Chile utslaget ur Sydamerikanska U20-mästerskapen
Det återstod endast sekunder då Colombia lyckades forcera in ett slumpmål som innebar att Chiles gulddrömmar släcktes.

Chile utslaget ur Sydamerikanska U20-mästerskapen

Sent igårkväll spelade Chiles U-20 en avgörande gruppspelsmatch i det Sydamerikanska U20-mästerskapet mot Colombias dito. Värdnationen Chiles tidigare seger (1-0) mot guldfavoriten Brasilien i den näst sista omgången skänkte "La rojitas" förbundskapten Héctor Robles ett visst hopp, som annars har kritiserats efter en trög inledning i mästerskapet då man endast fick oavgjort (1-1) i öppningsmatchen mot Bolivia och följde upp med en förlust (1-2) mot Venezuela.

Förutsättningar och betydelse

Förutom prestigen att bli sydamerikanska mästare, stod även fyra dyrbara biljetter till U-20 VM, som kommer att utspelas i Polen den kommande sommaren, på spel för Chile. Samtliga deltagarnationerna i det Sydamerikanska mästerskapet delades upp i två respektive grupper där de tre bästa nationerna ur de bägge grupperna sedan tar sig vidare till nästa gruppspelsfas där kvarstående nationer ställs mot varandra i en omgång. De som slutar top-4 i det andra gruppspelet kommer att belönas med direktbiljetter till U-20 VM.


TABELL I GRUPP A INFÖR SISTA OMGÅNGEN:

  1. Venezuela    6
  2. Chile            4
  3. Brasilien      4
  4. Colombia     4
  5. Bolivia         1

MATCHEN

Det var minst sagt en öppen matchbild av klassisk sydamerikansk karaktär: chanser åt bägge hållen, högt tempo, hög teknisk kvalitet och många tuffa dueller.

Inledningsvis gick dock Colombia i försvarsställning medan Chile försökte skapa mer i offensiv väg. I 17’ hade ‘La rojitas’ förgrundsfigur, Marcelo Allende, en farlig frispark som ‘Los cafeteros’ målvakt, Kevin Mier, gjorde en fin räddning på.

I 41’ tilldelades Colombia ett rött kort efter att Jader Valencia hade satt upp en ful armbåge i ansiktet på Tomás Alarcón.

Under andra halvleken försökte Chile förvalta sitt numerära överläge, men misslyckades. Många av chanserna skapades via Diego Valdes. Den klaraste målchansen hade dock Colombia i 67’ då Tolosa vände upp och instinktivt avlossade en kanon, som tog i ribban innan den studsade ut. Den colombianske förbundskaptenen, Carlos Restrepo, skulle dock få all rätt att jubla efter slutsignalen istället.

Hemmapubliken hade smått börjat fira avancemang då man redan på förhand visste att man matematiskt var vidare vid ett oavgjort resultat. Men ‘Los cafeteros’ ville annat. Matchbilden hade skiftat då de chilenska spelarna var nöjda med resultatet och Colombia gjorde ett sista desperat försök till att nå avancemang. Långsökt kändes det till en början, men det var hjärtat över hjärnan som var colombias ledmotiv under slutminuterna, samtidigt som Chile helst verkade vilja att matchen skulle blåsas av så snart som möjligt. Orsomarso FC:s José Enamorado var gång på gång inblandad i Colombias anfall och slutligen, i matchens absolut sista ögonblick, skulle Colombia komma att få utdelning. Chile hade misslyckats att få undan bollen då Carlos Cuesta samlade upp och avlossade ett skott mot chiles mål som stydes in i nät via Axl Rios Urrejola i 96’. Ridå för Chile.


SLUTGILTIG TABELL GRUPP A:
  1. Venezuela    9
  2. Brasilien       7
  3. Colombia      7
  4. Chile            3
  5. Bolivia          1

CHILES RESULTAT I GRUPPSPELET:

Chile 1-1 Bolivia
Chile 1-2 Venezuela
Chile 1-0 Brasilien
Chile 0-1 Colombia

Marcos Riveros Salazarmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2019-01-26 13:21:00
Author

Fler artiklar om Chile