NFL Draft 2022 Runda 1

NFL Draft 2022 Runda 1

Ungefär en vecka efter draften har vi nu sammanställt den första rundan av NFLs förstarunda i draften och även betygsatt dessa. Många överraskningar och många väntade val men oavsett blev det underhållande som vanligt.

1. Jacksonville Jaguars - Trevon Walker, Defensive End, Georgia Bulldogs

GM Trent Balke fick sin gubbe och går man på hur ordet runt om i ligan spridits senaste veckorna var detta det mest väntade valet. Travon Walker välja här mest för vad han kan bli i NFL och det är en edgerusher som har den ultimata atletiska profilen för positionen och lämnade ingen oberörd på Combine. Walker spelade i Georgias historiskt överlägsna defensiva enhet men där pass rush inte var något som premieras. Walker nådde endast 9.5 sacks på 36 matcher i college och har mycket kvar att bevisa på nästa nivå.

Omdöme: C+

Det kan låta snålt för Travon Walker har en fullständigt utomjordlig fysik och har egentligen alla verktyg för att bli en produktiv edgerusher i NFL MEN Jacksonville Jaguars gör saker ännu en gång saker och ting krångligare än va det behöver vara. Walker kommer inte vara en stjärna dag ett och är på många sätt en chansning där potentialen och tanken på vad han kan bli är Jaguars motivering till valet. Vi ställer oss väldigt tveksamma och detta framförallt när man kunde valt Aidan Hutchinson som kommer vara en pressure maskin från dag 1 och en ledare och kulturbärare vilket Travon Walker förmodligen inte kommer vara.

2. Detroit Lions - Aidan Hutchinson, Defensive End, Michigan Wolverines

Detroit får Michigan-sonen Aidan Hutchinson och aldrig tidigare har något lämnat in sitt val snabbare än vad Lions gjorde här. Hutchinson är ett så säkert kort det kan bli gällande pressure och sacks. Oerhört produktiv i Michigan och har en atletisk profil som är i klass med Joey och Nick Bosa. Med en nästan löjlig rörlighet och explosivitet kombinerar Aidan detta med en kraft som är svårmatchad. Under säsongen 2021 producerade Aidan Hutchison 14 sacks och 16.5 tackles for loss vilket är skrämmande för vilken offensiv linje som helst. 

Omdöme: A+

Det finns inget val i denna draft som är en mer “match made in heaven” än vad Dan Campbells Detroit är med Aidan Hutchinson. Båda värderar och prioriterar attityd, inställning och energi. Hutchinson kommer vara en startspelare från dag 1 och det finns stora chanser att detta är 2022 år “defensive rookie of the year” när vi summerar. 

3. Houston Texans - Derek Stingley jr, Cornerback, LSU

Om det var någon spelare jag var redo att kriga för i denna draften är det Derek Stingley som kämpat mot kritiker och skeptiker under hela draft processen men till slut blev det en topp tre plats i draften. Derek Stingley var som freshman i college bland det bästa vi skådat och även om skador varit frekventa sedan dess finns talangen där och här får Texans ett potentiell Jalen Ramsey. Fantastisk i man coverage och har en fantastisk förmåga att spela på bollen med både pass breakups och interceptions. 

Omdöme: A 

I ett anonymt lag kommer Derek Stingley bli en stjärna och detta är en perfekt första byggsten i det nya Houston Texans. Texans hade behov på precis alla positioner och väljer här en spelare som kommer bli en all-pro på en premium position. En favoritspelare här hos redaktionen och nu kommer man faktiskt vilja titta på Houston Texans.

4. New York Jets - Ahmad “Sauce” Gardner, Cornerback, Cincinnati Bearcats

Den enligt många bästa cornerbacken i klassen och går man på nuvarande förmåga och prestation är det ingen debatt. Sauce hade en del hype och vi på redaktionen hade honom som ett potentiellt förstarundaval inför säsongen men att han följde upp den hypen med en fantastisk säsong som avslutades med att han stängde ner Jameson WIlliams i CFB semifinalen. Aldrig tillåtit en touchdown under sin college karriär och han har själva nu utlovat att han förlänga den sviten i NFL. Ingen lär vara gladare än HC Robert Salah då Gardner är en perfect fit för Jets och den defensiven för vem påminner Gardner om? Jo Richard Sherman som Salah hade i 49ers och under den tiden var Sherman en av ligans främsta. 

Omdöme: A

Det blir högsta betyg tack vare att Jets har ett behov på positionen och att det är en så pass bra matchning. Gardner är inte den mest spektakulära cornerbacken men kan spela både zon och press man coverage. Den enda svagheten är att han kan vara klängig och vara för fysisk vilket kan bli märkbart i NFL. Sauce kommer starta från dag 1 och kommer höja Jets secondary direkt. 


