

Hall Of Fame Class of 21

Varje år väljs det ut före detta spelare och ledare som förgyllt sporten med stora prestationer och otrolig resultat. Det har blivit dags att gå igenom årets hjältar som ska få åka till Canton och få sin guldkavaj och plats i The Hall Of Fame.


Under ett virtuellt möte mellan 48 ledamöter den 19:e januari bestämdes det vilka som skulle få äran att åka till Canton och få sin plats i evigheten. I denna artikel kommer vi presentera dessa åtta hjältar där somliga är väldigt är lättare att minnas än andra. Dessa åtta nykomlingar är Guard Alan Faneca, Coach Tom Flores, Wide Receiver Calvin Johnson, Safety John Lynch, Quarterback Peyton Manning, Contributor Bill Nunn, Wide Receiver Drew Pearson och Cornerback/Safety Charles Woodson.

Alla dessa har på ett eller annat sätt bidragit till sporten och kommer få sin sedvanliga guldkavaj och staty i Hall Of Fame i Canton och denna ceremoni kommer hållas söndagen den 8:e augusti 2021. 

Alan Faneca - Guard

Louisiana State - Pittsburgh Steelers 1998-2007 - New York Jets 2008-2009 - Arizona Cardinals 2010

En av de mest hyllade och största offensiva linjemän sedan millennieskiftet där efter att ha draftats som 26:e spelare totalt av Pittsburgh Steelers 1998 gjorde 13 säsonger och 206 matcher i NFL där det ska nämnas att han endast missade en(!!!) enda match. Blev en oerhörd viktig pusselbit för Steelers som vann 4 divisionstitlar varav 3 inom loppet av 4 säsonger. Bidrog till att Steelers hade ett record på över 10 vinster på en säsong hela 5 gånger. Lyckades även i Jets att ta laget till en AFC-final 2009. Har hela 6 gånger kommit med i All-Pro(first-team) och kom med i Pro-Bowl 9(!!!!) raka säsonger. Sanslösa siffror. Faneca har dessutom speladat 14 slutspelsmatcher varav 4 AFC-finaler och en Super Bowl XL där Steelers dessutom vann. 

Tom Flores - Coach

Oakland/Los Angeles Raiders 1979-1987 - Seattle Seahawks 1992-1994

En av de mest ikoniska ledarna i Raiders historia och en av två personer som vunnit Super Bowl som spelare, ledare och huvudtränare. Bland annat är hans säsongtatistik 97-87 och hans slutspelstatistik 8-3. Han vann två Super Bowl med Raiders och dessa var XV och XVIII. Ledde Raiders till 3 divisionstitlar på fyra säsonger och blev årets coach 1982 efter att ha slagit vinstrekordet i AFC. Tom Flores blev dessutom den första att leda ett lag till en seger i super Bowl som en minoritet och när han nu 83 år gammal ser tillbaka på en livslång gärning inom football kommer han även bli odödlig och leva vidare i evigheten i Hall Of Fame.

Calvin Johnson - Wide Receiver

Georgia Tech - Detroit Lions 2007-2015

Bara av smeknamnet “Megatron” kan man hamna i Canton men om ärligheten ska fram finns det argument för att detta är tidernas bästa Wide Receiver både sett till talang och prestation. Har dock ingen Super Bowl-titel att visa men att han väljs in i Hall Of Fame trots detta visar bara på hur dominant Johnson var. Ännu mer anmärkningsvärt är att Megatron valde att sluta efter endast 8 år i ligan men som man säger, man ska sluta på topp.

Om vi kollar på siffrorna då. Gick som nummer 2 totalt i draften 2007 till Detroit och spelade sedan 9 säsonger och 135 matcher. På dessa 9 säsonger noterades han för 7 säsonger med över 1000 yards receiving och 83 touchdowns. När han valde att lägga av 2015 hade han(har fortfarande) rekordet för mest receiving yards på en säsong(1964 yards 2012) och mest matcher i rad med 100 eller mer receiving yards, alltså 8 stycken. Var uttagen till Pro-Bowl 6 raka säsonger och first team all-pro 3 gånger. 

John Lynch - Safety

Stanford - Tampa Bay Buccaneers 1993-2003 - Denver Broncos 2004-2007

Valdes i 3:e rundan som 86:e totalt i 1993 års draft av Tampa Bay och spenderade sedan 1+ år där och var en stor del i det försvar som var ett av de bästa under den tiden. Blev uttagen till 9 Pro Bowls och All-pro 3 gånger. Var starkt bidragande till Buccs första Super Bowl titel i Super Bowl XXXVII och Safetyn gjorde multipla interceptions under 9 raka säsonger. När han sedan efter en sejour Broncos avslutade karriären visar siffrorna 26 interceptions, returned för 201 yards, 13 sacks, 16 forced fumbles och över 1000 tacklingar. En imponerande karriär minst sagt.

Peyton Manning - Quarterback

Tennessee - Indianapolis Colts 1998-2011 - Denver Broncos 2012-2015

Här gäller samma som med Megatron, en beskrivning är faktiskt överflödig. Sonen till Archie Manning och broder till Eli. Den ultimata generalen att ha vid “the line of scrimmage” och en som läste försvaren som en öppen bok. En quarterback som sedan han valdes som nummer 1 totalt av Indianapolis Colts 1998 förändrades Indianapolis och alla supporters liv för evigt.

