Lagbanner
Héctor Robles lämnar landslaget
Héctor Robles avgår som tränare för Chiles U20-landslag efter gårdagens fiasko mot Colombia.

Héctor Robles lämnar landslaget

Héctor Robles avgår som förbundskapten för Chiles U20-landslag efter det tidiga uttåget, tillika, fiaskot i det Sydamerikanska mästerskapet. Den tidigare Santiago Wanders-spelaren och-tränaren har arbetat med det chilenska U20-landslaget sedan 2016.

Den 47-årige tränaren Héctor Robles har gjort sin sista match på den chilenska U20-tränarbänken. Robles lade skorna på hyllan 2007 efter tre säsonger som spelare för Coquimbo Unido. Robles spenderade dock större delen av sin aktiva karriär i Santiago Wanders. Direkt efter att ha avslutat sin spelarkarriär anställdes Robles av just Santiago Wanders som assisterande tränare innan han tog över som huvudtränare 2011.

Efter gårdagens svårsmälta fiasko mot Colombia då Chile slogs ut ur det första gruppspelet i de Sydamerikanska U20-mästerskapen efter att ha släppt in ett mål i 96' var inte Robles sen med att avslöja att det också var hans sista insats som förbundskapten för "La Rojita":

"Detta är min sista match med U20, man måste vara ärlig och ibland funkar inte saker. Självklart är det ett fiasko, men jag fortsätter framåt, jag har hållit på i många år och kommer säkert att fortsätta.” - Héctor Robles.

Den nyligen tillsatte presidenten för det chilenska fotobollsförbundet (ANFP), Sebastian Moreno, sade följande i den mixade zonen efter gårdagens kalldusch mot Colombia:

“Det viktiga är att vi inleder en helt ny process med nya personer som kan ansvara över den bästa möjliga utvecklingen av våra spelare”. Moreno tillade även: “Det är ett fiasko att vi inte uppnådde våra målsättningar. Nu måste vi hitta en fotboll som vi kan identifiera oss med, som får oss att hålla vår nivå”. ANFP:s president avslutade med att konstatera följande angående den närmsta framtiden: “Vi befinner oss i en alltför prekär situation för att kunna göra en djupare analys just nu. Inom de kommande dagarna kommer vi att sätta oss ner och planera framtiden för våra U-landslag.”


Ersättare

Enligt chilensk media ligger John Armijo bäst till att ersätta Robles. Armijo ingick i den före detta U20-förbundskaptenen, José Sulantays, ledarstab under U20-VM i Kanada 2007, då “La Generación Dorada” fick sitt första internationella genombrott. Armijo var fystränare under det framgångsrika mästerskapet 2007 då Chile slutade på tredje plats. Sedan har Armiljo bland annat ingått i Marcelo Bielsas ledarstab och arbetade tillsammans med Luís María “El Profe” Bonini, även då som fystränare.
I skrivande stund är Armijo hjälptränare åt Marco Antonio Figueroa i O´Higgins, där han tidigare var ansvarig över deras U16-lag.

Andra aktuella namn är Huachipatos argentiske tränare, Nicolás Larcamón, samt Francisco Bozán, som har en fantastisk säsong med Universidad de Concepción bakom sig.

Marcos Riveros Salazarmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2019-01-26 16:09:00
Author

Fler artiklar om Chile