NFL Mock Draft

Årets draft i NFL startar imorgon (natten mellan torsdag och fredag) och jag tänkte att det kunde vara roligt att försöka sätta ihop en mock draft.

Mock drafts är mycket populära i amerikansk media och nu inför draften så kommer det en uppsjö nya mocks varje dag på nfl.com, espn och andra större sidor som bevakar NFL. En mock draft är helt enkelt en genomgång där man draftar en eller flera rundor av draften. Även om en mock aldrig kommer bli helt rätt så är det ett roligt experiment dels för att se vilka behov olika lag har dels för att försöka hitta ungefär var i draften olika spelare kan gå. 

Jag kommer skriva kort om varje spelare jag “draftar” i första rundan samt nämna vilka behov jag anser lagen har och andra spelare som kan tänkas vara alternativ. I andra rundan kommer jag bara ge er mina picks, utan vidare kommentarer. 

Jag väljer att inte inkludera trades i den här mocken, men kommer skriva lite om var jag tror att trades kan ske samt vilka lag som potentiellt kan trada upp i draften.
 

  1. Cincinnati Bengals - QB Joe Burrow - LSU

För ett år sedan trodde ingen att Joe Burrow skulle väljas i första rundan av draften, än mindre som nummer ett. Men Burrows säsong för LSU (kombinerat med Tua Tagovailoas skada) gjorde att han snabbt blev den kanske mest omtalade spelaren ur draften sedan Cam Newton. Burrows siffror i årets collegefotboll är helt löjliga. Han kastade för 5 671 yards, över 76 % completion och hade 60 TDs mot bara sex INTs. Det är nästan precis dubbelt så många yards, 20 % högre completion och 44 extra TDs mot året innan, en förbättring som måste vara rekord.

Vad gäller alternativ så finns det inga bortsett från att Bengals får för sig att trada bort valet (i så fall till Miami som har många val och enligt flera olika rapporter har försökt ta sig till nummer ett). En trade är dock extremt osannolik och som sagt är då Burrow det enda rimliga valet.
 
  1. Washington Redskins - EDGE Chase Young - Ohio State

Även det här valet är mycket enkelt då Chase Young helt uppenbart är den bästa spelaren som är tillgänglig (och kanske är en bättre spelare än Burrow). Young ses av många som den bästa pass rushern vi sett i draften på flera år (en “expert” jag har respekt för kallade honom “den bästa jag sett på 20 år”). 2019 hade han 16.5 sacks för Ohio State, orsakade sex fumbles och var rent allmänt en mardröm för motståndarlagen. 

Jag har mycket svårt att se att ‘Skins skulle trada bort det här valet då Young helt enkelt är så bra att det inte är värt det. OM de tradar bort valet kommer det krävas väldigt mycket, t.ex. alla tre val från Dolphins som då kommer välja en QB. Det finns lite rykten om att ‘Skins redan gett upp på QB Dwayne Haskins som de draftade i första rundan förra året och att de möjligen skulle kunna ta en QB här, men jag tror att chansen att det händer är mycket låg. 
 
  1. Detroit Lions - CB Jeff Okudah - Ohio State

Lions har precis förlorat sin bästa CB i Darius Slay (nu i Philly) och vad passar då inte bättre än Jeff Okudah, den kanske bästa cornern de senaste fem åren i draften. Okudah är en relativt stor CB men ändå snabb och passar dagens NFL helt perfekt. Lions försvarssystem kräver bra corners som kan spela man mot man med motståndarnas receivers och där bör Okudah passa som hand i handske. 

Här finns det ganska stor chans att det kan ske en trade då Lions varit helt öppna med att de gärna tradar ner och får fler val i draften. Utöver en trade och Okudah har jag svårt att se alternativ, möjligen en DT och då är Derrick Brown det uppenbara valet.
 
  1. New York Giants - T Tristan Wirfs - Iowa

Då Giants är mitt favoritlag är det här valet det jag studerat klart mest och då även de spelare som är alternativ med valet. Wirfs är mitt tredjeval, men jag tror tyvärr att han är det val Giants kommer göra. Missförstå mig inte, Wirfs har enorm potential och Giants behöver (minst) en OT. Wirfs hade en enorm combine och kommer från Iowa som har en lång historia av att producera bra OL. Giants har en ung QB och lagets bästa spelare är RB Saquan Barkley och de behöver skyddas, så en OT är ett logiskt val.