5. New York Giants - Kayvon Thibodeaux, Defensive End, Oregon Ducks

Passrushern från Oregon som var konsensus nummer 1 inför säsongen men som föll ur den rankningen på grund av skador. Enormt produktiv inför 2021 och avslutade sin karriär i college med 19 sacks och 35.5 tackles for loss på 36 matcher. Trots flera löjliga rapporter om huruvida Thibodeaux inte brinner för sporten eller fokuserar för mycket på sin kryptovaluta borde det inte funnits på kartan att han föll ur topp 5. Thibodeaux är en kombination av kraft och snabbhet och en vilja att ta sig till quarterbacken oavsett om det är i luften eller krypandes på marken. 

Omdöme: A

New York Giants är i desperat behov av en bättre passrush och trots at man valde Azeez Ojulari 2020 är det inte nog. Med valet av Thibodeaux har man en potentiell stjärna vars tak är skyhögt. Giants gör allt rätt med detta val och lär vara produktiv redan säsong 1. Vi på redaktionen tror på över 10 sacks redan 2022.

6. Carolina Panthers - Ikem Ekwonu, Offensive Tackle/Guard,

Många trodde Panthers skulle plocka en quarterback här men det är bara att inse att de kanske äntligen börjar tänka långsiktigt. Med valet av Ikem Ekwonu får man en spelare som är fullständigt briljant i runblock och har några matcher under 2021 där han kör över försvarare. Behöver arbeta en hel del på sin passblockering vilket är vårt problem med honom. Har en fysisk profil som passar bättre som guard och med tanke på hans runblocking bör det vara där hans ska spela. Dock så har Panthers ett skrikande behov av en fungerande offensiv linje och ännu mer en left tackle och det är där som Ekwonu lär placeras.

Omdöme: B-

Ja visst det låter kanske hårt med tanke på deras behov på den offensiva linjen och visst kan Ekwonu spela left tackle MEN det finns spelare som både har bättre fysiska profiler och är bättre i passblockering. Ekwonu kommer förmodligen maximera sin potential som guard och visst Carolina kan satsa på att drafta en left tackle nästa år men här fanns ju både Charles Cross och Evan Neal? VI är inte helt sålda på detta val men betyget höjs tack vare att man faktiskt inte tog en quarterback.

7. New York Giants - Evan Neal, Offensive Tackle, Alabama Crimson Tide

Giants springer in med kortet och plockar det fysiska freaket Evan Neal från Alabama och detta är ens spelare som länge var den som tippades gå som nummer ett till Jaguars. Evan Neal är en jätte som kan röra sig smidigt och väldigt pålitlig. Neal spelade över 650 pass blockerings snaps 2021 och släppte endast till 2 sacks. Dessutom har Evan Neal spelat för Nick Saban och Alabama och gjort det på nästan samtliga positioner på den offensiva linjen med strålande insatser.

Omdöme: A

Med tanke på Giants helt havererade offensiva linje kunde detta inte bli bättre för Giants som kommer placera Evan Neal som right tackle. Med tanke på utvecklingen på Andrew Thomas kommer deras left tackle och right tackle vara låsta under många år framöver och framtiden börjar ljusna för jättarna från New York.

8. Atlanta Falcons - Drake London, Wide receiver, USC 

Så gick den första receiver och således redaktionens nummer ett på positionen. Dock anser vi att det var oväntad att det blev just Drake London då de redan har en lång stark receiver i TE Kyle Pitts. Drake London är en lång receiver som redan idag kan gå in och vara en quarterbacks bästa vän med tanke på hans förmåga att vinna contested catches trots en bristande förmåga att skapa separation. Här trodde vi att en Garrett Wilson eller Jameson Willams var mer aktuella. Dock så får dem en av 2021 främsta receivrar som hade varit den bästa om inte en ankelskada hade hindrat honom. Det finns en underskattad förmåga för trots en brist i explosivitet och snabbhet snittade London 12.3 yards per reception i USC. London avslutade säsongen 2021 med 1,084 yards och 7 touchdowns på 88 receptions och detta på endast 8 matcher.

Omdöme: B 

Som vi tidigare nämnde så kändes Drake London som fel receiver för Falcons men med lite eftertanke känns det som att laget är en mindre och explosiv receiver från att faktiskt ha en bra receivergrupp. Pitts, London, Zaccheus och Coradelle Patterson är fullt funktionell och bör kunna prestera på en bra nivå med Marcus Mariota/Desmond Ridder. Dessutom lära London passa perfekt med Desmond Ridder som hade en favoritreceiver i Alex Pierce som har en liknande spelstil och fysisk profil likt Drake Londons.

