Chiles landslag - Historien och legenderna

Redan 1895 bildades det chilenska fotbollsförbundet och landslaget deltog i det första världsmästerskapet. Men trots det stora intresset för fotboll har La Roja kvalat in till få VM. Men VM-bronset från 1962 och OS-bronset 2000 är än idag de stora höjdpunkterna och meriterna för landslaget.

Förbundet grundades 1895 och är Sydamerikans näst äldsta förbund. Chile stod som värd för det allra första Copa Libertadores och deltog i det första Copa America 1916 samt det allra första VM-slutspelet i Uruguay 1930.

Legenderna

Läs om Ivan Zamoranos karriär

Del 1
Del 2
Del 3

Deltagande i VM

Uruguay 1930 – Bland de första deltagande någonsin i VM 
När FIFA utgås Uruguay till de första arrangörerna av det första Världsmästerskapen någonsin, var intresset från europeiska lag lågt på grund av den långa resan från Europa till Montevideo. Men från den amerikanska kontinenten var det inget fel på intresset och Chile valde att delta i turneringen där den 29-årige ungraren György Orth inte var en naturaliserad chilensk spelare. Han var faktiskt en mycket ung förbundskapten. Man lottades i samma grupp som Frankrike, Mexiko och ärkerivalen Argentina. I den första matchen mot Mexiko besegrade man de med imponerande 3-0 och i den andra matchen mot Frankrike blev det seger med 1-0. I den sista avgörande matchen mot Argentina slutade med en förlust på 3-1 och trots två segrar räckte det inte till avancemang, man föll på målskillnad. Guillermo Subiarbe blev lagets målskytt med sina fyra fullträffar och gjorde mål i samtliga matcher för Chile.

Resultat: tvåa i sin grupp, utslaget
Förbundskapten: György Orth, Ungern
Stjärnor: Guillermo Subiarbe

Brasilien 1950 – med "engelska" stjärnspelare
Efter att 2:a Världskriget var slut i Europa bestämde man sig för att Brasilien skulle få arrangera VM då Europa höll på att återhämta sig. Chile lyckades kvala in till turneringen där den stora stjärnan var målvakten Sergio Livingstone, som även kallades för ”Grodan” på grund av sin spänst. Man lottades i samma grupp som forne kolonisatören Spanien, England och USA. I den första matchen mot England blev det förlust med 2-0 för La Roja och mot Spanien blev det ännu en förlust med samma siffror. I sista matchen väntade USA där man lyckades vinna med 5-2 men det räckte inte för avancemang. George Robledo, chilensk-britten som föddes i Chile där modern var engelska, öppnade målskyttet. Trots att han inte kunde ett ord spanska då familjen hade flyttat till Storbritannien när han var liten, så valde att representera sitt födelseland. I matchen mot England fick han höra från en spelare ”Lugnt George, du spelar inte för Newcastle just nu” när han träffade stolpen. I och med att han valde att representera Chile blev han förste chilenske spelaren i den engelska högsta ligan när han skrev på för Newcastle 1949. Robledo dog av en hjärtattack 1989, endast 62 år gammal. 

Resultat: 3:a i sin grupp
Förbundskapten: Alberto Bucciardi
Stjärnor: Sergio Livingstone, George Robledo

Chile 1962 – Brons på hemmaplan
När FIFA tilldelade det avlånga landet äran att få arrangera VM jublade många i landet. Men 1960 fanns det dock någonting annat att oroa sig för då en jordbävning skedde där man mätte magnituden till 9.5 i Richterskalan med epicentrum i Valdivia i södra Chile. Jordbävningen är det starkaste man någonsin mätt under hela 1900-talet och orsakade skador för miljarder kronor och antalet dödsoffer är okänt men så mycket som 6000 ska ha dött. Givetvis blev VM hotat men man lovade FIFA att man skulle kunna hålla arrangemanget. 

