Lagbanner
Chile’s VM 2014. Delmålet avklarat – kan vi förvänta oss mer av detta landslag?
Chile firar en legendarisk prestation mot regerande världsmästarna!

Chile’s VM 2014. Delmålet avklarat – kan vi förvänta oss mer av detta landslag?

Med sex poäng av nio möjliga tog sig ”La Roja” vidare till åttondelsfinalen som tvåa i gruppen bakom Holland. Att ta sig ur ”dödens grupp” var prio nummer ett, men vad mer kan chilenarna förvänta sig av detta landslag. I åttondelen väntar hemmafavoriterna Brasilien, något av en mardrömsmotståndare för Chile.

Alla pratade om dödens grupp. Chile lottades i samma grupp som Sydafrika finalisterna Spanien och Holland. En seger mot icke-fotbollslandet Australien var ett måste för Chile inför dom stundande matcherna mot Spanien och Holland.

Det blev seger mot Australien, även om det blev svårare än vad många trodde. Chile startade matchen i ett vansinnigt tempo och redan efter 10 minuter så hade Chile pressat Australiensarna ända in i deras eget straffområde. På två minuter så gjorde Chile både 1-0 och 2-0 genom Alexis Sanchez och Jorge Valdivia. Men trots ett stort bollinnehav av Chile så slappnade laget av och släppte till flera inläggssituationer. Ett av dom utnyttjade Australien till fullo när Tim Cahill hoppade högre än Gary Medel och satte dit Australiens reducering med pannan.
Chile fortsatte att äga bollen även i andra halvlek men chanserna blev desto färre. Australien hade dock hittat Chiles akilleshäl och fortsatte mata in inlägg efter inlägg mot Cahill, men som tur var så var målvakten Bravo med på noterna och räddade således Chile från att släppa in fler mål. På tilläggstid avgjorde dock Beausejour med sitt 3-1 mål. Chile vinner men utan att helt övertyga. Alexis Sanchez får priset som matchen vinnare och Beausejour blir historiskt med att vara den förste chilenske landslagsmannen att ha gjort mål i två VM i rad.

Tränaren Jorge Sampaoli var självkritiskt efteråt:
”Vi Slappnade av för mycket i andra halvlek, men det kommer att fungera som en lärdom inför kommande matcher mot svårare motstånd. Ni kommer att få se ett ännu bättre Chile framöver!”

El Maracanazo
I kommande match väntade regerande mästarna Spanien som överraskande förlorade med stora siffror mot Holland i första omgången. Hur skulle Spanien svara efter den svidande förlusten? Hur skulle Chile ställa upp och spela mot spanjorerna? Spaniens Del Bosque rubricerade Chiles offensiv som ”självmordsoffensiv”. "Vi måste ha lika hög intensitet som dom chilenska spelarna för att klara av dem”, avslutade del Bosque sin presskonferens.
Dom chilenska spelarna å sin sida underströk vikten av att vinna matchen för att säkra avancemanget till åttondelen

Matchen mot Chile var något ödesmättat, Spanien ville rädda anseendet och stoltheten, Chile ville visa spanjorerna och världen att man var ett lag att räkna med och att det bara finns ett landslag värdig att kallas ”La Roja”. Spanien la för några år sedan till smeknamnet ”La Roja” till sitt landslag, en ide som kläcktes av dåvarande landslagstränaren Luis Aragones för att skapa en ”vi känsla” i det då splittrade spanska landslaget. Bara det att den chilenska befolkningen kallat sitt landslag för ”La Roja” så länge de kan minnas och kände sig därmed bestulna på smeknamnet av spanjorerna.
”Det riktiga La Roja är det chilenska landslaget!” förkunnade Arturo Vidal inför matchen.

Matchen skulle spelas i Rio de Janeiro och biljettrycket från framförallt chilenarna var enorm! Det såldes runt 40000 till chilenska supportrar men minst 70000 hade tagit sig till Rio med en förhoppning om att få tag på någon biljett i sista stund. För några av dom chilenska fansen blev besvikelsen att vara så nära Maracana men ändå inte ha biljett att kunna se sitt landslag för mycket och det resulterade i att dom allra mest besvikna bröt sig in genom ingångarna till Maracana och sprang in på arenan och gömde sig bland åskådarna på läktarplats. Säkerhetsvakterna hade inte en chans att stå emot 200 rusande chilenska fans. Säkerheten ifrågasattes och dom chilenare som åkte fast deporterades från Brasilien.

Trots dom dramatiska händelserna innan match så var stämningen inne på arenan på topp! Inte helt överraskande höll en stor majoriteten av publiken på Chile.
Matchen började även denna gång med hög press från chilenarna på det spanska landslaget. Spanjorerna var oerhört tillbakapressade under första kvarten och fick stundtals inte ens bollen över egen planhalva. Chile utnyttjade misstagen hos spanska mittfältet och rullade upp spanjorerna i en underbar spelvändning som resulterade i att Eduardo Vargas stötte in bollen utom räckhåll för Iker Casillas och gav därmed Chile ledningen efter 20 minuter.