9. Seattle Seahawks - Charles Cross, Offensive Tackle, Mississippi State

Seattle har hål I hela sin trupp förutom på receiver och laget var en av favoriterna till att plocka en quarterback men i stället föll valet på redaktionens OT1 Charles Cross. Att komma från Mike Leachs air raidsystem där passningar alltid går först kommer du inte finna et offensiv linjeman med fler passblockerings snaps på sitt CV. Att dessutom göra det med ett elitbetyg säger en hel del om spelaren. Cross har dessutom haft en linjär och stabil progression som NFL lag gillar. Dessutom besitter Cross en underskattad och relativt oanvänt runblock som premieras i Pete Carrolls Seahawks.

Omdöme: B+

Som sagt Seattle behöver allt och är i ombyggnation och en left tackle som kan gå inte och spela i NFL direkt är väl en grymt bra start. Betyget får ett plus också för precis som med Carolina visar Seahawks upp ett långsiktigt tänk och prioriterar en quarterback ett annat år då årets klass inte är något vidare. Cross kommer behöva utveckla sitt runblock då Seahawks lägger stor vikt vid sitt springspel men detta är ett bra steg i rätt riktning för Seattle.

10. New York Jets - Garrett Wilson, Wide receiver, Ohio State Buckeyes

Vad hjälper QB Zach Wilson på bästa sätt? En receiver som både skapar separation i varje spel och även skapar spel med bollen i händer. Detta är vad Jets får i Garrett Wilson som är den mest kompletta av alla WR i draften och har dessutom en produktion som är på absolut högsta nivå. Avslutade sin collegekarriär i Ohio med 1,058 yards och 12 touchdowns.

Omdöme: A 

Det blir ett väldigt högt betyg här för Jets och framför allt är det för att man visar att man verkligen vill ge Zach Wilson chansen och omringar honom med talang år efter år. Garrett Wilson har definitivt talangen och förmågan att vara en sann WR1 i NFL och tillsammans med Elijah Moore, Corey Davis, Tyler Conklin och CJ Uzomah går det inte längre att klaga på lagets receivrar. Jets gör det som både Chicago och Jacksonville inte gör och faktiskt ger sin unga quarterback alla förutsättningar att nå sin potential.

11. New Orleans Saints (Från Washington) - Chris Olave, Wide Receiver, Ohio State Buckeyes

Här kom draftens första byte och det var en tung en där New Orleans skickar 3 val för att flytta upp 5 positioner. Detta för att plocka den raffinerade routerunnern Chris Olave från Ohio och detta är en av redaktionens favoriter. Olave är ett legitimt djupt hot och har de senaste två säsonger varit löjligt produktiv i 20+ yards passningar och kan skapa separation överallt på planen. Dock relativt svag fysiskt och kommer inte plocka många yards med bollen i händerna. Lär få en roll som en äkta outside receiver och lär bidra från dag 1 i Saints.

Omdöme: C

Oavsett hur mycket vi gillar Olave och hur mycket Saints faktiskt behöver addera talang på WR blir det svårt att motivera att byta bort 3 draftval för att gå upp och plocka en receiver. Detta när man precis förlorat Left tackle Terron Armstead, Safety Marcus Williams och Malcolm Jenkins. Visst kommer Chris Olave vara en produktiv receiver för laget men med de extra draftvalen och behovet på andra positioner är det som främst drar ner betyget. Dessutom ger detta en tydlig indikation på att Saints lever i ett ”win now” och att deras fönster är öppet vilket är en skev syn på sitt eget lag. Visst slutspel kan gå men laget är långt ifrån att vara en contender just nu.

12. Detroit Lions (Från Minnesota) - Jameson Williams, Wide receiver, Alabama

Dagens andra byte och även den första chocken kom här när Detroit bytte upp sig med Minnesota för att plocka den elektriska receivern Jameson Williams. Ett genombrott utan motstycke och en lika elektrisk säsong som spelstil. Hade det inte varit för ett trasigt korsband som Williams drog på sig i Nation Championship finalen så hade vi nog sett Williams gå som första receiver. Williams har en otrolig snabbhet och kombinerar den med en rörlighet som gör honom omöjlig att läsa och hinna med. Produktionen under 2021 stannade på 1,572 yards och 15 touchdowns vilket är hissnande men även att hans genomsnitt på yards per reception var 19.9 vilket är högst imponerande.

Omdöme: C

Omdömet hade självklart varit väldigt mycket högre om det inte behövt byta bort draftval för en Wide receiver. Nu får det gå då det är en så pass högkalibrig talang men vi är inga förespråkare för att byta upp sig för något annat än en quarterback. Dock så behöver Detroit en äkta WR1 och det kommer man få i Jameson Williams och tillsammans med DJ Chark och slotreceivern Amon-Ra St Brown börjar deras offensiv se riktigt intressant ut.

