Quarterback Limbo

Quarterback Limbo

Med free agencyn rullades likt en tornado genom ligan ser vi en drös av lag plocka in quarterbackar som sina starters. Men vilka är det då som kanske bör ha väntat till draften och snarare börjat tänka långsiktigt? Även vilka lag tror sig ha ett konkurrenskraftigt lag och därför endast väljer mediokra QBs som ska leda deras lag?

Först och främst måste vi pedagogiskt förklarar vad vi menar med “quarterback-limbo” vilket är ett begrepp som används flitigt av oss och andra NFL-analytiker för att beskriva en situation där ett lag inte har en franchise quarterback. Med andra ord menar vi lag som lyckas få ihop en så slagkraftig trupp i övrigt men som på quarterbacksen bekostad inte har tid eller pengar att byta eller värva till sig en av de bästa på positionen. Ett typexempel på detta är Denver Broncos som 2020 försökte med Drew Lock vilket inte flög någon vidare för att sedan lyckas genom draften få ihop ett ännu starkare lag men där man i slutändan fick chansa på en “billig” quarterback i form av Teddy Bridgewater. Detta blev som känt inte heller ett lyckat drag vilket till slut tvingade fram besllutet att byta till sig Russell Wilson.
Oftast hamnar lag i denna situation för att de alldeles för länge kör med en medelmåttig quarterback som de väntar på ska få sitt genombrott , lex Daniel Jones i Giants, eller att de har en gammal franchisequarterback som de håller i för länge och helt saknat ett plan B eller plan för hur laget ska fortsätta vara slagkraftigt efter dennes pension, lex New Orleans Saints. Men vilk alag är det nu så är i detta quarterback-limbo och vilka löper risken att hamna där? Här kommer vi behandla några av lagen vi anser behöver åtgärda detta och förhoppningsvis gör någonting åt det innan det är försent. 

Carolina Panthers - Sam Darnold / PJ Walker

Ansiktet utåt för QB-limbo nu när Denver bytte till sig Russel Wilson. Carolinas situation kan snabbt ändras om det lyckas få in Deshaun Watson och att han kommer spela men som läget är i skrivande stund ser det helt bedrövligt ut. Man bytte förra säsongen till sig Sam Darnold i tron att han skulle ta nästa steg och prestera vad Teddy Bridgewater inte kunde. Det som började bra blev sedan inget annat än en katastrof och helt plötsligt började Panthers ledning se vad alla innan har oroat sig över. Helt plötsligt såg deras införskaffade QB1 ut att bli bänknötare för Pj Walker skulle spela och blinkade man till såg stod helt plötsligt Cam Newton på planen och trodde det var 2015. Att Carolinas plan fullständigt brann upp någonstans är uppenbart och visst nu sitter vi med facit i hand MEN man hade kunnat välja antingen Justin Fields eller Mac Jones med sitt val i förstarundan. 

Problemet nu är att man har en bra trupp och det finns tonvis av talang som inom några säsonger kommer behöva få nya kontrakt och därmed höga löner. Löser man inte en quarterback för framtiden snarast löper risken att man kommer få bygga om helt och hållet inom några säsonger.

New Orleans Saints - Taysom Hill / Ian Book

Ett typexempel på ett lag som inte för en sekund hade tanken att deras legend Drew Brees skulle sluta. En bubbla som sprack både plötsligt och hårt. Experimentet med Jameis Winston och Taysom Hill var mindre lyckat och nu står man med Hill och Ian Book där den senare endast ska starta om det har som syfte att kasta bort säsongen 2022 och plocka en ny QB nästa års draft. Precis som Carolina kan detta ändras fort om de lyckas värva Deshaun Watson men som läget är just nu ser det inte bra ut. Truppen är bra och man har dessutom ett relativt högt draftval där man kan få bra talang. 
Saints kommer definitivt inte vara ett i playoff om Hill startar vilket måste väcka frågan om det inte är bättre att chansa på Matt Corrall, Kenny Pickett eller Sam Howell i draften och se hur det flyger istället. I värsta fall väljer man högt igen 2023 och kan då välja en ny Quarterback. Jag skulle till och med föreslå att man antingen plockar in Teddy Bridgewater eller Jameis Winston om det nu är playoff man ska gå för men då är man dessvärre fast i limbo då dessa två quarterbacks är för “bra” för att bli sämsta lag i ligan men samtidigt för dåliga för att leda laget till slutspel.