Alternativen här, utöver en trade med ett lag som vill en en QB, är främst LB Isaiah Simmons eller en annan OT. Simmons är spelaren jag helst vill ha, Giants försvar är ett skämt och Simmons hade i princip från första sekund varit lagets bästa försvarsspelare. Den OT jag gillar mest är Jedrick Wills, men Giants verkar gilla Wirfs mer och T Mekhi Becton bör vara tredjeval på positionen och därmed inte vara ett alternativ. Jag hoppas på Simmons och en OT i andra rundan.
 
  1. Miami Dolphins - QB Tua Tagovailoa - Alabama

Miami kommer välja en QB med sitt första val i draften, frågan är bara när de gör det valet och vilken QB de väljer. Tua sågs som det självklara valet som nummer ett i draften inför säsongen, men den skada han drog på sig under säsongen har gjort att han nu “bara” kommer gå topp tio. Tua är en mycket bra QB, om än något mindre än en traditionell NFL QG (dock längre än t.ex. Russell Wilson som ju är “ganska” bra). Den enda nackdelen med Tua är egentligen skadorna, och den i år är inte direkt hans första. 

Miami kan mycket väl komma att göra det här valet tidigare i draften än nummer fem, det känns som en påtaglig möjlighet att de flyttar upp till tre eller fyra för att säkra den QB de vill ha. Ryktena från USA säger att Miami alltmer börjar luta mot att välja Justin Herbert över Tua, men jag håller fast vid Tua då han helt enkelt är en bättre spelare.
 
  1. Los Angeles Chargers - QB Justin Herbert - Oregon

Om inga trades sker så tror jag helt klart att Chargers väljer en QB med det sjätte valet i draften. Philip Rivers har efter 15 år hos Chargers nu flyttat till Indianapolis och Chargers behöver nu en ny QB som kan leda laget. Justin Herbert blir valet här då Burrow och Tua redan är valda. Herbert kunde gått topp fem redan för ett år sedan men valde att återvända till college och gjorde en ok säsong för ankorna från Oregon. Herbert har genom hela sin karriär varit bra på att hålla nere antalet INTs och har en ganska bra completion procent. Han är lång och en prototyp vad gäller QBs med sin storlek och armstyrka. Nackdelen med Herbert är att han är ojämn, i en del matcher förra året var han direkt dålig, se t.ex. matchen mot Arizona State eller Wisconsin. 

Alternativet här skulle vara QB Jordan Love som många i NFL ser som en mycket stor talang, om än inte lika polerad som Burrow, Tua eller Herbert. LB Isaiah Simmons kan vara ett alternativ då han är så bra att han inte borde vara tillgänglig, men QB är mer värt än LB.
 
  1. Carolina Panthers - LB Isaiah Simmons - Clemson

Om det här scenariot blir sant kommer Panthers tacka sin lyckliga stjärna då de får draftens kanske näst bästa spelare med det sjunde valet. Panthers har precis förlorat LB Luke Kuechly och att ersätta honom med Simmons måste vara rena drömmen. Simmons kan spela som S, CB, EDGE eller LB, men jag tycker han är bäst som LB. Han är enormt snabbt för sin storlek, han sprang 40 yards på 4.39 sekunder, är 1.93 lång och väger 108 kg, det är helt absurt.

Alternativen för Panthers är främst en DT och då både Derrick Brown och Javon Kinlaw är kvar kan de vara alternativ.
 
  1. Arizona Cardinals - DT Derrick Brown - Auburn

Derrick Browns blir valet här då han helt enkelt är så bra att Cards måste ta honom, speciellt då han fyller ett behov för laget. Browns  är en stor DT som kan ta sig in i motståndarnas backfield och förstöra såväl running game som pressa QBn. 

Cards behöver också en OT och det finns ju onekligen bra alternativ i Wills och Becton.
 