Men 1962 kunde man spela invigningsmatchen mot Schweiz och vann med 3-1. Match nummer två i gruppen kom att bli historisk då man ställdes mot Italien. ”Slaget om Santiago” är än idag ihågkommet som bland de fulaste matcherna som någonsin spelats. Spelarna och publiken var förbannade på italienarna då några journalister från italienska tidningar hade hånat värdarna och klagat på den bristfälliga infrastrukturen där delar hade förstörts i den stora jordbävningen 1960. Stämningen var hätsk redan innan matchstart och argentinaren Humberto Maschio som hade valt att representera på grund av sina rötter fick höra väldigt mycket glåpord från de chilenska spelarna som tyckte han var en sydamerikansk förrädare bland annat.

Det blev inte mycket till match och den engelske domaren Ken Aston hade sedan länge tappat kontrollen och efter matchen blev italienarna tvungna att ha poliseskort från arenan. Matchen då? Den vann Chile med 2-0 efter mål av Ramirez och Jorge Toro. I den avslutande matchen mot Västtyskland förlorade man med 2-0 men var ändå vidare och i kvartsfinalen slog man överraskande ut Sovjetunionen. I semifinalen väntade Brasilien i Santiago. I staden Viña del Mar spelades en annan semifinal mellan Jugoslavien – Tjeckoslovakien. Det sägs att av de 5890 åskådarna som fanns på plats var bara ett hundratal intresserade av själva matchen då resten ska ha lyssnat på radio den andra semifinalen som spelades samtidigt. Publiken jublade vid helt andra tillfällen än när själva målen gjordes och de stackars spelarna förstod ingenting. 

Chile förlorade semifinalen och bronsmatchen väntade mot Jugoslavien, en match som man vann med 1-0 efter mål av Rojas. Finalen vann Brasilien 3-1 mot Tjeckoslovakien i ett VM som kom att bli bortglömt på grund av det fula spelet på planen och de målsnåla matcherna. Men de flesta chilenarna som var med 1962 minns än idag då man firade VM-bronset på gatorna.

Resultat: VM-brons
Förbundskapten: Fernando Riera
Stjärnor: Leonel Sanchez
Videos: Leonel Sanchez övefall på en italiensk spelare. Här
Alla målen Chile gjorde med den officiella VM-låten i bakgrunden från den tiden. Här

England 1966 - Första VM-slutspelet på europeisk mark för La Roja
Den 12:e oktober spelade man play-off mot Ecuador i Perus huvudstad Lima. Ett förbundskaptensbyte skedde mitt under kvalet där Luis Alamos ledde laget till seger med 2-1 och Chile skulle återigen spela ett VM. Men man lyckades aldrig upprepa succén från hemma-VM där man som bekant vann ett brons. I gruppen lottades man mot spännande lag dock som Italien som i det föregående VM-slutspelet hade haft ett ”krig” på planen. Sovjetunionen som hade stjärnmålvakten Lev Jasjin mellan stolparna och till sist Nordkorea som blev utfrusna av arrangörerna på grund av Korea-kriget. Första matchen mot Italien förlorade man med 2-0 och mot nordkoreanerna blev det oavgjort innan man återigen förlorade mot Sovjetunionen med 2-1. Ett VM som mest är ihågkommet för Englands enda titeln inom landslagsfotboll samt Nordkoreas historiska VM vilket resulterade i en tv-dokumentär också.

Resultat: Sist i gruppen, en poäng
Förbundskapten: Luis Alamos
Stjärnor: Leonel Sanchez, Marcos
Videos: från dokumentären om Koreas VM-deltagande 1966 där matchbilder visas från matchen Chile - Nordkorea. Här För den som kan namnet på dokumentären maila gärna 

Västtyskland 1974 – Caszelys historiska röda kort
Samma år Pinochet tog makten i Chile (1973) skulle landslaget spela ett avgörande VM-kval mot ett europeiskt land. Det blev Sovjetunionen och man åkte till Moskva och spelade oavgjort. Men Sovjets ledning och spelare vägrade åka till Santiago för den avgörande matchen eftersom arenan hade använts som ett koncentrationsläger. Men vissa påstår att sovjeterna var rädda för Pinochet då han var uttalad anti-kommunist och många fångar i lägret var kommunister eller av andra vänsteråsikter. Om rädslan berodde på att man var rädd för att diktatorn skulle fängsla hela laget och i värsta fall avrätta de är det dock ingen som har någon aning om gällande detta rykte eller kan ge ett bra svar. 

