Lagbanner
Chile har en oerhört tuff resa framför sig
VM-lottningen blev allt annat än enkel för Chiles del. Nu gäller det att ta tjuren vid hornen.

Chile har en oerhört tuff resa framför sig

Tankar kring det chilenska landslaget inför VM i Brasilien där man lottades mot 2 av dom tuffaste landslagen redan i gruppspelet. Regerande mästarna Spanien och finalisterna Holland. Hur går tankarna inför VM hos chilenarna själva och hos våra motståndare?

Chile står inför en historisk utmaning nästa sommar. Att lotta VM finalisterna i samma grupp tillsammans med ett Chile som kom på tredje plats i kvalet och rankas som 15:e bästa lag i världen just nu - man kunde nästan tro att FIFA inget hellre vill än att topplagen skall slå ut varandra så tidigt som möjligt i turneringen.

I Chile så är känslan efter lottningen en riktig kalldusch efter att ha presterat så pass bra under både VM kval och i flertalet vänskapsmatcher. Är det någon gång man har ett landslag som har dom bästa möjligheterna att lyckas bra i VM sammanhang så är det i detta VM. Men efter den här mardrömslottningen så är många chilenares skräckscenario att behöva bevittna ett av dom stakaste landslagen som Chile någonsin ställt på plan åka ut redan i gruppspelet.

Många lyfter dock ett varningens finger för Chile som en tuff motståndare - både för Spanien och Holland.

"Chile bör komma till VM med inställningen om att komma till final en final och få lyfta bucklan" menar den brasilianske landslagslegendaren Cafu. "Chile är ett tufft lag att möta för alla motståndare. De är orädda och och har kvalitetsspelare i Alexis Sanchez och Arturo Vidal och har nu en stark generation fotbollsspelare på gång. Det viktigaste för dem är att vara starka mentalt, de måste visa prov på vinnarmentalitet".

Brasiliens tränare Scolari menar på att "jag föredrar ett europeiskt lag i åttondel, hellre det än Chile. De är ett landslag som väl känner till vår spelstil och som alltid gör det svårt för oss. Om jag får välja så ser jag hellre Holland eller Spanien i åttondel, vår spelstil passar inte alls mot ett lag som Chile".

Både Spaniens tränare Del Bosque och Hollands dito Van Gaal uttrycker att deras landslag kommer att få det tufft mot Chile.
"Denna grupp var kanske den sämsta för oss. Utöver Spanien så är Chile ett landslag som är vana att spela på en hög nivå". menade Van Gaal.
Del Bosques åsikt om Chile är redan välkänd. Speciellt efter den tuffa vänskapsmatchen senast där Spaniens kvitteringsmål satt långt inne.
"Chiles spelstil är svår och obekväm för oss" var spanjorens kommentar.

Vad tycker chilenske landslagstränaren Sampaoli själv om Chiles möjligheter då.
"Med Spanien och Holland i gruppen så kan man säga att vi delar samma helvete. Gruppen är mycket tuff. Men jag ser gruppen som en utmaning, det stimulerar oss att prestera högre. Jag ser Spanien idag som något mer slitna än i tidigare turneringar. Deras Barcelona-stomme ser tröttare ut och vi testade dom ordentligt i vänskapsmatchen senast. När det gäller Holland så är de okända för oss men det kommer att bli en svår match för oss. Dom är fysiskt starka och har ett snabbt spel."

Sen är det inte nog med att man har ett tufft utgångsläge i gruppen. Skulle man ändå lyckas ta oss därifrån så kan man ställas mot ett Brasilen som slagit ut Chile i åttondelen två gånger, 1998 i Frankrike och 2010 i Sydafrika.

"Vi hade föredragit andra förutsättningar men tyvärr kan vi inte välja motståndare. Men det komemr inte oväntat att det skulle bli tufft, det motiverar oss!"

På vägen mot Brasilien så spelar man tre vänskapsmatcher. Två av matcherna är redan bestämda - mot Tyskland och mot Costa Rica. I vår sista vänskapsmatch så ser det ut som att vi ställs mot Italien och matchen kommer att äga rum en vecka innan VM startar.

Källor: Conmebol.com, FIFA.com, Redgol.cl
 

Leo Gonzalezorlando_l@live.se@Leo_Gbg2013-12-08 21:20:00
Author

Fler artiklar om Chile