  1. Jacksonville Jaguars - CB C.J. Henderson - Florida

Jacksonville nämns som en kandidat till att trada upp i draften och plocka en QB, men de kanske trots allt prövar Minshew ett år till. C.J. Henderson är draftens näst bästa corner och det är ganska långt till nästa. Jacksonville tradade ju under säsongen bort sin bästa CB i Jalen Ramsey och behöver verkligen stärka sin secondary. 

Alternativ här är återigen OT i WIlls och Becton samt en DT, vilket i så fall bör vara Kinlaw.
 
  1. Cleveland Browns - T Jedrick Wills - Alabama

Ett i det närmaste perfekt scenario för Cleveland som får en mycket bra tackle som kan stärka deras smått komiskt usla linje. Offensivt är linjen (i alla fall på pappret) den enda svaga punkten och Cleveland måste skydda QB Baker Mayfield. Misslyckandet förra året är inte något Cleveland vill vara med om igen och Jedrick Wills känns som ett mycket bra val för dem.

Becton är givetvis ett alternativ tillsammans med Kinlaw och OT Andrew Thomas.
 
  1. New York Jets - WR Jerry Jeudy - Alabama

Jets behöver en receiver som kan hjälpa deras unga QB Sam Darnold och som tur är för dem finns det massor av riktigt bra alternativ i årets draft. Då ingen av dem gått i det här scenariot kan Jets välja den de anser passar dem bäst. Jag har gett dem Jeudy då jag ser honom som den bästa, men det är väldigt jämnt i toppen. Jeudy har haft över 1 000 yards och sammanlagt 24 TDs de senaste två åren, detta i ett Alabama med massor av bra receivers (varav en till går här i första rundan). 

Även Jets kan använda en OT och vid det här laget vet ni ju vilka de är. WR Lamb är helt klart också ett alternativ, vem av honom och Jeudy man väljer är mest en smaksak.
 
  1. Las Vegas Raiders - WR CeeDee Lamb - Oklahoma

Lamb blir Raiders första val efter flytten till Las Vegas och det är en spelare som bör passa staden då han erbjuder stor underhållning. Lamb är en klassisk X-receiver (vill någon läsa nördiga artiklar om olika typer på de olika positionerna? Lämna en kommentar i så fall), alltså en receiver som jobbar längs med kanterna och ofta fångar passningar längre upp i planen. Han är snabb, relativt stor och duktig med bollen i händerna.

Alternativ här är WR Henry Ruggs och Raiders behöver dessutom såväl LBs som CBs, men det finns inga alternativ där som jag anser borde gå så här högt. En outsider här (eller Raiders nästa val) är QB Justin Love. Raiders skulle också kunna trada upp och ta en av de QBs jag har tidigare i draften.
 
  1. San Francisco 49ers - WR Henry Ruggs III - Alabama

Ruggs är en något mindre, men mycket snabb (40 yards på 4.27 sekunder) receiver som främst kommer användas för att som amerikanarna säger “ta toppen av försvaret”, alltså hota på djupet och tvinga försvaret att flytta bak försvarare. Personligen kan jag tycka att Lamb eller Jeudy hade passat 49ers bättre, men de är ju redan borta. 

Corner är helt klart ett alternativ för 49ers men att välja t.ex. Terrell så här tidigt är en dålig strategi och det finns ganska bra corners när 49ers väljer igen med val 31.
 
  1. Tampa Bay Buccaneers - T Mekhi Becton - Louisville

QB Tom Brady är ungefär lika mobil som ett genomsnittligt kylskåp så han behöver skyddas om han skall hinna passa bollen till sina utmärkta receivers. Becton nämnde jag redan i samband med Giants val och det är väl i ärlighetens namn inte överdrivet troligt att han faller så här långt, men i det här scenariot blev det så och Bucs hade varit överlyckliga om det här hände på riktigt. Becton är stor som ett hus, men har inte lika bra teknik som Wills och Wirfs. 

Alternativen här är väl främst om Bucs gillar en annan OT bättre, då främst Andrew Thomas. Pass rusher K’Lavon Chaisson kanske kan vara ett alternativ, men visst känns det som att Bucs kommer vilja hjälpa Brady snarare än försvaret?
 
