2017-06-25 17:00

Chile - Australien
1 - 1

Chile – Australien 1 - 1
Martin Rodriguez kvitterade för Chile mot Australien. Tyvärr räckte det inte för vinst denna gång.

Det var dags för Chiles sista match i gruppspelet i Confederations Cup. ”La Roja” var storfavoriter mot Australien. I den chilenska startelvan var det många förändringar jämfört med 1-1 matchen mot Tyskland några dagar tidigare, bland annat fick vi se en efterlängtad comeback av Claudio Bravo i mål efter en två månader lång skadeperiod.

Så här mönstrade Juan Antonio Pizzi sitt lag:

Claudio Bravo
Mauricio Isla, Paulo Diaz, Gonzalo Jara, Eugenio Mena
      Arturo Vidal, Francisco Silva, Charles Aranguiz
José Pedro Fuenzalida, Eduardo Vargas, Alexis Sanchez

Förutom att Bravo ersatte Johnny Herrera i mål var övriga förändringar i elvan att Gary Medel vilades efter sin krampkänning i senaste matchen och ersattes av Paulo Diaz. Pizzi valde även att vila Jean Beausejour (för att undvika avstängning i semifinalen), Marcelo Diaz och Pablo Hernandez till förmån för Mena, Silva och Fuenzalida. Man övergår även från något som liknade en 4-1-2-1-2 uppställning i förra matchen till den ordinarie 4-3-3 uppställningen.

Matchen inledde någorlunda stökigt spelmässigt då Australien satte en enormt aggressiv press, likt det Chile har inlett tidigare matcher med. Dock skall det tilläggas att det som vanligt var ett högt tempo. Den första farliga chansen kom efter sju spelade minuter och det efter ett fint inlägg som Arturo Vidal sköt ett bra volleyskott på, varpå målvakten släppte retur rakt på Vargas men han hann inte reagera och målvakten kan fånga in bollen ganska enkelt. Det chilenska laget hade mycket bollinnehav och det var tydligt att Australiens plan var att sätta höga press och gå på snabba kontringar. Chile tryckte ner Australien djupt i banan och ”The Socceroos” spelade med en otroligt lågt liggande backlinje. Trots detta hade Chile bara skapat en farlig chans när 20 minuter var spelade.
Efter 21 minuter delas matchens första varning ut till Luongo i det australienska laget efter en tackling på Vidal. Det skulle dröja till den 25:e minuten innan Chile fick ett till bra läge och det var efter fint inlägg av Vidal som Alexis kunde nicka, nicken var dock lös och gick högt i luften innan den australiensiska målvakten enkelt plockade ner den. Strax efter springer Alexis sig fri men får en hand i ryggen och faller, domaren väljer dock att inte blåsa för straff. Efter 30 minuter får Australien sin andra varning i matchen och den här gången var det på Troisi. Strax efter var det dags för ytterligare en australiensisk varning, den här gången på Tim Cahill som kom i fullfart bakifrån på Aranguiz. Videodomarna granskade situationen men det gula kortet bestod trots att ingen skulle vara förvånad om det hade blivit rött. Efter 35 minuter skulle Australien skapa sin första chans i matchen och detta efter en snabb kontring som avslutades med att bollen chippas fram till Luongo och Bravo tvingas till en bra räddning. Matchen fortsatte att ha ett högt tempo och ytor började öppnas upp för båda lagen. I efterspelet på en hörna får Paulo Diaz nickmöjlighet men nickar utanför.
Efter 41 minuter tar Australien ledningen med 0-1 genom Troisi efter en helt misslyckad rensning/pass av Jara. I halvlekens sista ordinarie minut får Chile ett jätteläge att kvittera men Australien täcker undan bollen på mållinjen, Behich i Australien varnas i efterhand efter att ha tacklat Aranguiz som fick ta mycket stryk under första halvlek.
Efter första halvlek stod det alltså 0-1. Orättvist med tanke på det stora spelövertaget för Chile men Australien står upp bra.

