Panthers anställer Fran Reich

Panthers anställer Fran Reich

Det tog inte lång tid efter att säsongen slutat som Panthers gjort sitt första stora drag inför framtiden och valde att anställa sin nya HC, nämligen QB-gurun Frank Reich!

Denna artikel kommer förutom att presentera själva anställningen även ge en analys kring hur truppläget ser ut och vad som kan komma och ske i och med Reichs anställning.
Panthers som valde att gå skilda vägar med Matt Rhule mitt under brinnande säsong var förmodligen den mest väntade avskedet denna säsongen och frågan som många kommer ställa sig är varför det inte skedde tidigare. Även Frank Reich var aktiv under förra säsongen och hann knappt få sin uppsägning från Colts innan han fick jobbet av Carolina.

Vem är då Frank Reich?

Jo detta är en coach som fick stor uppmärksamhet efter att ha guidat Nick Foles till att bli Super Bowl vinnare och även MVP i samma match under Philadelphia Eagles otroliga säsong 2017. Det var efter den bedriften som Colts valde att satsa på Frank Reich som huvudtränare och en stor anledning var att han tillsammans med stjärnspelaren Andrew Luck skulle bilda en oslagbar duo. Dock blev det endast en säsong och då Luck valde att lägga skorna på hyllan i augusti 2019 har Indianapolis spelat olika korttids lösningar som Carson Wentz, Matt Ryan, Jacoby Brissett och Philip Rivers vilket ledde till väldigt olika prestationer och resultat. Dock ska det nämnas att Colts var i 3 av 4 säsonger ett av ligans 10 bästa lag offensivt. Med allt detta sagt är det tydligt att det är en offensivt lagd tränare och med tanke på den talang som redan finns på den defensiva sidan känns det som ett smart drag och det kommer bli minst sagt intressant och se vem som blir DC. 

En intressant kuriosa är att Frank Reich faktiskt spelat quarterback för just Carolina Panthers i lagets första säsong i NFL och är den quarterback som passade till deras första Touchdown i ligan. Reich har dessutom sedan tidigare ett hem i Charlotte och många gånger har Reich benämnt Charlotte som hemma.

Hur är läget i Panthers då?

Laget är trots allt inte ett bottengäng sett till talang och potential. Faktum är att på den defensiva sidan finns det stjärn potential i DT Derrick Brown, DE Brian Burns, S Jeremy Chinn och CB Jaycee Horn. Här kommer Reichs val av DC vara oerhört viktigt för att maximera försvarets potential. Det är i offensiven som det kommer behövas byggas och framförallt landa en franchise-quarterback och hitta stabilitet. Detta var något som Reich förklarade som en anledning till de uteblivna resultatet i Colts. Förutom just QB finns det ändå ett par intressanta spelare i offensiven där Chubba Hubbard på runningback och DJ Moore på WR står ut mer än de andra. Dock så tog den offensiva linjen äntligen flera steg framåt i utvecklingen och en stor anledning var rookien Ike Ekwonus framfart. Trots att laget gjort sig av med offensiva spelare som Christian Mcaffrey och Robbie Anderson finns nu alla mäjligheter att framföallt via draften förstärka offensiven och framförallt ge Reich möjligheten att bygga sitt lag. 

Analys inför postseason

Laget har inte haft en duglig quarterback sedan Cam Newton och efter flera säsonger där Sam Darnold, Baker Mayfield, PJ Walker och Jacob Eason inte visat sig vara lösningen på positionen. Rykten florer redan nu om man ska välja att plocka in en rutinerad QB på free agency som Derek Carr eller Jimmy Garoppolo och utveckla förra årets tredjerundeval Matt Corrall.

“Jag gillade Matt Corrall i Ole Miss och trodde faktiskt att han skulle anpassa sig bra till NFL då han tidigare spelat i lag som haft en pro-style offensiv. Dock var hans sista år i college svagt och hans precision blev sämre och hans förmåga att springa med bollen hade dessvärre lett till skador i NFL på grund av bristande atletisk förmåga. Med andra ord är Corall inte Panthers lösning.” - Svenskafans redaktion.

Dock så bör Panthers välja en quarterback med sitt val som nummer 9 i förstaundan och enligt våra beräkningar lär en av CJ Stroud, Will Levis, Anthony Richardson vara tillgängliga. Båda de sistnämnda är mer av projekt och kommer behöva en viss tid för att acklimatisera sig men båda har en otrolig potential. Med det sagt bör PAnthers förlänga kontraktet med DArnold och låta den nya quarterbacken sakta matchas in och ta över när tiden är kommen. 

Även offensiva vapen behövs och förutom DJ Moore finns endast Laviska Shenault och Terrence MArshall som fortfarande inte visat tillräckligt. Att addera playmakers borde vara ett prio för Reich och den nya ledningen. Reich har oft talat gott om hur springspelet lägger grunden för offensiven och på plats finns redan HUbbard och Foreman men frågan är om det inte kommer adderas antingen från draften eller en free agent.

Redaktionens ord

"Reich fick aldrig en långsiktig lösning på QB i Colts vilket hindrade honom och laget men här i Panthers får han världens chans och det är svårt att ogilla Reich både sett till hur hans lag spelar och hur han är som person. Vi trot definitivt på att satsarutinerade och beprövade tränare eller OC/DC som presterar i NFL framför att anställa direkt från College. Det lär inte bli slutspel år 1 men framtiden ser mycket ljusare ut idag än för ett år sedan."
 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912023-02-02 14:46:37
Author

Fler artiklar om NFL