Lagbanner
2018-03-24 18:00

Sverige - Chile
1 - 2

Matchrapport: Sverige 1:2 Chile - Rueda höll sitt ord
De chilenska fansen bjöd på tifo inför matchen och vann ganska väntat matchen på läktaren. Något som däremot inte var lika sjävklart var att Chile även skulle vinna matchen på planen.

Matchrapport: Sverige 1:2 Chile - Rueda höll sitt ord

Så var det äntligen dags för matchen vi längtat och suktat efter så länge, Sverige mot Chile på Friends Arena. En drömmatch för oss med kopplingar till de båda nationerna.

Frågorna inför matchen var många ur chilensk synvinkel, då det bl.a. talats om en fejd mellan Claudio Bravo och Arturo Vidal efter att den förstnämndes respektive uttalat sig om nederlaget i VM-kvalet och bl.a. delat ut en känga mot landslagskamraterna som går ut och festar istället för att bete sig professionellt på samlingarna (vilket är en tydlig passning mot Vidal som varit inblandad i en del skandaler under landslagssamlingar).
Bravo och Vidal blev båda kallade, men Bravo valde senare att tacka nej till kallelsen som han förklarade sig i via ett uttalande på Twitter, där han bland annat delade ut en känga till ANFP:s (Chilenska fotbollsförbundet) ordförande Arturo Salah.
Det återstår alltså att se om det sista är sagt i den soppan.

Ett annat frågetecken inför matchen är lagets största stjärna under de gyllene åren, Alexis Sanchez. Sanchez bytte klubb under januarifönstret från Arsenal till Manchester United men nytändningen som han hoppats på i Manchester har uteblivit. Alexis ser ofta mycket frustrerad ut på planen och i Mourinhos spelsätt (och ärligt talat, vem kan klandra honom?). Sanchez stod bl.a. för en katastrofal insats i Manchester Uniteds uttåg mot Sevilla i Champions League där han kritiserades mycket efter matchen på grund av sina många bolltapp och felpassningar. Inför matchen mot Sverige har det diskuterats om vem som ska hålla kaptensbindeln i och med Bravos frånvaro varpå Sanchez nämnts som en potentiell kapten tillsammans med den andra stora stjärnan i laget - Vidal.
Hur skulle Alexis se ut i matchen? Som sitt forna jag när han spelar med landslaget styrkt av kaptensbindeln eller fortsätter formdippen även i La Roja? Så kommer vi till slut till det mest spännande narrativet att följa i matchen i mitt tycke, hur ska spelet se ut under den nye förbundskapten Reinaldo Ruedas regi? Undertecknad letade reda på lite information om den nye förbundskaptens spelsätt och det liknar på många sätt Bielsas och Sampaolis tänk med hög press, mycket rörelse i anfallen samt att spela sig ur samtliga situationer. Rueda är, som förväntat med tränare av denna sortens fotbollsfilosofi, av akademiskt tänk. Han har bl.a. varit en universitetsprofessor och hållit i flera tränarutbildningar i Colombia samt uppdaterar ofta sina studier genom att delta i UEFA och FIFA:s kurser. På presskonferensen dagen innan matchen avslöjades inga startelvor eller spelsystem som han ville hålla internt så nära inpå matchen som möjligt.

Avspark

Reinaldo Rueda valde i sin debut som förbundskapten att ställa upp med en 4-3-3 uppställning som löd:
Johnny Herrera; Mauricio Isla, Enzo Roco, Guillermo Maripan, Jean Beasusejour; Arturo Vidal, Charles Aranguiz, Pedro Pablo Hernandez; Alexis Sanchez, Eduardo Vargas, Angelo Sagal.

Roco och Maripan bildade alltså mittbackspar, medan Herrera som väntat tog målvaktsplatsen i Bravos frånvaro. På topp fick Angelo Sagal chansen från start tillsammans med Eduardo Vargas och kaptenen för dagen, Alexis Sanchez!