Chile gjorde två byten i halvtid i hopp om att kvittera och sen ta ledning, ut gick Fuenzalida och Aranguiz och in gick Martin Rodriguez och Pablo Hernandez, troligt är dock att Aranguiz gick ut som en försiktighetsåtgärd med tanke på de många hårda tacklingarna han fick ta. Chile inleder halvleken återigen med ett högt tempo och Vargas satte den australienske målvakten på prov tidigt under den andra halvleken med en stenhård halvvolley som dock gick rakt på målvakten. I 57:e minuten åker Chile på sin första varning i matchen och det är Arturo Vidal som får den efter en ful tryckare. Chiles anfallsspel går mycket på chanspassningar och ser oorganiserat ut och hotar inte alls australiensarna som under detta skede av matchen ser ut att ha ledningen under kontroll.
Efter 67 spelade minuter var det då äntligen dags, efter ett inlägg och lite flipperspel hamnar bollen till slut hos en helt fri Martin Rodriguez som petar in 1-1. Ologiskt med tanke på hur oorganiserat Chile spelat dessförinnan i halvleken. Målet satte fart på de chilenska spelarna och kort efter målet springer Alexis sig fri på kanten av straffområdet och slår ett inlägg till Vargas som nickar precis utanför. Mycket nära ett chilenskt ledningsmål!

Efter målet så öppnas ytorna upp för båda lagen och från till synes ingenting får Australien ett friläge men ett mycket svagt avslut gör att bollen går utanför, i anfallet efter får Vidal ett bra skottläge utanför straffområdet men skottet går rakt på australienska målvakten. Chile börjar skapa chanser och Rodriguez fick med sig bollen in i straffområdet och sköt ett skott strax utanför. Det var tydligt att den konstant höga pressen som det australiensiska laget haft dessförinnan kört slut på spelarna som inte alls hängde med i chilenarnas höga bolltempo i slutskedet av matchen.
I den 81:a minuten var det så dags för Chiles sista byte och det var ett defensivt sådant, ut gick Eduardo Vargas och in gick Marcelo Diaz. Mot slutet av matchen började Australien flytta upp laget för att få in ett ledningsmål men laget var slutkört och Chile tog snabbt kommandot tillbaka för att trycka på för gruppvinsten. Bytet som tog in Marcelo Diaz på plan gjorde enorm skillnad och bidrog med ett enormt lugn i spelet som var oerhört viktigt i skedet av matchen då även chilenarna började se trötta ut. Det hände inget mer i matchen och den slutade alltså 1-1.

Sammanfattning

Chile förtjänade att vinna den här matchen, även om Australien stod för en riktigt bra prestation, men då måste man ta till vara på sina chanser bättre än man gjorde denna match. All heder dock åt Australien som verkligen bjöd upp till kamp. Första halvlek av La Roja var klart bättre än den andra, något som är gemensamt med tidigare matcher man spelat i turneringen. Det var en underhållande match med högt tempo med två lag som ville vinna och det märkte vi ofta i de hårda närkamperna.
I efterhand kan vi se att Pizzis byten var lyckade den här matchen, då Martin Rodriguez blev poängräddare och Pablo Hernandez och Marcelo Diaz bidrog med bra insatser. Chiles bästa spelare den här matchen är i mina ögon Alexis Sanchez som gång på gång tråcklade sig igenom australiensarnas hårda bevakning, om man ska vara kritisk mot Alexis måste han bli bättre i de avgörande lägena på sista tredjedelen då han ofta kladdade för mycket på bollen i dessa lägen. Paulo Diaz stod för en bra insats i försvaret och ser ut som en spännande spelare för framtiden, även om vi i semifinalen troligtvis kommer få se Medel tillbaka istället för honom. Bravo står för en godkänd insats i sin comeback.

Chile blir grupptvåa i och med att Tyskland vann sin match mot Kamerun och spelar därmed sin semifinal mot Portugal på onsdag.