Tips på serier och podcasts om NFL

Tips på serier och podcasts om NFL

Den här artikeln innehåller lite tips för den som vill lära sig mer om NFLs historia eller bara hänga med mer kring det som händer i ligan idag. Podcasts och tv-serier är det som står i fokus.

Podcasts
 
Samtliga podcasts som tas upp här kan laddas ner genom Itunes eller på de respektive programmens hemsidor.
 
ESPN
 
ESPN är USA:s största sportkanal och de har flera podcasts som berör NFL i mer eller mindre stor utsträckning.
 
ESPN Football Today
 
Ett avsnitt varje vardag under säsongen och ett par i veckan under off season. Den tidigare spelare Ross Tucker och den tidigare scouten Matt Williamson är programledare och har med sig producenten ”Pod Vader” som finns med i flera av ESPN:s podcasts. Under säsongen ser veckan ut så här: Måndag går man igenom matcherna från söndag, tisdag är det power ranking, onsdag allmänt om nyheter och diskussioner med ESPN:s expert på de ekonomiska frågorna kring sporten, torsdagar är fler nyheter och frågor från lyssnarna samt preview av kvällsmatchen på torsdagar, fredag är det preview av övriga matcher.
 
ESPN Fantasy Focus Football
 
ESPN:s podcast för fantasy football. Är givetvis mest till för de som spelar fantasy, men är även bra när det kommer till uppdateringar kring skador. Inför draften är man ofta duktiga på att diskutera de stora offensiva namnen.
 
ESPN First Take
 
Den sportpodcast som har mest nedladdningar i hela USA. Debattprogram där den mycket överdriva Skip Bayless oftast debatterar mot Steven A. Smith. Handlar mycket om football under säsongen och kring draften, men man talar även om övriga amerikanska sporter och kanske främst om basket (ibland NBA, men sällan NHL eller övriga sporter). Bayless ses som en av anledningarna till hypen kring Tebow…
 
The B.S. Report with Bill Simmons
 
Bill Simmons egen podcast som handlar om NFL ett par gånger i veckan. Simmons driver sidan Grantland som ibland har helt fantastiska artiklar om NFL.
 
ESPN First Draft
 
Podcast om draften som börjar runt tiden kring Super Bowl och håller på tills draften. Ett avsnitt i veckan där ESPN:s ”draftgurus” Mel Kiper och Todd McShay diskuterar alla lags behov, går igenom spelare och kort och gott pratar om draften.
 
NFL
 
NFL har flera egna podcasts, gjorda av journalister från NFL Network eller nfl.com.
 
The Rich Eisen Podcast
 
Eisen är NFL Networks tunga namn och han har löjligt bra kontakter i NFL. Har nästan alltid stora namn bland gästerna. En del veckor blir det ett par eller tre avsnitt, andra veckor bara ett. Eisen har jobbat på NFL Network sedan kanalen startades och kan väldigt mycket kring NFL vilket gör att podcasten är väl värd att lyssna på.
 
Double Coverage
 
Även i den här podcasten (med Steve Wyche och Mark Kriegel från NFL Networks NFL AM) är det ofta stjärnspäckat. Intervjuer och diskussioner kring aktuella ämnen i NFL.
 
Fantasy Live
 
Precis som ESPN har givetvis NFL en podcast om fantasy. Ett avsnitt i veckoan, men det är oftast ganska ordentliga avsnitt. Kommer ut på tisdagar.
 
The Dave Dameschek Football Program
 
Gillar man Dameshek gillar man programmet, jag är inte direkt överförtjust. Ofta lite mindre seriöst och mer skämtsam attityd. Har inte lika stora stjärnor med i programmet, men ibland intervjuar man spelare från ligan.
 
NFL Draft Tracker
 
NFL:s podcast om draften. Håller på året om, men handlar just nu mer om College football i allmänhet än om draften, även om de två ämnena givetvis har sina gemensamma nämnare.
 
Övriga podcasts
 
Finns hur många som helst så klart men här är de jag uppskattar mest.
 
Inside The Huddle
 
NFL UK har även de en podcast. Rolig att lyssna på då de har lite annat perspektiv på sporten än alla ”experter” i USA. Bara de under bara dialekterna är värda en nedladdning.
 