Hur som helst så vägrade FIFA att flytta på matchen och en av de märkligaste scenerna inom VM-kvalets historia utspelades. Carlos Caszely, som var uttalade Pinochet-kritisk för övrigt, berättade i en intervju för dokumentären ”Fotbollens Historia” som har sänts på svensk tv, att man helt enkelt kände sig tvungna att starta matchen och man sprang mot ett tomt mål och gjorde det symboliska målet.

VM blev mindre kontroversiellt, snarare skrev sig Chile in i historieböckerna för alltid i öppningsmatchen mot Västtyskland. Caszely blev historisk som den förste spelaren någonsin i ett VM som fick ett rött kort. Chile förlorade matchen mot  västtyskrna med 1-0 och mot grannen Östtyskland blev det 1-1 för att sedan i sista gruppspelsmatchen spela oavgjort igen mot Australien i en mållös tillställning.

Placering: 3:a i gruppen, kvalificierade sig ej vidare
Förbundskapten: Luis Alamos
Stjärnor: Carlos Caszely, Luis Figueroa
Videos: Klipp från "matchen" mot Sovjetunionen i Santiago finns här dock utan ljud.

Spanien 1982 - Gamla stjärnor räckte inte till
Ett VM som väldigt många fotbollsfan kommer ihåg för ett fantastiskt mästerskap med publikvänlig fotboll. Men för Chiles del blev det en besvikelse där Caszely och 35-årige Figueroa var stjärnorna. Första matchen mot Österrike förlorade man med 1-0 där Caszely missade en straff. Matchen mot Västtyskland blev alltför svårt och man förlorade med 4-1 där Moscosco gjorde tröstmålet. Avslutningsmatchen mot Algeriet höll på att bli ytterligare en besvikelse där nordafrikanerna ledde med 3-0 i halvtid men man lyckades rädda sitt anseende något men förlorade med 3-2 till slut och hamnade sist i gruppen.

Placering: sist i gruppen
Förbundskapten: Luis Santibañez
Stjärnor: Carlos Caszely, Luis Figueroa

Frankrike 1998 – Sommaren då chilenarna dansade tack vare SaZa
När det stod klart att Chile kvalade in till VM firade många chilenare, speciellt de som bodde i Europa. Till VM 1994 fick Chile inte ens kvala in till turneringen efter skandalen med Roberto Rojas där han fejkade en skada vilket gjorde glädjen extra stor när man kvalade in. Då Sverige inte var med i VM fanns det ändå ett intresse för biljetter på Råsundas kansli. Majoriteten var chilenare som gjorde allt de kunde för att kunna åka till Frankrike. 

Premiärmatchen i VM skulle ske mot Italien i Bordeaux där förhoppningarna stod till veteranen Zamorano och den nya spännande liraren: Marcelo "El Matador" Salas. Han var en firad stjärna i River Plate och Lazio med Sven-Göran Eriksson som tränare hade köpt över en okänd spelare då för de flesta. Man lyckades spela överraskande bra varav Salas gjorde ett för Chile klassiskt mål där den korte matadoren nådde högst i en nickduell. Chile ledde matchen med 2-1 men domaren Lucien Bouchardeu från Niger dömde en straff som kom att bli ett kontroversieltl beslut. Försvaren Pedro Reyes fick bollen på handen men försökte inte stoppa bollen avsiktligt men domaren tyckte ändå det var straff. Efter matchen skickades Bouchardeu hem vilket antyder på att FIFA antigen höll med kritikerna eller blev påverkad av kritikerstormen. Roberto Baggio kunde sätta dit den och matchen slutade 2-2.

Österrike kom att bli La Rojas andra motståndare i St. Etienne i en match som slutade 1-1 där Salas återigen var målskytt. I sista gruppspelsmatchen i Nantes skulle Kamerun stå för motståndet. José-Luis Sierra satte dit ett frisparksmål som fick hela Chile att skrika av lycka. Kameruns Mboma kunde kvittera men med två spelare utvisade försökte Kamerun göra ett avgörande mål. Den ungerske domaren Laszlo Vagner dömde bort ett regelrätt mål och resultatet gjorde att Chile och Italien gick vidare. Matchen är för övrigt ihågkommet också för alla avbrott som skedde under matchen vilket ska ha varit rekord för VM. 