Chile var det bollförande laget under första halvlek och likt de tidigare upplagorna av landslaget så satte man en hög press från start och spelade med mycket fart där skärpan i den sista passningen eller avsluten inte var av högsta kvalitet för det mesta. Sverige var märkbart tillbakapressat av den höga pressen under halvlekens första halva. När en dryg kvart var spelad av matchen så går Vidal upp i en höjdduell med Granqvist och Nordfeldt och får en smäll varpå han blir liggande under en längre tid. Vidal fick hjälp av planen kraftigt haltandes och ur en åskådares perspektiv fruktade vi många ett tidigt byte. Så blev inte fallet och tur var det, för i matchens tjugoandra minut så skulle Vidal dunka in en halvvolley i krysset efter en hörna. Mycket fint mål! Svenskarnas svar dröjde inte längre än en minut då man efter ett mycket fint mönsteranfall får fram bollen till Toivonen som dunkar in kvitteringen bakom Herrera. Bara någon minut efter Sveriges kvittering hade Alexis Sanchez en boll i nät, men som korrekt dömdes bort för offside. Resten av halvleken såg ut på sättet att Chile var det bollförande laget utan att skapa några särskilt vassa chanser och Sverige stack upp med lite anfall. I slutet av halvleken hettade det dock till rejält, efter en närkamp låg Sanchez ner på gräsmattan varav Sebastian Larsson ger honom en rejäl utskällning i tycke att Sanchez filmade, detta ledde till mycket knuffande och andra tilltag lagens spelare emellan som till slut resulterade i att Mikael Lustig och Mauricio Isla varnades.

Något missvisande till hur andra halvlek såg ut i helhet så inleddes den med att Angelo Sagal avfyrar ett bra skott som gick strax utanför. Drygt tio minuter senare skulle Beausejour skjuta hårt, men rakt på Nordfeldt i det svenska målet. Halvleken kännetecknades av en klart tempofattigare tillställning, och den höga chilenska pressen var inte alls lika effektiv som i den första halvleken. Något som definitivt bidrog till detta var de många bytena som började ske i matchen, varav Rueda bytte ut fyra spelare under halvlekens gång, ut gick Hernandez, Vargas, Sagal och Isla, in gick Diego Valdes, Nicolas Castillo, Marcos Bolados och Paulo Diaz. Det skulle dröja till den 77:e minuten innan nästa chilenska läge skulle komma och detta efter att Granqvist nickat bollen till en chilensk spelare som passar fram den till Castillo i ett bra läge, avslutet var dock svagt och gick rakt på Nordfeldt. Castillo skulle några minuter senare återigen testa Nordfeldt som enkelt räddade även detta avslut.
Matchen såg ut att sluta oavgjort men i den 90:e matchminuten chippar Castillo fram bollen till Sanchez. Nordfeldt räddade Sanchez avslut men returen gick rakt ut till Marcos Bolados som i sin allra första landskamp fick trycka in 2 - 1 till Chile som även blev matchens slutresultat. Rättvist trots inget särskilt bländande spel i andra halvlek!

Tankar om matchen

Ruedas spel skiljer sig inte särskilt mycket från de tidigare förbundskaptenerna då det var tydligt att rörliga anfall och hög press var centrala i det chilenska lagets spelsätt. Den höga pressen var inte lika effektiv i andra halvlek och även anfallsspelet generellt var av sämre kvalitet i den andra halvleken men en fullt godkänd debut sett till matchplan och resultat av Rueda! Roco och Maripan skötte sig bra matchen igenom och det ska bli intressant att följa om de fortsätter hålla den höga nivån de höll denna match. Vidal fick priset som La Rojas bästa spelare under matchen och verkar inte ha påverkats överhuvudtaget av skriverierna i media inför matchen. Även Alexis Sanchez såg ut att trivas ute på planen, men hade det tungt i den sista avgörande passningen eller i avslutningsmomentet, i övrigt en fullt godkänd insats av Alexis som var en av planens bästa spelare! Den enda spelaren som jag anser bör kritiseras i efterhand är Eduardo Vargas som såg riktigt iskall ut matchen igenom och med all rätta byttes ut i den andra halvleken. Varken timing eller bollen var vän med Vargas under dagen.

Avslutningsvis vill jag berömma alla chilenare som tog sig till matchen och bjöd på mycket bra stämning matchen igenom, en stor eloge till er och jag hoppas ni hade en lika bra upplevelse som jag hade.

Eric Häyhtiömarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2018-03-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om Chile