13. Philadelphia Eagles (Från Houston) - Jordan Davis, Defensive Tackle, Georgia Bulldogs

Självklart skulle Howie Roseman och Eagles synas och höras på draften och här väljer de att byta upp sig med Texans för att knipa den spelare som symboliskt synts och hörts mest om i DT Jordan Davis från Georgia. Ett fullständigt monster fysiskt som är tung som en mindre lastbil och rör sig som en sportbil är en ovanlig och näst intill unik fysisk komponering. Helt dominant i run defence och lär fortsätta så i NFL. Davis har haft tveksamheter i passrush och arbetsmängden då han aldrig spelat över 400 defensiva snaps.

Omdöme: B-

Här hade vi personligen hoppats på Kyle Hamilton eller Devonte Wyatt men om man funderar på vad Jordan Davis kan bli börjar valet bli intressantare. Det liknar Jaguars val av Travon Walker där potentialen och vad han kan bli är den viktigaste faktorn. Davis kommer dessutom kunna lära av Fletcher Cox som är en av ligans främst när det kommer till bull rush och att skapa pressure från insidan. Detta är ett bra val av Eagles men frågetecken finns trots allt PLUS att man gav upp en hel del draftval för honom då både Travis Jones och Devonte Wyatt hade funnits tillgängliga senare.

14. Baltimore Ravens - Kyle Hamilton, Safety, Notre Dame

Som ni säkert redan förstått är jag ett stort fan av Kyle Hamilton och hur hans spelar safety. För mig är han en unik spelare med en fysisk profil och atletisk förmåga som bara är för bra för att kunna blunda för. Detta i kombination med en otrolig blick för spelet och förmåga att göra stora plays kommer att fortsätta skörda framgång för Hamilton i NFL. Efter 3 säsonger i Notre Dame där han haft genomsnittsbetyg av PFF över 75.5 samtliga säsonger tar Hamilton nu sats mot ett Ravens secondary som börjar se riktigt stjärnspäckat ut. En jämförelse som Dane Brugler på The Athletic gjorde är att Kyle Hamilton spelar som en ”supersized” Tyrann Mathieu.

Omdöme: A+

Kyle Hamilton faller på grund av två anledningar till Ravens och en är att han spelar på en position som inte anses vara en premiumposition och han svaga tid på 40-yard dash. Har man dock gjort hemläxan och kollat när Hamilton springer under matcher så ser man tydligt en snabbhet som inte är svag. Ravens gör en slam dunk med detta valet och har nu ett secondary men Marcus Peters, Marcus Williams, Marlon Humphrey och Kyle Hamilton.

15. Houston Texans (Från Philadelphia) - Kenyon Green, Offensive Tackle/Guard, Texas A&M

Den mest versatila och flexibla offensiva linjemannen i årets draftklass hamnar i Houston Texans och går dessutom aningen tidigare än vad som beräknades. Kenyon Green har denna säsong spelat på samtliga positioner på den offensiva linjen i Texas A&M förutom center och ändå presterat på en hög nivå. Green har dessutom under de senaste två åren spelat över 700 passing snaps och endast släppt till 2 sacks. Det finns en god förmåga i springspelet där han spelar som riktig murbräcka. Green är bara 21 vilket är en stor faktor i hans värdering.

Omdöme: B-

Ja Texans behöver allt och en offensiv börjar alltid med en bra offensiv linje MEN hade inte alla hoppats på något mer än en guard? Green är bra men en bra bit från elitnivå och nog hade de flesta hoppats på att vara kvar på plats 13 där man kunde tagit Hamilton eller Jordan Davis.

16. Washington Commanders (Från New Orleans) - Jahan Dotson, Wide receiver, Penn State

Ännu en receiver som plockas här i försrundan och konsensusen var nog att Jahan Dotson var aktuell för andra undan möjligtvis sent i första. Commanders verkar vilja säkra upp en WR2 bakom Scary Terry och där kommer Dotson passa perfekt. Slipad route runner som både klarar en hög passningsvolym samt att spela både som slot och på utsidan. Den största styrkan som Dotson besitter är att han har en fantastisk förmåga att jobba utanför ramen när han fångar bollen. Oerhört starka händer och en kroppskontroll över det vanliga. Enormt produktiv med 1,182 yards och 12 touchdowns i ett Penn State med svagt quarterbackspel. Väger dock lite och är ingen fysisk receiver, många kan nog mena att han är Terry Mclaurins motsats.  