I åttondelsfinalen väntade ett Brasilien med den då unge Ronaldo som var favoriter till att vinna VM. Matchen i Parc des Princes i Paris vann brassarna med 4-1 där det stod 3-0 redan i halvtid. Återigen var Salas målskytt men förlusten togs emot med dubbla känslor. Man var glada över att ha avancerat från gruppspelet men arga över Ronaldos mål på straff som man menade inte alls var straff. Ett annat mål av han skulle också ha varit offside. När Zamorano sjöng nationalsången med full styrka är en av händelserna som för alltid kommer att bli ihågkommet från denna turnering och Salas nickmål mot Italienarna.

Placering: åttondelsfinal
Förbundskapten: Nelson Acosta
Stjärnor: Ivan Zamorano, Marcelo Salas
Videos:
Salas mål mot Italien kan ses här
Salas mål mot Österrike här
Jose-Luis Sierras frisparksmål mot Kamerun. Här
Inför Brasilien, Zamorano sjunger nationalsången med full kraft. Här

Övrig historia

Roberto Rojas skandalen 1989 
Efter att ha missat VM i Mexiko 1986 tog man som vanligt nya tag. Bland de spelare som skulle ta Chile till Italien där mästerskapet skulle hålla fanns den lovande målvakten Roberto Rojas som fick smeknamnet ”Kondoren”. Innan den stora skandalen var hans rykte på planen mycket bra runtom därav sitt smeknamn. Rojas hade framtiden för sig. Den 3:e september 1989 i Maracanastadion spelades VM-kvalmatchen mellan hemmalaget Brasilien och Chile och efter 67 minuter ledde brassarna med 1-0. I samma minut visade tv-bilder hur Rojas låg blödande på planen och bredvid fanns en fyrverkeripjäs som hade kastats från läktaren men landet några meter bort. Chilenarna vägrade spela klart matchen när Rojas bars iväg på bår.

Till Chiles nackdel hade en förlust betytt att man missat VM men hade matchen avbrutits hade La Roja tilldelats segern. Men FIFA studerade bilder från matchen och det var då skandalen uppdagades. Fyrverkeripjäsen hade inte alls träffat Rojas, istället hade han skadat sig själv med ett vasst föremål som ska ha gömts på handskarna. Brasilien tilldelades segern med 2-0, Chile blev avstängda från att kvala in till VM 1994 och Roberto Rojas blev avstängd under livstid. Under samma period representerade han Sao Paolo men blev kvar hos klubben. Om han blev avskydd av en hel nation så förlät en annan honom. Men det var märkligt nog brasilianarna som förlät honom och chilenarna som vände honom ryggen. Han coachade samma lag när den en organiserad liga börjades spelas i Brasilien under början av 2000-talet. 2001 upphävdes livstidsavstängningen för Rojas av FIFA.

Videos: Chilenska kanalen TVNs sändning från matchen. Här

OS-bronset i Sydney 2000
Mer information senare

Och ett undantag... La Rojitas brons i U20-VM i Kanda 2007
När det "vuxna" landslaget underpresterade och gjorde bort sig i Venezuela riktades blickarna istället mot hockeylandet Kanda, som arrangerade U20-VM. Kanda, som också är ett invandrarland så var valet av land perfekt där läktarna var fulla i stort sett varje match. I premiärmatchen för La Rojita stod hemmalandet Kanada för motståndet. Den kanadensiska publiken försökte få igång sina spelare med "Lets go Canada!" men den kvällen förvandlades Montreal till "Lilla Santiago" enligt Fifa.com. Med sånger som "Vamos chilenos", "Chi-chi-chi-le-le-le, viva Chile!" och andra sånger, hade Chile ett mycket bra stöd i Kanada.
Mer information senare

Xavier Ladu2007-10-05 22:49:00
Author

Fler artiklar om Chile