Men trots ledningsmålet så lättade inte Chile på gasen utan fortsatte pressa spanjorerna halvleken ut. Press spelet gav Alexis Sanchez ett fint frisparksläge några minuter innan halvtidsvilan. Frisparken stöttes ut av Casillas och returen hamnade hos Aranguiz som tåpajar in bollen till en 2-0 ledning för Chile!

Stämningen var kokhett på Maracana och chilenarnas glädje visste inga gränser, varken hos dom på plan eller dom på läktarna! Chile höll undan och bevakade sin ledning väl, även om duktige Claudio Bravo fick svettas ordentligt några gånger i målet. Men nu var Chile vidare till åttondelsfinal efter två raka vinster i gruppspelet och gett dom spanska världsmästarna respass direkt!
Den natten festade runt 70 - 80000 chilenare på Rio de Janeiros gator tillsammans med brasilianarna. I Chiles huvudstad Santiago festade närmare 300000 på gatorna. För chilenarna var detta en match som skulle skrivas in i historieböckerna! ”Jag är stolt över att ledda den här truppen!” förkunnade Sampaoli.

Sista matchen fick man ställas mot ett Holland som även dom var klara för åttondelsfinal efter en överkörning av Spanien och en knapp 3-2 seger över Australien. Men även om båda lagen var vidare så ville båda säkra förstaplatsen och därmed slippa möta Brasilien redan i åttondelen.
Sampaoli förväntades trots det vila en del nyckelspelare som Arturo Vidal, Aranguiz och Isla. Men enda förändringen som gjordes jämfört med uppställningen mot Spanien var att Vidal fick vila och Gutierrez från holländska Twente fick starta i den offensiva mittfältsrollen.

Den chilenska explosiva fotbollen vi varit bortskämda med under VM uteblev den här eftermiddagen. Man såg på spelarna att de var något trötta och inte spelade med samma intensitet som dom tidigare matcherna. Den spelare som verkligen stack ut även denna match var Alexis Sanchez som gång på gång utmanade sina holländska bevakare. Men trots att Chile hade det mesta av bollinnehavet så var det holländarna som hade avsluten på mål och fick Bravo att sträcka sig ordentlig för att undvika att släppa in ett mål. Tyvärr så fick Chile ge sig när Holland i samband med en hörna gjorde 1-0 som sedan blev 2-0 under matchens sista minuter i samband med en snabb holländsk kontring via Robben.

Chile skall ändå känna sig nöjda med en andraplats och med prestationerna i gruppspelet, främst i matchen mot Spanien där man spelade till nästintill perfektion!


 
Summering av gruppspelsfasen
Chile hade förhoppningar och förväntningar att ta sig vidare ur gruppen, uppdraget lyckades!
Det är däremot sättet man gjorde det på som gör att både beundrare och motståndare höjer på ögonbrynen.

Det Chile fått mest berömför är intensiteten och offensivlustan – ”mördarsoffensiven” som Del Bosque valde att kalla det. Man visade även prov på taktisk och defensiv skicklighet mot Spanien, som även om det underpresterade grovt ändå har bland världens bästa spelare till sitt förfogande. Chile skall gå stolta in i åttondelsfinalen och absolut inte känna rädsla inför matchen mot Brasilien!

Vi känner till Chiles styrkor, men vi har även våra svagheter och dom kallas inlägg och fasta situationer! Brasilien har starka spelare både i huvudspelet och vassa avslutare i inläggssituationer. Chile kommer aldrig kunna rå på Brasilien på höjden (minns vårt insläppta mål mot Australien) men väl om vi sätter stopp för deras kantspel innan de kommer högt upp i vår planhalva.

Chiles bästa chans att rubba Brasilien är att störa dem i deras uppspelsfas och såra dem där de gör mest ont för dem, när de är på väg att anfalla! Julio Cesar är inte den målvakt han en gång var och hans osäkra målvaktsagerande gör att han släpper returer som Chile kan utnyttja. En annan aspekt som kan ge oss mer råg i ryggen är att Chile har turneringens näst bästa supportrar efter Brasilien, deras stöd kommer verkligen att behövas mot hemmafavoriterna på lördag!

Men med en Alexis på dribblingshumör, en Arturo Vidal som fördelar bollar och utnyttjar skottlägen, en Marcelo Diaz som sköter mittfältet både offensivt och defensivt, en Pitbull i Medel som krigar i försvaret och en Claudio Bravo som verkligen visat sig från sin bästa sida denna turnering – då är faktiskt allt möjligt, även att slå ut värdnationen ut ur VM! Större mirakel har ju skett.
 

Leo Gonzalezorlando_l@live.se@Leo_Gbg2014-06-25 20:49:00
Author

Fler artiklar om Chile