Omdöme: D 

Anledningen till det låga betyget är att Commanders faktiskt har en hyfsad receivergrupp med Mclaurin, Dyami Brown, Curtis Samuel och flera starka tight ends. Dessutom måste det adderas att laget bytte ner sig och förvisso adderade några draftval MEN om det nu var en receiver man ville ha så kunde man ju fått Chris Olave eller Jameson William? Tilläggningsvis hade laget egentligen behövt en Kyle Hamilton eller Devin Lloyd. Vi på redaktionen säger nja till detta val.

17. Los Angeles Chargers - Zion Johnson, Guard, Boston College

Ännu en versatil offensiv linjeman som det diskuterats kan komma att vara den främsta talangen på positionen när allt summeras. Zion Johnson har spelat både som left tackle och guard i Boston och gjort det strålande och han fick även testas som center under Senior Bowl. Det var under den veckan i mobile som scouter och analytiker imponerades av hans arbetsmoral och inställning. Inte missat en match på 5 år, endast 3 sacks tillåtna på över 1,000 snaps 2021 och endast en penalty på hela säsongen. En oerhört polerad och slipad linjeman som glänser i passblockering.

Omdöme: B+

Chargers gör en otrolig off-season och detta val kommer visa sig lönsamt i flera år framöver. Zion Johnson lär ta plats som left guard från dag 1 och i sin tur kan Chargers placera Matt Feiler som Right tackle igen där han spelat bra tidigare. Chargers fortsätter bygga omkring QB Justin Herbert och har nu fixat både en left tackle i Rashawn Slater och en left guard i Zion Johnson som kan skydda Herbert i många säsonger framöver.

18. Tennessee Titans (Från Philadelphia) - Treylon Burks, Wide Receiver, Arkansas

Till slut kom den riktigt stora bomben och det var Eagles som gjorde det tillsammans med Titans. Eagles skickade sitt val som nummer 18 totalt plus ett val i tredjerundan för stjärnreceivern AJ Brown. Ett val som kommer påverka omdömet på detta val och som väcker en hel del frågor om Titans planer.

Bortser vi från bytet draftar Titans en spelare i Treylon Burks som inte är helt olik AJ Brown men mindre atletiskt. Burks är en stor tung receiver som gör sig bäst med bollen i händerna. Under sin tid i Arkansas har Burks ofta fått bollen bakom eller runt om line of scrimmage och därmed använder sin kombination av styrka och snabbhet för att göra stora plays. Med 1,104 yards och 11 touchdowns i SEC imponerade Burks på många och att det är en talangfull spelare går inte att förneka.

Omdöme: C+

Klart det går att problematisera att Titans byter bort en av de bästa unga receivrarna i ligan och många uppgifter pekar på att Titans inte ens ansträngde sig för att förlänga med honom. Bortser vi från detta gillar vi ändå att Titans nu kommer fördela passningar till flera spelare istället för en. Med Robert Woods som nyförvärv och en Treylon Burks kan Ryan Tannehill faktiskt ha fler alternativ nu än förra säsongen. Dock tyvärr är Burks ingen favorit hos oss på redaktionen på grund av att han nu kommer spela mot ett helt annat fysiskt motstånd plus att hans förmåga att separera är näst intill ingen.

19. New Orleans Saints - Trevor Penning, Offensive Tackle, Northern Iowa

Så kom vi fram till Saints andra val I den första rundan och det blev ingen överraskning direkt. Vi alla visste om att laget skulle behöva ersätta den så skicklige left tacklen Terron Armstead som flyttade till Miami. Saints väljer som hans ersättare Trevor Penning från Northern Iowa som är en mindre skola från en mindre division. En aggressivt spelade OT som har en vana att dra på sig många penalties och spela på gränsen. Detta uppmärksammades under Senior Bowl då han i stort sett kastade passrushers runtomkring sig. Trots en begränsad mängd matcher mot kvalificerat motstånd imponerar han och var precis så dominant man vill att han ska vara. Dessutom har Penning förutom en unik mix av längd och tyngd en av det bästa testerna på combine vi någonsin sett av en offensiv linjeman.

Omdöme: B-

Saints täpper igen ett hål de har i sin offensiva linje men frågan är hur fort Penning kommer vänja sig vid NFL. Risken är att det blir en hög av flaggor till en början. Men med det sagt är han även grym i run blocking och med tanke på hur mycket Saints vill att Alvin Kamara ska springa är det en fördel med Penning. Men man får trots allt en spelare som nästan aldrig är skadad och som har en attityd som heter duga.