Washington Commanders - Carson Wentz / Taylor Heineckie

Tänk att det var här Carson Wentz hamnade och man måste ju undra vem som faktiskt föreslog iden. Wentz är långt ifrån en fullständig tågkrasch men det som var tydligt förra säsongen var hans förmåga att konstant ge bort bollen och hans bedömningsförmåga har successivt blivit sämre med åren. Detta är något som vanligtvis brukar bli bättre. Han kan fortfarande göra stora plays och har han stora receivrar som klarar av tuffa fångster brukar han prestera bra. Dock är han både dyr och har egentligen endast en säsong där han spelat på högsta nivå.

Commanders trupp är bra och förhållandevis ung men kommer inom några säsonger bli väldigt dyr, framförallt på den defensiva sidan med Jonathan Allen, Chase Young och Montez Sweat. Washington famlade omkring med först Ryan Fitzpatrick för att sedan köra med Taylor Heinecke och nu Carson Wentz och frågan är om det inte varit bättre att chansa på en rookie i draften. Man har valet som nummer 11 totalt och hade varit garanterad en av de högst rankade quarterbackarna. Risken som finns för Commanders är att Wentz inte lever upp till förväntningarna , vilket han med största sannolikhet inte kommer göra, och när det då är dags att plocka nästa QB är laget så pass dyrt att man måste börja skeppa spelare och därmed bli ett sämre lag.

Minnesota Vikings - Kirk Cousins / Kellen Mond

På ett sätt orättvist kanske då Kirk Cousins håller emellanåt en väldigt hög nivå men problemet är att stora delar av Vikings behöver byggas om och då är Cousins både relativt gammal och fruktansvärt dyr vilket hämmar lagbygget. Minnesota har en bra offensiv och det är den som kommer vinna matcher åt dem men försvaret lär inte byggas klart under 2022. Det får att göra slutsatsen att Vikings tror att man kan vara med och konkurrera redan nu och “hate to break it”, det kommer inte ske. Cousins kommer vinna för många matcher för att Minnesota ska kunna vara med och tävla om det högst rankade quarterbackarna 2023 och han kommer heller inte kunna leda laget långt i ett playoff. Förslagsvis hade varit att spela Kellen Mond och skeppa Cousins för draftval medans han fortfarande har ett värde. 

Pittsburgh Steelers - Mitch Trubiskiy / Mason Rudolph / Dwayne Haskins

Helt ärligt, jag fattar det inte. Steelers tog sig till playoff med en Ben Roethlisberger som knappt kunde kasta längre än 15 yards och när man väl får “chansen” att sätta in en ny quarterback så väljer man Trubiskiy som blev känd i Chicago Bears för hans brist på big time throws. Det är förbluffande vilket underligt val det är. Man har dessutom Mason Rudolph som av ett faktum inte är bra nog att starta i NFL och även då bluffen Dwayne Haskins ska spela tredjelina? Logiken i Steelers lagbygge just nu är ett stort frågetecken. 

Rent krasst hade man kunnat göra en stor trade likt Broncos för en Derek Carr eller till och med Kirk Cousins då laget har en stark offensiv samt ett försvar som håller hög nivå. Rent krasst är laget det mest konkurrenskraftiga av samtliga lag på denna lista men med en Mitch Trubiskiy lär man faktiskt bli sist i AFC North.

New York Giants - Daniel Jones

Visst nu lär Daniel Jones få en sista chans i Giants och sedan kan man faktiskt gå vidare efter 2022 MEN det är samma som med STeelers det är en trupp som bara blir dyrare och dyrare och inom en snar framtid kommer man behöva bygga om helt. Det som krävs för Giants är nu att sitta lugnt i båten och egentligen hoppas att Daniel Jones spelar som han brukar (dåligt) för att sedan ha ett högt val i draften 2023. MEN det vore väl typiskt New York Giants att han då spelar över sin förmåga och därmed lyckas skriva på ett nytt fett kontrakt och vipps är man fast med Daniel Jones i 4+ år. 

Cleveland Browns - Baker Mayfield

På många sätt är dem inte i QB-limbo men med tanke på hur deras hantering av Baker Mayfield och försöket att värva till sig Deshaun Watson gör nu att man sitter bokstavligen i en rävsax. Baker som redan sagt adjö och vägrar spela för Browns gör att Browns misslyckade försök att få Deshaun Watson till inget anna tän ett fullständig tågkrasch. Ett försök att gå all in för en Super Bowl men som nu kan rinna dem ur händerna. Nu står hoppet till att man ska kunna få till sig Atlantas Matt Ryan men då adderar man även en mycket äldre spelare och lär inte spela över 2023. Slutligen måste det tilläggas att Browns kommer behöva en kraftig lobotomi för att se var detta konstanta behov att misshandla quarterbacks härstammar ifrån samt se om de har en destruktiv sjukdom i väggarna. 

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-18 11:41:45
Author

Fler artiklar om NFL