Chile klara för kvartsfinal efter uddamålsvinst

Chile klara för kvartsfinal efter uddamålsvinst

De regerande mästarna i La Roja är klara för kvartsfinal i Copa América efter vinst med 1 – 2 mot Ecuador under natten till lördag.

I en väldigt chans- och tempofattig match vann Chile med 1 – 2 efter mål av José Pedro Fuenzalida och Alexis Sánchez. Ecuadors mål gjordes på straff av Enner Valencia. Segern innebär att La Roja är klara för kvartsfinal, men för att vinna gruppen krävs minst ett oavgjort resultat mot Uruguay. Startelvorna för de båda lagen såg ut så här:

Ecuador (4-3-3): Domínguez – Velasco, Achilier (89' rött kort), Arboleda, Ramírez – Méndez (60’), Gruezo, Orejuela – Mena (82’), Valencia, Ibarra (69’)
Inhoppare: Antonio Valencia (60’), Carlos Garces (69’), Ayrton Preciado (82’)

Chile (4-3-3): Arias – Isla, Medel, Maripán, Beausejour – Pulgar, Aránguiz, Vidal (90’) – Fuenzalida (70’), Vargas (86’), Sánchez
Inhoppare: Paulo Díaz (70’), Pedro Pablo Hernández (86), Gonzalo Jara (90’)

Första halvlek:
La Roja inledde klart starkast och etablerade tidigt ett tryck på Ecuadors planhalva. Efter en fast situation damp bollen ner hos Fuenzalida som dundrade in ledningsmålet via stolpen. 1 – 0 till Chile och där och då kändes det som att det skulle bli en enkel match. Efter målet blev Ecuador det spelförande laget, men såg ofta väldigt ofarliga ut. Därför kom det som en överraskning när man fick bollen i straffområdet varpå Arias av någon anledning rusar ut och fäller Méndez. Straff, helt korrekt, dömt till Ecuador som Enner Valencia förvaltade på bästa sätt och matchen var kvitterad. Domaren hade vid det här laget av matchen blåst mycket i sin vissla och stoppade ofta upp spelet helt i onödan, detta fortsatte ännu mer efter målet och matchen kom aldrig riktigt upp i tempo. Vid slutet på ordinarie tid av halvleken så sprang Arias ut på ännu ett äventyr och fällde Ibarra, efter några minuters VAR-paus tilldömdes Arias ett gult kort och Ecuador en frispark som blev resulatlös. Det var det sista av värde som hände i halvleken och det var knappast en halvlek som Arias vill minnas.

Andra halvlek:
Andra halvlek började som den första, dvs med ett snabbt mål för Chile. Aránguiz slog ett bra inlägg som letade sig fram till Alexis Sánchez som på volley bredsidade in ledningsmålet via Domínguez handske fram till 2 – 1 till La Roja! Efter målet lämnade Chile över bollinnehavet till Ecuador, men chilenarna kontrollerade matchen utan att släppa till eller skapa särskilt många fler målchanser. Matchen avgjordes definitivt när den ecuadorianska mittbacken Achilier satte en armbåge i huvudet på Vidal och blev utvisad. Andra halvlek var tempo- och chansfattig och 2 – 1 stod sig matchen ut vilket betyder att La Roja är klara för kvartsfinal oavsett hur det går i den avslutande gruppspelsomgången mot Uruguay.

Kommentar:
En match som definierades av den visselvänliga domaren. Matchen kom aldrig upp i tempo och jag tror detta berodde enormt mycket på att domaren mycket hellre blåste i pipan än att låta spelet fortgå. Matchen må inte ha varit snäll, men den var inte så pass oschysst att det skulle resultera i nio gula kort och ett rött kort, detta berodde helt på domaren Loustau som blåste i visselpipan i nästintill varenda närkamp. Chile stod för en stabil insats och gjorde egentligen mål på de två chanserna man skapade under matchens gång. Gabriel Arias ingav knappast något större förtroende hos chilenarna då hans orsakande av straff samt urusla utrusning några minuter senare i den första halvleken lämnade mängder av chilenare i hjärtklappning. I övrigt så ser Alexis Sánchez ut som sitt gamla jag vilket är mycket skönt att se efter hans usla säsong i Manchester United. Matchen innebar att det var Alexis 126:e landskamp för Chile vilket gör att han klättrar upp till tionde plats över antal landskamper någonsin hos sydamerikanska spelare för sina respektive landslag. Av de aktiva landslagsspelarna är det just nu bara Diego Godín och Lionel Messi som har fler landskamper. Målet som Alexis gjorde var hans 43:e i landslaget vilket gör att han utökar sin ledning gentemot Eduardo Vargas.

Matchfakta:
Mål:
Ecuador: Enner Valencia (26’, straff)
Chile: José Pedro Fuenzalida (8’), Alexis Sánchez (51’)

Varningar:
Ecuador: Jhegson Méndez (3’), Angel Mena (34’), Robert Arboleda (78’), Carlos Gruezo (81’), Gabriel Achilier (89’, rött kort), Pedro Velasco (90’)
Chile: Gabriel Arias (44’), Jean Beausejour (52’), Mauricio Isla (82’), Arturo Vidal (86’)

Arena: Arena Fonte Nova, Salvador.
Domare: Patricio Loustau, Argentina.

Slutresultat: Ecuador – Chile 1 - 2

Eric Häyhtiö@Sanmir12342019-06-22 11:36:15
Author

Fler artiklar om Chile