20. Pittsburgh Steelers - Kenny Pickett, Quarterback, Pittsburgh

Till slut fick vi våran quarterback och det var egentligen den mest väntade. Kenny Pickett som till vardags spelat i Pittsburgh Panthers gör egentligen flytten tvärs över arenan och byter omklädningsrum. Bland de mest logiska valen egentligen då Picketts college lag tränar på samma plan som Steelers vilket gör att de med enkelhet haft koll på honom. Vad får man i Kenny Pickett då? Jo en relativt precis passare med en viss rörlighet som kan arbeta utanför struktur och ficka. Pickett spelade en hel del NFL-koncept i college vilket kommer underlätta övergången men frågan är om han har så många fler nivåer i sig. Man får en quarterback som har tonvis med rutin och ett relativt högre golv men saknar potentialen som en Malik Willis. Ett frågetecken som finns är dessutom att han endast har ett år av elitprestationer, innan 2021 var Pickett en högst medioker quarterback.

Omdöme: D+

Steelers behöver chansa med quarterback men frågan är om man blev så mycket bättre nu med Pickett. Man hade trots allt värvat Mitch Trubiskiy och sedan tidigare har man Mason Rudolph. Nu kommer det bli aningen underligt om man inte startar Pickett, än mer när man vet att han ör 24 år gammal. Dessvärre lider Pickett av samma problem som Baker Mayfield vilket är att han håller i bollen alldeles för länge och som vi vet nu är det ingen egenskap som passar bra i NFL.

21. Kansas City Chiefs (Från New England) - Trent McDuffie, Cornerback, Washington

Chiefs gör ett kap när de byter upp sig med Patriots och landar CB3 i årets draft. Trent McDuffie är en ganska fysiskt oimponerande spelare men som har excellenta instinkter och en speluppfattning och förståelse som få kan matcha i årets draftklass. McDuffie är även en väldigt mångsidig corner som inte behöver placeras i en speciell roll eller system för att lyckas. Många analytiker ser hans styrkor som identiska med det som gjorde Tyrann Mathieu vital för Chiefs. McDuffie spelade 11 matcher under 2021 och tillät endast 111 yards vilket är befängt lågt.

Omdöme: B+

Att Chiefs inte bara fyller ett behov utan lyckas dessutom fixa behovet med ett toppnamn som McDuffie så pass sent som nu. En stöld helt enkelt och helt plötsligt ser deras secondary adekvat ut igen. Avslutningsvis ska det nämnas att i en division dör samtliga lag rustar för att vinna gör här Chiefs ett perfekt val för att kunna bli starka även i defensiven.

22. Green Bay Packers - Quay Walker, Linebacker, Georgia Bulldogs

Ännu en gång chockerar Green Bay oss med sina val men väljer en defensiv strategi i årets draft. Här väljer de draftens första linebacker i Georgias Quay Walker som var rankad som LB4 i redaktionens rankning. Quay Walker är en linebacker som spelar mer på reaktion än instinkt och speluppfattning. Han är en av draftens starkaste och bästa tacklare som använder sitt stora vingspann att stoppa motståndare med. Walker har endast missat 7 tacklingar på 138 försök. Dessutom har Walker en fysisk profil som är idealistisk för en linebacker i NFL både sett till längd, tyngd och explosivitet. Dock aningen högt för en off ball linebacker som inte spelat särskilt mycket blitz, passrush eller särskilt stark i springspelet.

Omdöme: C+

Förvisso har Green Bay ett gott öga för atleter och värdesätter det högt och det är något de får i Quay Walker. Det kommer bli en oerhört intressant att bevittna den dominanta duon Quay Walker och Devondre Campbell. Packers stärker upp försvaret och säkrar att den ska hålla hög nivå ett bra tag till vilket även det på sätt och vis är en strategi att hjälpa Aaron Rodgers trots att han själv nog sett sitt lag välja en receiver här.

23. Buffalo Bills (Från Arizona, Från Baltimore) - Kaiir Elam, Cornerback, Florida Gators

Ett relativt väntat val både sett till vad som fanns tillgänglig och vad som saknas i laget. Kaiir Elam är en stark shut down corner som spelat på en väldigt hög nivå sedan hans freshman år. Spelar en fysisk spelstil vilket gjorde att han åkte på flertalet penalties i college och detta är något som måste slipas i NFL. Endast Sauce Gardner hade färre yards tillåtna under 2021 vilket visar den höga nivån som Elam spelade på i Gators förra säsongen.

Omdöme: A

En riktig favorit hos oss i redaktionen och Elam kommer fylla ett behov hos Bills som nu äntligen hittat en högkalibrig spelare att para ihop med Tre White. Elam är känd för sin professionalitet och vinnarmentalitet men även förmågan att spela både man och zonförsvar. Bills blir ett ännu bättre lag med detta val och snart börjar det bli svårt att finna hål och svagheter i dem.