NFL Podcast With Peter King
 
Peter King är en legend bland journalisterna kring NFL. Han jobbar för SI och har där sin kolumn ”Monday Morning Quaterback” som ofta blir debatterad på andra program. King pratar om allt möjligt kring NFL och har ofta intervjuer med de största stjärnorna i ligan. Ett avsnitt i veckan, på tisdag eller onsdag.
 
The Dan Patrick Show
 
Dan Patrick har ett stort radio/tv-program som sänds varje morgon och förmiddag i USA. Podcasten kommer ut varje vardag med tre delar på 45 minuter. Avhandlar alla större amerikanska sporter, inklusive college. Måndagar handlar givetvis det mesta om NFL.
 
Draft Countdown
 
Draft Countdown är en av alla sidor som följer draften i NFL och de har även en egen podcast. Ett avsnitt i veckan som kommer ut tisdagar eller onsdagar. Diskussioner som ofta går mer på djupet och tar upp mer okända spelare som inte kommer gå i första rundan (där ju fokus oftast hamnar annars).
 
Footballguys.com – The Audible
 
Handlar i grunden om fantasy men är även mycket bra kring draften och skador. Flera olika program inriktade på lite olika ämnen. Långa previews och recap-shower varje vecka.
 
TV-program
 
NFL Network
 
Har man tillgång till NFL Network (vilket kan köpas via nfl.com för ca: 30 kr i månaden) så är det givetvis det bästa alternativet för att hålla sig uppdaterad kring ligan. NFL AM, NFL Total Access med flera program avhandlar allt kring NFL.
 
NFL Films Top 10…
 
NFL Network har en serie som heter Top 10. Här går man igenom de tio bästa Quaterbacksen, tröjorna, underskattade spelarna och så vidare. Det finns 97 avsnitt hittills och för den som vill lära sig om NFLs historia är det här en guldgruva.
 
NFL top 100
 
Har utkommit i tre säsonger. Den första avhandlade de 100 bästa spelarna i historien och bör ses av alla som vill lära sig mer om ligans historia. De två övriga säsongerna har handlat om de bästa spelarna i ligan 2011 och 2012 och är helt klart värda att se på de också, men den första säsongen är den klart roligaste.
 
America’s Game: The Super Bowl Champions
 
En serie med ett avsnitt om vart och ett av lagen som vunnit en Super Bowl. Två eller tre av medlemmarna i laget kommenterar säsongen och diverse Hollywoodkändisar (Martin Sheen, Bruce Willis, Brad Pitt m.fl.) har varit berättarröst. Återigen är det en lysande serie för den som vill få mer kunskap om NFL:s historia.
 
Full Color Football
 
En serie i fem delar om American Football League. AFL var ligan som utmanade NFL och sen blev en del av NFL, det vi idag kallar AFC. Flera av dagens lag (Chargers, Jets, Dolphins m.fl.) inledde sitt spelande i AFL.
 
Hard Knocks
 
Varje säsong följer Hard Knocks med ett lag på deras träningsläger. Lag som blivit dokumenterade är Ravens (01), Cowboys (02 och 08), Bengals (09), Jets (10), Dolphins (12) och Chiefs (07). De flesta anser att anser nog att säsonger om Jets har varit den bästa, mycket på grund av Rex Ryans speciella sätt. Säsongen om Jets var roligast, men det fanns andra säsonger som var mer intressanta enligt mig (Dolphins och Cowboys 08 t.ex.).
 
A Football Life
 
En relativt ny serie från NFL Films/Network med dokumentärer om diverse profiler från NFL. Personer som avhandlats inkluderar Bill Belichick, Tom Coughlin, Ray Lewis, Barry Sanders, Jerome Brown/Reggie White, Tim Tebow (!) och Walter Payton.
 
Inside the NFL
 
USA:s äldsta TV-program som fortfarande produceras. Den delen av programmet som är mest omtalad är höjdpunkterna, sen är det oftast en intervju med en profil från NFL, nutida eller gammal.
 
En del av de här serierna kan vara lite svåra att hitta, men de finns på tenyardtracker.com, en torrentsida inriktad på amerikansk fotboll. En del kan finnas på youtube eller de större torrentsidorna.

Hannes Westlundhannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2012-12-09 10:40:42
Author

Fler artiklar om NFL