  1. Denver Broncos - T Andrew Thomas - Georgia

Broncos är ytterligare ett av alla lag som behöver en OT och Andrew Thomas är en mycket bra sådan och hade i de flesta draftar de senaste åren varit en av de två bästa på positionen, men inte i år vilket säger mer om de som valts före honom än om honom. Thomas är kanske en bättre run blocker än vad han är pass blocker, men han borde klara av både delarna även i NFL.

WR och CB är stora behov för Broncos och hade inte alla tre WRs gått några val tidigare hade de troligen tagit en av dem över Thomas. 
 
  1. Atlanta Falcons - DT Javon Kinlaw - South Carolina

Javon Kinlaw har en liten chans att gå topp tio så att Falcons får honom här med val 16 är helt klart bra värde för dem. Kinlaw är en ganska bra pass rusher med tanke på hans position, men främst av allt är han mycket bra i run defense.

Falcons behöver pass rush och corner så K’Lavon Chaisson är återigen ett alternativ.
 
  1. Dallas Cowboys - EDGE K’Lavon Chaisson - LSU

Chaisson ses av många som draftens näst bästa pass rusher och han kommer troligen gå någonstans här mellan val 15 och 20. Cowboys behöver en pass rusher så Chaisson känns som ett rimligt val. Det skall dock sägas att Chaisson bara har en bra säsong i college och draftas för sin potential, inte för att han faktiskt producerat något i sin karriär. Han är atletisk nog för att bli en bra pass rusher och Cowboys kan mycket väl vara ett bra lag för att förverkliga potentialen.

Cowboys behöver CB, S och gärna djup till O-linjen så S Xavier McKinney kan vara ett alternativ.
 
  1. Miami Dolphins - T Josh Jones - Houston

Miami behöver stärka sin linje och bör ta en OT med något av sina två senare val här i första rundan. I det här scenariot har fyra OT redan valts och för Dolphins gäller det då att gå ner till nästa nivå av spelare där Josh Jones, Ezra Cleveland och Austin Jackson alla är alternativ. Jag kör på Jones då jag tycker han har högst potential (men troligen också störst risk att helt misslyckas). 

Alternativ är ovan nämnda OTs, en RB (Swift), safety (Delpit/McKinney) och inre o-line (Ruiz).
 
  1. Las Vegas Raiders - LB Kenneth Murray - Oklahoma

Raiders plockar här Kenneth Murray som är en mycket intressant linebacker av den mer moderna typen, alltså kan han markera motståndare i passningsspelet och är snabb nog att röra sig över hela planen (i motsats till den gamla skolan av LBs som mer var stora tacklingsmaskiner som jobbade i den inre delen av planen). 

Som nämndes ovan är CB ett alternativ för Raiders och då är det Terrell eller Diggs som gäller här. 
 
  1. Jacksonville Jaguars - EDGE A.J. Epenesa - Iowa

Epenesa har till skillnad från ovan nämnda Chaisson producerat en hel del sacks under ett par säsonger i Iowa, men hans maxpotential är nog lägre än Chaissons och därmed går han några val senare. Epenesa känns som ett tryggt val då han är bra i såväl run som pass defense och troligen kommer bli i alla fall en stabil starter.

Jags har ju reedan plockat en CB i den här mocken så det är främst S som är ett stort behov utöver EDGE och då är det återigen McKinney och Delpit som är alternativ.
 
  1. Philadelphia Eagles - LB Patrick Queen - LSU

Ytterligare en spelare från regerande mästarna från Louisiana och ytterligare en LB som är snabb och kan markera motståndare i passningsspelet. Han är något liten för att vara LB, men i dagens NFL där snabbhet blir alltmer dominerande behöver det inte vara något större problem.

WR och CB är behov för Philly så Jefferson, Higgins, Terrell och Diggs borde alla finnas som alternativ.
 
  1. Minnesota Vikings - WR Justin Jefferson - LSU

Jefferson hade 111 catches, 1 500 yards och 18 TDs förra året när han var Joe Burrows favoritvapen. Det är givetvis enormt bra siffror, främst med tanke på att LSU mötte bra motstånd i de flesta av sina matcher. Inte lika snabb som Ruggs eller Lamb, men bra routes och mycket bra händer.