24. Dallas Cowboys - Tyler Smith, Offensive Tackle / Guard, Tulsa

Få lag värdesätter sin offensiva linje som Dallas Cowboys och här väljer de förvisso ett projekt men en spelare som långsiktigt kommer bi en bra startspelare för laget. Tyler Smith från Tulsa har stigit som en raket under de senaste månaderna. En av de främsta run blocking spelarna i college och gav endast upp 2 sacks på över 800 snaps. Det kommer dock bli en relativt lång startsträcka för Smith med uppsidan är grym och Smith är definitionen av en oslipad diamant.

Omdöme: C

Dallas fyller ett behov och uppsidan av Tyler Smith är väldigt hög MEN det är aningen för tidigt för Smith. Han var rankad att gå i 3–4 rundan fram till april månad och även om spelstilen och de fysiska attributen är på hög nivå finns det helt klart flera frågetecken. Tyler Smith spelade främst OT i college men det kan mycket väl bli att han flyttas in till guard i Cowboys.

25. Baltimore Ravens - Tyler Linderbaum, Center, Iowa Hawkeyes

Enligt PFF är Tyler Linderbaum den bästa center de analyserat i college och det är svårt att inte hålla med när man tittar på den energiske och explosive spelaren. En atlet på positionen som spelar som att han vore mycket större och ser inga hinder. Spelar som ett bowlingklot i springspelet och har endast gett upp 2 sacks på över 1,200 passblock snaps.

Omdöme: B+ 

Skrämmande hur väl Ravens sköter draften och har som alltid taktiken att välja bästa spelaren tillgänglig. Ravens lyckades plocka en av de mest talangfulla spelarna i årets klass i Kyle Hamilton och gör detsamma här med Linderbaum. Vi på redaktionen hade 4 spelare som vi anser vara blue chipspelare och då är både Linderbaum och Hamilton 2 av dem. Det som drar ner betyget är att Center inte är en premiumposition samt att Linderbaum faktiskt inte spelat särskilt mycket i Ravens spelstil. Dock lär en spelare med den atletiska profilen och spelförståelsen anpassa sig både fort och väl.

26. New York Jets (Från Tennessee) - Jermaine Johnson, Defensive End, Florida State

Ryktena som viskade att Jermaine Johnson skulle väljas som nummer 4 totalt var motiverade och bekräftas genom att Jets byter sig tillbaka in i förstarundan för att ta pressure-maskinen Jermaine Johnson. Få spelare hade ett så stort genombrott som Johnson som bytte från Georgia till Florida inför 2021 för att få speltid och han levererade direkt. I Florida State gjorde han multipla sacks i varje match och var en av ACC absolut främsta spelare. Spelstilen är energisk och han använder sin längd och sina armar på ett bra sätt både genom teknik och styrka.

Omdöme: B

Att Jets byter upp sig för att ta Johnson är logisk och rimligt då han mycket väl kan vara en av de främsta spelarna på positionen. Johnson imponerade enormt mycket på Senior Bowl där han till och med valde att stå över själva matchen. Med sin 12 sacks på 12 matcher kommer Jets få precis vad de behöver på sin edge och gör en otrolig förstarunda.

27. Jacksonville Jaguars (Från Tampa Bay) - Devin Lloyd, Linebacker, Utah Utes

Jaguars byter sig tillbaka in i förstarunda och plockar den bästa linebackern i college under 2021 nämligen Utahs Devin Lloyd. En otroligt explosiv linebacker som verkligen kan täcka yta från sidlinje till sidlinje. Mångsidig spelare som hade ett betyg hos PFF över 80.0 i både blitz, run defence och coverage. Detta kommer dock behöva att Jaguars ger Lloyd möjligheterna att göra lite allt möjligt för det är då han är som bäst.

Omdöme: D

Vi hade Devin Lloyd som en topp 15 spelare och att han faller så pass mycket beror förmodligen på att lag inte värderar linebacker som position. Det som drar ner detta val är framförallt att Jaguars byter upp och ger upp en drös draftkapital samt att man skrev ett blytungt kontrakt med en annan liknande linebacker i Foye Oluokon. Jaguars visar ännu en gång upp en oklar strategi och oron börjar stiga kring Jaguars.

28. Green Bay Packers - Devonte Wyatt, Defensive Tackle, Georgia Bulldogs

Green Bay chockar igen och väljer att stärka försvaret i årets draft. Ännu en bärande spelare från Georgias hyllade försvar där Devonte Wyatt hamnat i skuggan av både Jordan Davis och Jalen Carter. Det är dock aningen underligt då han testade bättre än Jordan Davis och har uppvisat en passrush och förmåga att stoppa springspelet. Dock finns det problematik i hans privatliv som är ett stort frågetecken.

