Inför Säsongen 2015: Offensiva positioner och uppställningar

Inför Säsongen 2015: Offensiva positioner och uppställningar

Senast gick jag igenom de defensiva positionerna lite mer på djupet och nu blir de offensiven som skall avhandlas.

Quarterbacks

Den viktigaste positionen är ju som alla vet Quarterbacken. QB är en extremt svår position och i dagsläget finns det drygt 20 spelare som faktiskt spelar på en nivå som håller i NFL, det är troligen den mest utsatta positionen som finns i en lagsport över huvud taget. Om man kollar på recruiting till college (och ja jag inser att vi nog är ganska få som gör det i Sverige) så skriver man ofta om två olika sorters QB, Pocket Passer och Dual Threat. Pocket Passer är en vanlig term även i NFL och betyder egentligen att QBn inte är bra på att springa med bollen utan mest står kvar i sin pocket och försöker leverera passningar (Tänk Tom Brady eller bröderna Manning).

Här kanske jag ska beskriva vad ”pocket” är också då det är ett ord jag använde en del även i artikeln om defensiva positioner. QBn är kvar i sin pocket så länge han inte är utanför någon av sina tackles (eller har sprungit framåt med bollen). När en QB har bra pass protection så ser det ut som en ficka runt honom med en halvmåne av O-linemän som blockerar bort pass rushers. Så länge en QB är i sin pocket är han väldigt skyddad av olika regler (roughing the passer), men de upphör så fort han börjar springa runt med bollen.

En Dual Threat är helt enkelt en QB som inte bara passar bollen utan också är ett hot om/när han springer med bollen. Oftast är det svårt att lyckas i NFL som springande QB, i alla fall i ett längre perspektiv. Försvararna är helt enkelt för snabba och starka och om en QB springer runt för mycket leder det för eller senare till skador (Se Vick, Michael och Griffin III, Robert).

Sen finns det givetvis en del QBs som inte riktigt kan sägas höra till någon av kategorierna. Aaron Rodgers är ju knappast en Michael Vick, men han kan springa med bollen och gör det intelligent och sparsamt. Ben Roethlisberger är ett annat exempel, han springer sällan framåt med bollen, men han springer ofta runt bakom linjen för att undvika pass rushers och vinna tid för att hitta öppna receivers.

Running Backs

Det finns två olika positioner för Running Backs, den ena är Fullback och den andra är Halfback. När vi idag pratar om Running Backs menar vi nästan uteslutande Halfbacks. Halfbacks är de spelare som oftast springer med bollen. Fullbacks används allt mindre i dagens NFL och har nu mest roll som en blocker, antingen genom att springa framför sin Halfback och bana väg för honom, eller som pass blocker. Fullbacks hade förr mer ansvar för att springa med bollen, men används bara väldigt sparsamt som runners i den moderna fotbollen (John Kuhn från Packers blev förra året vald till Pro Bowl och hade i snitt 1.5 runs per match och bara fyra catches). Tidernas bästa RB (och enligt mig spelare alla kategorier) Jim Brown var Fullback, vilket säger lite om hur positionern förändrats med åren.

Om man har både en Fullback och Halfback på planen samtidigt så står Fullbacken mellan Quarterbacken och Halfbacken, ibland lite åt en sida.

I dagens NFL har man ofta flera olika Halfbacks som används i olika situationer. Många lag har en RB som tar hand om en majoritet av alla carries (kallas ofta bellcow eller workhorse) och en annan RB som kommer in vid passing downs (alltså när laget nästan är tvunget att passa). De RBs som kommer in på passing downs brukar vara bra receivers och kan blocka bort pass rushers, ofta benämns dessa RBs som third down backs.

Wide Receivers

Wide receivers är en av de positionerna där spelarna varierar mest i fysiska attribut. Dels finns det små och snabba receivers som knappt är 1.70 långa och sen finns det receivers som Calvin Johnson som är klart över 1.90, den skillnaden ser man inte på många andra positioner som ofta har ganska tydliga prototyper för hur en spelare skall se ut.

Man brukar dela upp receivers i tre olika positioner: Split End (X), Flanker (Z), Slot (Y).

Split End: Kallas ofta X-receiver. Ställer normalt upp på lagets weak side (alltså inte på samma sida av linjen som Tight End). Är ofta större och mer explosiva receivers, tänk Randy Moss eller Larry Fitzgerald. Anledningen till att man vill ha större receivers som Split End är för att Split End måste vara hela vägen framme vid Line of Scrimmage och därmed ofta hamnar i kontakt med en Cornerback och måste kunna vinna en sådan duell och ta sig förbi sin försvarare.

