Inför Säsongen 2015: Defensiva positioner och uppställningar
Det här är en lite mer djupgående artikel om de defensiva positionerna i NFL. Många känner nog till vad som skillnad på en Defensive End och en Linebacker, men vad är nickel, nose guard och MIKE? Det får ni reda på här.
Precis som med artikeln om regelbrott är det här tänkt som en artikel som kan underlätta din förståelse av den fantastiska sporten vi kallar amerikansk fotboll. Amerikanska kommentatorer slänger ofta ur sig uttryck som för en icke insatt låter som grekiska, jag själv förstod verkligen inte allt de första två-tre åren jag kollade matcher. När kommentatorerna började prata om 3 och 5-teknik och nickel så hade jag ingen aning vad de menade.
Till att börja med kanske jag skall nämna de två vanliga sorterna av försvar. 3-4 och 4-3 kallas de normalt och skillnaden är helt enkelt antalet D-line och linebackers på planen. I 3-4 spelar man med tre D-line och fyra linebackers. I den uppställningen så brukar Defensive Ends inte vara lika involverade i pass rush som de är i ett 4-3 utan Linebackers (Outside Linebackers för att vara mer specifik) är normalt lagets primära pass rushers.
Defensive Line
3-4 DE: Lag som spelar 3-4 försvar brukar normalt sätt ha Defensive Ends som i mångt och mycket liknar en defesive tackle för 4-3 lag. De brukar vara större och bättre run stoppers, men inte lika utpräglade pass rushers. Detta betyder givetvis inte att de inte kan sacka QBn, Texans spelar t.ex. 3-4 och JJ Watt är DE och han hade ju 20 sacks förra året. Men generellt så brukar 3-4 DE alltså vara större och lämna pass rushen till sina OLBs.
4-3 DE: I 4-3 är Defensive Ends lagets primära pass rushers. De skall givetvis vara bra run stoppers också, men det är inte deras främsta jobb. Giants Super Bowl-vinster är typiska 4-3 lag med Strahan, Umenyiora, Tuck och JPP som pass rushers.
För att göra positionen svårare talar man också ofta om 1, 3 eller 5 technique. För att förklara detta måste jag först förklara ”gaps”. När en O-line ställer upp så kallar man de olika mellanrummen mellan spelarna gaps. Mellan Center och Guard bildas A-gap, mellan Guard och Tackle bildas B-gap och utanför Tackles finns C-gap. För D-line och Linebackers gäller det att ”fylla” dessa gaps, alltså att ta sig in mellan motståndarnas O-line för att stoppa running plays eller för att sacka QBn.
1, 3, 5-teknik och övriga som t.ex. Eagles gamla ”wide 9” är namn på var en D-Line spelare ställer upp längs med linjen. Om en spelare ställer upp rakt framför centern har han 0-teknik. Sedan är A-gap 1-teknik, 2-teknik är att man står rakt framför en Guard, 3-teknik blir alltså att man ställer upp i B-gap och 5-teknik att man ställer upp på vid C-gap.
0-Teknik: En Nose Tackle kan ofta vara i 0-teknik som alltså är att han står rakt framför centern. Har normalt ansvar för båda A-gaps och det är det som gör Nose Tackle svårt och det gör också att det krävs ganska stora killar för att klara av positionen.
1-teknik: Ofta här DTs i 4-3 ställer upp. Mellan Center och Guard, har ansvar för A-gap, kommer en running back igenom där har DTn misslyckats.
2-teknik: En DT/3-4 DE ställer upp rakt framför en guard. Ganska ovanligt att man gör det men det händer.
3-teknik: En 4-3 DT eller 3-4 DE ställer upp mellan guard och tackle och har ansvar för B-gap.
5-teknik: En DE ställer upp vid en Tackles yttre axel och är ansvarig för C-gap.
7 och 9-teknik: DE i 4-3 ställer upp längre från Tackle för att få mer utrymme för sin pass rush. Två olika system gäller här. 7 kan dels vara mellan en Tight end och en Tackle och då är 9 Tight ends yttre axel. Men en del använder 7 som Tight Ends yttre axel och 9 som att man står på den yttre axeln på en spelare bredvid Tight End. Det behöver inte nödvändigtvis stå en TE eller annan spelare framför en 7 eller 9, men jag använder det som exempel för att förklara var man ställer upp. Lite rörigt kanske men hoppas alla förstår. Som sagt är det bara att fråga annars.