Omdöme: C

Devonte Wyatt är en bra defensive tackle men är 24 år gammal och frågan är om han kommer bli så mycket bättre. Faktumet att Green Bay valde att inte ta en Wide receiver när de bytte bort Davante Adams är både oroande som underligt. Visst man förstärker försvaret och Aaron Rodgers har nog aldrig haft en så stark defensiv enhet som nu men i skrivande stund är hans receivrar Allen Lazard, Sammy Watkins och Robert Tonyan.

29. New England Patriots (Från Kansas City) - Cole Strange, Guard, Chattanooga

Den största skrällen under den första rundan stod såklart Bill Bellicheck och hans Patriots för när de valde guarden från Chattanooga. Trots en tveksam förmåga i fotarbete och att förankra sig är detta precis en sådan prospekt som Patriots gillar då hans atletiska profil är fantastisk och det var många som fick upp ögonen för honom på combine. Även under Senior Bowl fick Strange mängder med uppmärksamhet då han spelade som center hela veckan och trots minimalt med erfarenhet på positionen presterade han bra.

Omdöme: D 

Det kan mycket väl bli så att Cole Strange utvecklas till en av ligans främsta linjemän MEN kunde inte Patriots ha bytt sig bakåt och i stället valt Cole Strange i andrarundan åtminstone. Oavsett hur bra hans atletiska profil är måste han slipa på sin tekniska förmåga och då ska man ha i åtanke att han är 24 år gammal redan. Cole Strange lär itne bidra sitt första år och på en position som guard kan man finna spelare senare i draften som kan spela direkt. Rent utsagt svagt av Patriots.

30. Kansas City Chiefs - George Karlafitis, Defensive End, Purdue

Ännu en stöld av Kansas som får en av de främsta pressure-skaparna i årets draft i George Karlaftis från Purdue. Karlaftis är en bullrusher av rang och har en motor som aldrig slår av. En otrolig förmåga att spela både mycket och göra det med kvalité. Förutom den rena styrkan som ”the greek freak” besitter har han även en otrolig kvalite i sin handteknik. Karlaftis presterade på 27 starter 14.5 sacks och 30.5 tackles for loss.

Omdöme: A 

Att Chiefs nyper George Karlaftis på plats 30 när han enligt konsensus var en topp 10 spelare visar tydligt vilken stöld detta är för Kansas. De tar inte bara den bästa spelaren tillgänglig utan fyller även ett stort behov hos laget. Det är även en stor fördel att Karlaftis endast är 21 år gammal och kan därmed utvecklas och träna upp sin förmåga att vinna med annat än bara kraft.

31. Cincinnati Bengals - Daxton Hill, Safety, Michigan Wolverines

Bengals som draftat fantastiskt de senaste årens förstarundor och vill inte vara sämre 2022. Med sitt val detta år tar dem den mångsidiga och flexibla Dax Hill från Michigan som imponerade med flertalet brytningar under 2021. Spelat främst slotcorner i Michigan men även som en äkta free safety där hans explosivitet lyser som starkaste attribut. Hill är en lång och snabb spelare vilket gör att Bengals troligtvis kommer använda honom som en äkta cornerback snarare än safety.

Omdöme: B 

Det är ett bra val av Bengals som i stort sett har en komplett trupp men där lagets secondary kommer behövas förstärkas och med Daxton Hill på plats får man en spelare som kan flyttas omkring och ge den defensiva kordniatorn mång alternativ. Det som drar ner betyget lite är faktumet att Bengals förmodligen hade varit i ett större behov av en äkta cornerback med erfarenhet på positionen. Med det sagt finns det inget som säger att Dags Hill inte kommer bli framgångsrik på positionen då han har både förmåga och främst den atletiska profilen för att spela på positionen.

Minnesota Vikings (Från Detroit) - Lewis Cine, Safety, Georgia Bulldogs

Så kom vi fram till det sista valet och således Minnesota Vikings som väljer att förstärka försvaret med den fysiske försvaren från Georgia, Lewis Cine. Denna safety är en elitatlet på alla plan och som dessutom var en av college allra främsta spelare på positionen 2021. Med endast 11 missade tacklingar på 159 försök finns beviset på en otrolig tacklingsförmåga och Cine passar utmärkt som en safety som spelar runt boxen. Dessutom hade Cine 10 passbrytningar och 1 interception vilket ger möjligheten att spela honom mer i coverage.

Omdöme: B+ 

Ett grymt val av Minnesotas nya GM Adofo-Mensah som läser av draften och väljer en av de främsta spelarna på positionen. Därtill ska det tilläggas att han fick en grymspelare även lyckades addera massor av draftkapital. Cine lär para ihop med Harrison Smith vilket måste vara ett av NFL mest fysiska par.

Håll utkik på sidan då en fullständigt analys av samtliga lags drafter i alla rundor kommer komma under den kommande veckan! 

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-05-10 10:56:07
Author

Fler artiklar om NFL