Lagbanner
Chile: Hur ser förutsättningarna ut i valet av en ny förbundskapten?
Stora beslut väntas fattas inom väggarna på det chilenska förbundet högkvarter.

Chile: Hur ser förutsättningarna ut i valet av en ny förbundskapten?

Spekulationerna om vem som blir den nya förbundskaptenen över det chilenska landslaget är många och intressenter finns det så det blir över. Hur ser förbundets uttalade strategi ut och vilka risker tillkommer?

Förbundets strategi i tränarfrågan

Veckovis har olika sydamerikanska tränare tagit chansen att uttrycka sitt intresse av att ta kommando över Chiles landslag, dock har förbundet meddelat att man tänker sitta lugnt i båten, det vill säga att man inte har någon brådska med att hitta en ersättare till den avgångne Juan Antonio Pizzi. I en tidigare presskonferens avslöjade förbundets vice-president, Andrés Fazio, att de för tillfället jobbar på att kunna presentera en ny förbundskapten innan årsskiftet. Tanken är att den nya förbundskaptenen ska få ungefär tre hela månader på sig att förbereda sig inför de två träningsmatcher i Europa man har gjort klart med till mars månad. Vidare klargjorde Fazio en del kriterier som förbundet värdesätter hos en potentiell kandidat till förbundskaptensrollen:

“En tränare som förstår identiteten som hjälpte landslaget att nå de framgångar vi alla känner till. Han ska vara bekant med utvecklingen av ungdomar och ska klara av att hantera processen som en generationsväxling innebär. Det handlar om en långsiktig process” - Andrés Fazio, Vice-president ANFP.

Fazio förklarade även att förbundet står på en stabilare ekonomisk grund i dagsläget, jämfört med hur det såg ut på den tiden då den nuvarande styrelsen tillträdde i förbundet. Detta vidgar ut bland alternativen på tränarmarknaden då de nu har råd att avlöna en dyrare, och förhoppningsvis skickligare, förbundskapten än tidigare.


Motståndare till förbundets strategi

Att alla är överens om förbundets beslut att tillsätta en ny förbundskapten innan årsskiftet kan ni drömma om. Den framgångsrike chilensk/palestiske affärsmannen Miguel Nasur - ägare av Santiago Morning i den näst högsta serien i Chile och president för MLS laget Miami United - har uttryckt sina tvivel kring förbundets strategi. Nasur föreslår i en intervju att han helst skulle vilja se en tillfällig tränare få möjligheten att ta ansvar över landslaget fram till det tredje kvartalet av 2018, då presidentvalet i det chilenska fotbollsförbundet äger rum. Nasur anser att det kan innebära komplikationer att tillsätta en ny förbundskapten när förbundets president, Arturo Salah, kommer att ersättas så kort in i framtiden.

“Vi borde leta bland de unga tränarna, ge en möjlighet till de framgångsrika chilenska tränarna under den här övergångsperioden[...]” - Miguel Nasur, ägare av Santiago Morning och president i Miami United.

Nasur tror att det är bäst att utse en ny, permanent tränare efter valet som äger rum om cirka tio månader. Fram tills dess bör talangfulla chilenska tränare få chansen att visa vad de kan åstadkomma med spelare av den högsta kalibern.



Undertecknad tycker till om förbundets strategi kontra Miguel Nasurs förslag

Baserat på Andrés Fazios uttalande om att förbundet vill tillsätta en förbundskapten som kan bygga ett landslag över lång sikt, vilket inkluderar att hantera ett generationsskifte, kan undertecknad inte låta bli att lockas av Miguel Nasurs argumentation. Det är kanske inte särskilt konstigt att Nasur kommer med ett bra alternativ med tanke på att personer som är framgångsrika inom affärsvärlden vanligtvis måste besitta en god förmåga att just kunna komma fram med hållbara kortsiktiga och långsiktiga strategier.
Att tillsätta en förbundskapten med vissa angivna villkor samtidigt som ett stundande val står så nära inpå i tiden är utan tvekan en riskabel chansning. I ett sådant fall skulle den nuvarande presidenten, Arturo Salah, mer eller mindre sätta sin efterträdare i en sits där denne är tvingad till att komma överens med en förbundskaptenen som sin företrädare valt ut och förhålla sig till en del överenskommelser han själv inte har varit med och kommit överens om. Att det hela skulle kunna sluta i en kollision och att ännu en bitter förbundskapten väljer att avsluta sitt uppdrag i förtid vore ett fullt realistiskt utfall. Dock anser undertecknad att det endast finns en kandidat till förbundskaptensrollen som är tillräckligt välmeriterad för att vara det solklara valet för de allra flesta presidentkandidater, och det är Manuel Pellegrini. Mer om det får ni läsa i kommande artiklar...

Marcos Riveros Salazarmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2017-11-15 21:20:00
Author

Fler artiklar om Chile