DT: En klassisk Defensive Tackle är alltså 1 eller 3-teknik och är oftast mer involverade i run stopping än pass rush.
NG/NT: Nose Tackle eller Nose Guard är alltså en DT (oftast i 3-4) som ställer upp rakt över centern. Brukar vara gigantiska personer för att klara av det (tänk Vice Wilfork som ju nu är NT för Texans). Har nästan alltid två O-Line mot sig, en center och en guard.
Linebackers
WILL: En Outside Linebacker i 4-3 försvar som ställer upp på motståndarnas ”weak side”. Kallas därför också weak side Linebacker. Weak Side är helt enkelt den sida av linjen där det offensiva laget inte har sin Tight End. Bör vara den snabbaste av lagets LBs då running plays oftast går till lagets strong side och en WILL måste därför jaga RBn längs hela linjen.
SAM: Outside Linebacker i 4-3 som ställer upp på samma sida av linjen som motståndarnas Tight End. Normalt starkare och större än WILL då SAM måste kunna ta sig förbi en Tight End och WILL ofta kan vara omarkerad eller ha en receiver på sig.
MIKE: Middle Linebacker eller MIKE spelar i mitten av försvaret och har dels mycket ansvar som run stopper men brukar också ha ansvar för att alla andra står rätt. Han är den som ändrar försvaret om man ställt upp fel och bör alltså vara duktig på att läsa spelet. Tänk Ray Lewis.
Rush Linebacker (JACK): I 3-4 är positionerna inte lika självklara som i 4-3. I 3-4 har man två Inside Linebackers som oftast liknar MIKE, men oftast har ena samma ansvar som en MIKE och den andra mer som en WILL. På utsidan av dem finns två till Linebackers som oftast fokuserar mycket på pass rush, eller ibland så är ena pass rush och den andra SAM. De liknar ofta 4-3 Defensive Ends och det finns många spelare som kan gå ganska smärtfritt mellan de positionerna (den stora skillnaden mellan dem är att Rush Linebackers oftast står upp och att 4-3 Defensive Ends startar med en han i marken).
Secondary
CB: Cornerbacks jobb är att stoppa passningar från att nå receivers, alternativt så snabbt som möjligt tackla ner sagda receiver. I standard 3-4 och 4-3 så har försvaret två Corners på planen, men i dagens passningsglada NFL så ser vi väldigt ofta Nickel och Dime försvar där antalet Corners på planen ökar.
Nickel: Nickel defense är när en en Linebacker eller D-line spelare byts ut mot en tredje corner. Detta händer givetvis oftast när anfallet byter in extra receivers eller har en bra TE och det är en uppenbar passing down (säg third down och tio yards kvar). Traditionellt markerar Nickelbacken anfallarnas ”slot receiver” som ofta är mindre och snabba på att byta riktning och Nickelbacken måste därför ha liknande egenskaper.
Dime: Dime defense är när försvaret tar in en fjärde Corner på planen. Används givetvis också vid passing downs när det finns fyra eller fler recievers på planen samtidigt. Ibland tar lag in en tredje safety istället för en fjärde corner, t.ex. Giants 2010, ett år när laget hade Antrel Rolle och Kenny Phillips som starters och Deon Grant som tredje alternativ samtidigt som man saknade bra Corners.
FS: Free Safety är ofta ett lags sista försvar mot passningar, han skall ha bra överblick över spelet och läsa var QBn vill kasta bollen och attackera bollen eller receivern som får passningen. FS är oftast den försvarare som är längst från QBn och är alltså en form av säkerhetsnät för försvaret som skall stoppa anfallet om övriga försvarare misslyckas.
SS: Strong Safety är oftast närmre linjen än FS och är mer av en hybrid mellan en Linebacker och en FS. SS skall kunna markera receivers (eller oftare Tight Ends) men även vara bra på att tacklas och stoppa running game.
Jag hoppas att ni efter att ha läst det här har lite mer klarhet kring de olika defensiva positionerna och kanske har lättare att förstå kommentatorerna när de börjar prata om olika försvar eller tekniker. Som sagt är det bara att fråga om ni undrar över något eller om något känns oklart.