Kollar vi på det rent statistiskt är de otroliga siffror den gode Peyton presterat. Det blev hela 14 säsonger med 4000 yards eller mer och 4 framträdanden i Super Bowl. Manning fick ofta se när rivalen Tom Brady plockade Super Bowl efter Super Bowl men Peytons tid skulle komma. Året 2006 i Super Bowl XLI kom den första och sedan den andra bara tre år senare. 

Det var efter en nackskada som Manning satt ut en hel säsong och valde sedan att byta lag till Denver Broncos där framgången bara skulle fortsätta och han fick bland annat “Comeback Player of the Year” sin första säsong för att sedan slå rekord i antalet kastade Touchdowns med 55 stycken och för att slutligen vinna Super Bowl 50. I och med den segern blev han den förste ordinarie-quarterback att vinna Super Bowl med två olika lag. Endast slagen av Tom Brady. 

När vi nu summerar karriären kan vi konstatera att Peyton är topp fem i dessa kategorier:

  • Flest segrar 200 st(2:a)
  • Passing yards 71,940(3:a)
  • Passing touchdowns 539 st(3:a)
  • Completions 6,125 st(4:a)
  • Game-winning drives 54 st(1:a)
Ser man bara dessa siffror har man argument nog för att ge honom en guldkavaj men då lägger vi till några bara för att understryka denna gigant till quarterback:
  • 14 gånger vald till Pro Bowl
  • 7 Gånger vald till First Team All Pro
  • Nfls MVP 5 gånger
Bortom dessa siffror är det också en ödmjuk, intelligent och komisk person som alltid bjudit på sig själv och samtidigt varit professionalismen själv. Att Peyton Manning skulle hamna i Canton och att han skulle få en guldkavaj var oundvikligt om ser till person, prestation och resultat.

Bill Nunn - Contributor

Contributor - Pittsburgh Steelers 1968-2014

Den kanske okändaste för allmänheten men kanske den samhällsviktigaste och lagmässigt. Bill blev kallad “super scout” och det finns inget mer passande smeknamn för det geni Bill var. Han arbetade som redaktör och journalist och skrev för The Pittsburgh Currier vilket var en av den mest inflytelserika tidskrifterna angående afroamerikaner och den samhällsorättvisa som vi ser än idag. Det var genom detta som Bill Nunn knöt kontakter och nätverk som gjorde att han fick stor kunskap och tillgänglighet till de College och Universitet som genom historien haft en afroamerikansk majoritet. 

Det var genom att finna spelare från dessa colleges och universitet som han hjälpte bygga den dynasti som Pittsburgh blev där de vann 6 Super Bowls. Bland de spelare som han fann och som Steelers sedan draftade var John Stallworth, Mel Blount och Donnie Shell för att nämna några. Bland annat för sitt fantastiska arbete med “Black Rights” och för det afroamerikanska communityt blev han en av de första att äras med en plats i “Black College Football Hall of Fame” och även en plats i Steelers “Hall Of Honour”. Född den 30:e september 1924 och dog sedan den 6:e maj 2014 i Pittsburgh, Pennsylvania kommer han för evigt vara en symbol för staden och laget Pittsburgh och nu även få en plats i Canton. 

Drew Pearson - Wide Receiver

Tulsa - Dallas Cowboys 1973-1983

En odraftad Free-Agent som efter 11 säsonger och 156 matcher och erhållit legendstatus i “America's Team”, då är man given i detta sällskap. När han valde att gå i pension innehade han rekordet i Dallas Cowboys för receptions 489 stycken och receiving yards 7,822 samt lägg där till hans 48 Touchdowns. Att gå från odraftad till att bli uttagen till Pro Bowl 3 gånger och bli en del av All Pro First Team 3 gånger samt blu uttagen till “Team of the Decade”. 

Lyckades spela hela 3 Super Bowls och lyckades vinna en i Super Bowl XII. Enligt många ansedd vara en av de bästa receivrar som spelat slutspel där han på 22 matcher hade fångat 68 mottagningar för 1,131yards och 8 touchdowns. Ett monster. Ska också tilläggas att Pearson var den som mottog den 50 yard långa passningen 1975 i Divisional-matchen mot Minnesota som sedan skulle döpas till den första “Hail-Mary”-passningen. 

Charles Woodson - Cornerback/Safety

Michigan - Oakland Raiders 1998-2005 2013-2015, Green Bay Packers 2006-2012

Sist men absolut inte minst är den så populära Charles Woodson. Efter att ha draftats 4:e totalt av Raiders 1998 blev han direkt en kraft att räkna med och blev “Defensive Rookie of the Year” och uttagen till Pro Bowl. På hans 18 säsonger gjorde han minst 1 interception eller fler och hamnade på totalt 65 stycken interceptions vilket för honom till 2:a platsen genom tiderna. Året 2014 blev han den förste i historien att lyckas med 50 interceptions och 20 sacks i karriären och även 33 forced fumbles och 18 recovering fumbles. 

Totalt lyckades Woodson komma med i Pro Bowl 9 gånger under karriären och spelade i två Super Bowls varav en med Oakland Raider där de förlorade mot Tampa Bay och sedan en med Green Bay Packers som de vann. Det måste tilläggas att han är den delade ledaren genom tiderna med rekordet att göra 13 defensiva touchdowns. WOW. Slutligen ska det nämnas att han även är en av två som vunnit Heisman Trophy, Defensive Rookie of the Year, Defensive Player of the Year och en Super Bowl och nu på första försöket har han valts in i Hall of Fame. Värdigt för en av Nfls mest respekterade spelare och människor. 





 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912021-02-10 13:10:20
Author

Fler artiklar om NFL