Flanker: Kallas ofta Z-receiver. Ofta mindre och snabbare än Split End och framför allt kanske bättre på att snabbt byta riktning när de springer. Ställer upp på samma sida som lagets Tight End (alltså strong side). En Flanker ställer upp någon meter från linjen till skillnad från Split End och har därför mer utrymme att ta sig förbi sin försvarare utan att behöva fysiskt övermanna honom. Den prototypiska Flankern är väl Jerry Rice, som ju är tidernas bästa receiver.

Slot Receiver: Kallas ofta Y-reciever. Idag använder många lag tre Wide Receivers på nästan varje play. Slot Receivers ställer upp mellan linjen och Flanker/Split End. Ofta använder man sin Flanker som Slot Reciever om man har tre receivers på planen och tar in en till spelare som mer liknar en Split End. Slot Receivers tenderar i alla fall att vara små och snabba. Wes Welker är en typisk Slot Receiver.

Offensive Line

Offensive Line har till jobb att skydda sin QB från pass rushers och bana väg för Running Backs vid running plays. Det finns fem positioner längs linjen som alla kräver lite olika saker.

Left Offensive Tackle: Ställer upp längst till vänster på linjen och möter ofta motståndarnas bästa pass rusher. De flesta QBs är högerhänta och kommer därför naturligt ha ryggen mot sin vänstra sida och har därför svårare att se pass rusher från den sidan, det som brukar kallas ”blind side”. LT behöver därför vara bra i pass block framför allt annat och det innebär att man förutom att vara stor och stark också måste kunna förflytta sig snabbt i sidled och bakåt utan att för den sakens skull förlora sin balans eller låga tyngdpunkt. Kombinationen stor, snabb och smidig ät givetvis svår att hitta och en LT är därför värd sin vikt i guld (vilket säger en del om man säger så).

Guards: Det finns två Guards på planen, en till vänster om Centern och den andra till höger om densamma. Då man oftare springer till höger än till vänster så brukar RG vara bättre run blockers och LG bättre pass blockers, men det är en extremt grov generalisering. Guards är ofta väldigt stora och starka för att kunna stå emot och flytta på Defensive Tackles som ju ofta kan väga 150+ Kg.

Center: Center är en komplicerad position då man dels skall ”snapa” bollen (alltså lämna eller kasta bollen till QBn som står antingen precis bakom eller ett par meter bakom centern) och sedan direkt vara beredd på att möte en blixtsnabb kille på 150 kilo som exploderar rakt in en. Det gäller även här att vara snabb, men kanske framför allt att ha mycket god balans och ha snabba reaktioner.

Right Offensive Tackle: Ställer upp längst till höger på linjen. Brukar vara större än LT och är ofta bättre som run blocker än som pass blocker. Som sagt så springer lag oftare åt höger och då gäller det att RT kan övermanna sin försvarare och flytta på honom så att lagets Running Back kan komma fram.

Tight End

Tight End är en hybrid av Wide Receiver och O-Line och ställer oftast upp direkt bredvid linjen, alltså bredvid RT eller LT. I dagens NFL ligger fokus hos TE alltmer på att fånga passningar och spelare som Jimmy Graham och Rob Gronkowski är sina respektive lags bästa receivers. En TE skall dock fortfarande kunna blocka bra och då främst vid running plays då han ofta måste blockera en Linebacker vilket är lättare sagt än gjort.

Det kommer komma fler delar i den här serien. Jag tänkte t.ex. gå igenom olika taktiker i anfallsspel (West Coast offense o.s.v.) och försvarsspel (t.ex. Tampa 2). Är det något ämne du vill att jag skall ta upp och förklara så är det bara att lämna en kommentar så skall jag göra mitt bästa.

Som en avslutning kommer här en standarduppställning (4-3 försvar) för försvar (I fet stil) och anfall:


                               RB (Halfback)
                               RB (Fullback)
WR (Flanker)            QB
                TE-RT-RG-C-LG-LT           WR (Split End)
CB                  DE-DT-DT-DE              CB
                      OLB-MLB-OLB

                       SS         FS

Hannes Westlundhannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2015-09-10 22:55:00
Author

Fler artiklar om NFL