Vikings behöver också CB och pass rush så Terrell, Diggs eller Gross-Matos hade varit bra val.
 
  1. New England Patriots - QB Jordan Love - Utah State

Jordan Love har alla förutsättningar att bli en bra QB om han får rätt coacher och i New England kommer han helt klart få det. Han bör nog sitta på bänken första året och lära sig hur NFL funkar, kanske hoppa in sent i matcher som är avgjorda. Pats behöver en QB som kan ta över efter alla år med Brady och Love kan vara lösningen.

Pats har en del andra problem, WR, EDGE och O-line så Tee Higgins, Denzel Mims eller Gross-Matos är alternativ om Pats inte väljer en QB.  
 
  1. New Orleans Saints - WR Tee Higgins - Clemson

Saints älskar att ge Brees fler vapen och Tee Higgins är en spelare jag tror kan passa in bra. Han är stor, ganska snabb och är som bäst i end-zonen. 25 TDs sammanlagt de senaste två åren säger det mesta. 

Saints behöver som så många andra CB och de behöver också LB, så tidigare nämnda corners och kanske Zach Baun kan vara alternativ här. Finns också rykten om att Saints är intresserade av ett par olika QBs och kan vara en kandidat till att trada upp (eller plocka Love om inte Pats gör det).
 
  1. Minnesota Vikings - CB A.J. Terrell - Clemson

Vikings behöver en ny corner och det finns flera  att välja på här. Jag ger dem A.J. Terrell men de kan lika gärna välja Diggs (även om familjebanden till honom kanske avskräcker…). Terrell har mycket potential, men har också en del att jobba på vad gäller teknik. Kanske hade mått bra av lite tid i gymmet så han blir starkare och kan stå upp mot större receivers.

Som sagt är pass rush men även O-line områden Vikings med fördel kan stärka så spelare som Gross-Matos, T Cleveland och G/C Ruiz är alternativ. 
 
  1. Miami Dolphins - RB D’Andre Swift - Georgia

Miamis tredje och sista val i första rundan och de väljer här draftens klart bästa RB i D’Andre Swift. Swift är inte en RB som kommer bära försvarare på ryggen eller springa genom mitten av planen, men kommer han ut på kanten och får lite utrymme är han extremt svår att tackla. Han är också en ganska bra receiver och påminner en del om Christian McCaffrey.

Miami kan också välja en safety här, både Delpit och McKinney är ju kvar eller kanske en o-line som Ruiz.
 
  1. Seattle Seahawks - EDGE Yetur Gross-Matos - Penn State

Yetur Gross-Matos kommer passa in mycket bra i Seattle och deras system. Han spelar helst i linjen, men kan spela OLB och är en bra pass rusher som också är stark i run defense. Jag håller på Penn State i college så jag har sett alla matcher Gross-Matos spelat och tror verkligen han håller i NFL. Mycket rykten senaste dagarna om att Gross-Matos stiger i draften och kan gå innan val 20.

Seahawks behöver också stärka sin o-line så återigen är Ruiz, Cleveland och Austin Jackson alternativ.
 
  1. Baltimore Ravens - LB Zack Baun - Wisconsin

Ravens har en lång historia av att ha en stark defensiv och med lagets nuvarande offensiv så kan de bli ett spännande lag de kommande åren. Zack Baun är en linebacker som främst specialiserar sig som pass rusher och det kan man aldrig ha för många av. Ses av många som ett ganska säkert val som dock kanske inte har så högt tak som vissa andra spelare i första rundan.

Alternativen här är andra pass rushers som Ravens kan gillar mer eller O-line som Ruiz.
 
  1. Tennessee Titans - T Ezra Cleveland - Boise State

Ezra Cleveland är ett namn som snabbt rört sig uppåt i draften nu senaste månaden. Han är den sjätte offensive tacklen i första rundan och den positionen är tillsammans med WR kanske draftens största styrka. Cleveland hade en del skadeproblem förra året och behöver bli större och starkare om han skall klara sig i NFL. Men med det sagt är han givetvis talangfull och om han bara når sin potential har Titans en bra tackle som kan skydda Tannehill (som Titans just gett 30 miljoner dollar om året). 

Titans behöver pass rusher och D-line så spelare som Gallimore, Blacklock och Davidson känns som rimliga alternativ. Eller Austin Jackson om de gillar honom mer än Cleveland.
 
  1. Green Bay Packers - TE Cole Kmet - Notre Dame

Cole Kmet är enligt mig draftens bästa TE, dock skall det sägas att TE är långt ifrån att vara draftens styrka. Kmet är en pass catcher och är en stor måltavla som Aaron Rodgers skulle ha stor nytta av. Han är dock en svag blocker vilket begränsar hans användningsområde något.

Det finns flera bra WR att plocka här för Packers som Mims, Reagor eller Aiyuk som jag har i andra rundan, men där det känns troligt att minst en av dem går här i första rundan.
 
  1. San Francisco 49ers - CB Trevon Diggs - Alabama

Lillebroder till WR Stefon Diggs (tidigare Vikings, nu i Bills) men spelar på andra sidan planen. Stor för att vara CB och som tidigare WR är han bra på att fånga bollen och bör vara god för ett antal INTs. Han är dock inte färdiglärd som försvare och därmed lite ojämn.

Även här är WR och D-line alternativ.
 
  1. Kansas City Chiefs - C/G Cesar Ruiz - Michigan

Ruiz har jag nämnt flera gånger tidigare och jag tror han går här i slutet av första rundan. Han är troligen en av de tryggaste valen i hela draften och bör starta från första dagen och långt framöver. En bra och atletisk center som också kan spela guard, även om han kanske kan få problem med större och starkare försvarare.

Running back (Taylor, Edwards-Helaire) eller receiver (Mims, Reagor, Aiyuk) är alternativ.
 
  1. Cincinnati Bengals - T Austin Jackson - USC
  2. Indianapolis Colts - WR Denzel Mims - Baylor
  3. Detroit Lions - S Xavier McKinney - Alabama
  4. New York Giants - WR Jalen Reagor - TCU
  5. Los Angeles Chargers - CB Kristian Fulton - LSU
  6. Carolina Panthers - CB Jeff Gladney - TCU
  7. Miami Dolphins - S Grant Delpit - LSU 
  8. Houston Texans - DE/DT Neville Gallimore - Oklahoma
  9. Cleveland Browns - S ANtoine Winfield Jr. - Minnesota
  10. Jacksonville Jaguars - DE/DT Ross Blacklock - TCU
  11. Chicago Bears - CB Noah Igbinoghene - Auburn
  12. Indianapolis Colts - DE/DT Marlon Davidson - Auburn
  13. Tampa Bay Buccaneers - RB J.K. Dobbins - Ohio State
  14. Denver Broncos - WR Brandon Aiyuk - Arizona State
  15. Atlanta Falcons - CB Jaylon Johnson - Utah
  16. New York Jets - T Isaiah Wilson - Georgia
  17. Pittsburgh Steelers - EDGE Terrell Lewis - Alabama
  18. Chicago Bears - S Jeremy Chinn - Southern Illinois
  19. Dallas Cowboys - S Ashtyn Davis - California
  20. Los Angeles Rams - EDGE Joshua Uche
  21. Philadelphia Eagles - WR K.J. Hamler - Penn State
  22. Buffalo Bills - RB Jonathan Taylor - Wisconsin
  23. Baltimore Ravens - LB Jordyn Brooks - Texas Tech
  24. Miami Dolphins - G Lloyd Cushenberry - LSU
  25. Los Angeles Rams - G Jonah Jackson - Ohio State
  26. Minnesota Vikings - G/C Robert Hunt - Louisiana
  27. Seattle Seahawks - WR Laviska Shenault Jr, - Colorado
  28. Baltimore Ravens - RB Clyde Edwards-Helaire- LSU
  29. Tennessee Titans - DE/DT Reakwon Davis - Alabama
  30. Green Bay Packers - WR Donovan Peoples-Jones - Michigan
  31. Kansas City Chiefs - CB Damon Arnette - Ohio State
  32. Seattle Seahawks - T Lucas Niang - TCU

Hannes Westlundhannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2020-04-22 21:05:25
Author

Fler artiklar om NFL