Omgång 12
Católica befäster sin serieledning i och med segern över Cobresal

Omgång 12

Católica befäster sin serieledning och Colo Colo samt Curicó Unido stod för mäktiga vändningar i slutminuterna mot Palestino respektive O’Higgins.

Omgången inleddes under fredagskvällen lokal tid med att Antofagasta gästades av Huachipato. Huachipato tog ledningen efter en hörna genom forne landslagsmannen José Rojas. Antofagasta tryckte upp laget i den andra halvleken och gick för en kvittering, man kom nära flera gånger men 0 – 1 stod sig matchen ut.

Iquique tog emot Unión La Calera med Erik Figueroa på bänken. La Calera förde spelet under den första halvleken, och man gjorde ett mål som var bortdömt för offside, däremot kunde man se på reprisbilderna att detta var felaktigt och målet borde ha godkänts. Istället var det Iquique som skulle ta ledningen. La Calera slarvade i försvaret och åkte på en straff som Matías Donoso, som var tillbaka från skada, säkert tryckte in. Under den andra halvleken tryckte La Calera med allt dem hade för att få till ett kvitteringsmål, och man kom otroligt nära flertalet gånger men 1 – 0 stod sig matchen ut. Erik Figueroa byttes in med 20 minuter kvar och det var första gången på länge som svensken fick speltid.

Curicó Unido är ett lag i bra form och denna omgång tog man emot O’Higgins som blandar och ger en del men aldrig är ett lätt motstånd. Första halvlek var rätt händelsefattig och det enda av värde att nämna var bortalagets enda chans som faktiskt resulterade i ett mål. Efter en fast situation hamnade bollen hos Magalhaes som placerade in bollen vid målvaktens vänstra stolpe och bortalaget gick in i halvtidsvilan med ledning. Curicó kom ut till andra halvlek som ett helt annat lag och skapade massvis med chanser. Det såg ut som att den massiva forceringen skulle vara förgäves, men tre minuter från slutet så slog García ett fint inlägg som ligans skyttekung Quiroga nickade in hur säkert som helst och 1 – 1 var ett faktum. Curicó var inte nöjda med 1 – 1 och fortsatt att trycka på. I 94:e lyftes bollen upp till Quiroga som skarvar vidare, varpå Fuentes i bortalagets försvar kommer emellan, men får en felträff på sin nick och placerar istället in den vid egen stolpe utom räckhåll för målvakten. Direkt efter målet fick Sebastián Jaime i hemmalaget sitt andra gula i samband med att han gått in för tufft i en närkamp och åkte ut. Matchen slutade dock välförtjänt 2 – 1 till Curicó som säkerligen är nöjda med vad de har på gång. Curicó ligger i och med segern nu på en fin sjätteplats medan O’Higgins bara är en poäng efter.

Los Albos, Colo Colo, tog emot Palestino hemma på Estadio Monumental. I vad som dittills hade varit en ganska jämn match så tog gästerna ledningen när Jiménez frispark letade sig fram till Passerini som nickade in ledningsmålet vid närmsta stolpen. Efter målet tog Palestino över helt. Man hade en nick i stolpen varpå returen skulle rensas undan av Colo Colo-försvaret men istället höll på att bli ett spektakulärt självmål och en youtube-klassiker men nickades undan på mållinjen i sista sekund. Colo Colo klarade sig fram till halvtid i ställningen 0 – 1. I den andra halvleken så skärpte Los Albos till sig rejält och tog tag i taktpinnen. Yttern Mouche var inblandad i massor men Palestinos målvakt Cerda stod i vägen för allt. Utdelningen skulle dock till slut komma, i den 85:e minuten fick mittbacken Insaurralde stå fri efter en fast situation och han dunkade in kvitteringen. Mer skulle dock komma, i den femte tilläggsminuten passade Villanueva fram inhopparen Morales som placerade in slutresultatet 2 – 1 till Los Albos som därmed går upp till en andra plats.

Audax Italiano är seriens formstarkaste lag, och man åkte i denna omgång till Viña del Mar för att möta Everton. Det var däremot hemmalaget som skulle börja bäst i denna batalj, och man skapade otroligt vassa chanser men Joaquín Muñoz i bortamålet stod för ett par fenomenala reflexräddningar. Trots Evertons övertag i spelet så var det Audax som tog ledningen. Henríquez lyfte en långboll mot Jeraldino som placerade in ledningsmålet. Everton förde fortsatt spelet i andra halvlek men Audax stack upp med jämna mellanrum och skapade en del fina chanser genom främst Ledesma. Everton skapade dock fortsatt de hetaste chanserna, och när inte Joaquín Muñoz stod i vägen så gjorde ribban det. Everton gick in i en slutforcering och i samband med den kunde Jeraldino utöka ledningen till 0 – 2 i öppet mål efter att hemmalagets målvakt, mexikanen Moreno, dragit på en vild utrusning till mittcirkeln och missat bollen. 0 – 2 blev slutresultatet och Jeraldino har nu gjort sex mål och Audax ligger femma i tabellen.

Serieledarna från huvudstaden, Universidad Católica, åkte norrut för ett möte bottenklubben Cobresal. Católica förde matchen ifrån start och Edson Puch gav laget ledningen i den 37:e minuten med ett fint skott i närmsta krysset. I den andra halvleken fortsatt Católica att trycka på och inhopparen Valencia borde ha utökat när Puch serverade honom öppet mål. Puch fick själv chansen att sätta dit tvåan men Cobresal räddades denna gång av ribban. I slutet fick Católica straff efter en hands och straffen förvaltades säkert av Luciano Aued som fastställde slutresultatet 0 – 2. Católica borde vunnit med betydligt högre siffror och Cobresal kämpar nog i botten av tabellen resten av säsongen.

Två formsvaga lag möttes när Española tog emot Concepción. Concepción förde spelet kraftigt under stora delar av matchen och hade en boll i stolpen i första halvlek. Men något slumpartat skulle matchen vinnas av Unión Española. I slutet fick man en mycket tveksamt dömd straff på hands, som fjärdedomaren av alla uppmärksammade och den förvaltades säkert av inhopparen Mejía. Concepción är säkerligen missnöjda med domaren efter matchen eftersom en identisk situation inträffade i första halvlek till fördel för Concepción men domaren friade då.

Omgångens sista möte spelades mellan jumbon La U och Coquimbo Unido. La U skulle ta ledningen efter knappa kvarten genom Ubilla som serverades öppet mål av Benegas efter vad som endast kan beskrivas som ofattbart uselt försvarsspel av Coquimbo. Coquimbo spelade dock betydligt bättre anfallsspel än vad man gjorde försvarsspel och man kvitterade till 1 – 1 efter 35 minuter genom Cornejo efter en fin soloräd. I den andra halvleken skapades det fina chanser åt båda håll, men La U hade det mesta och borde nog ha avgjort matchen, men 1 – 1 stod sig matchen ut och La U är fortsatt jumbo.

Fiasko i Copa Libertadores

Gruppspelet i Copa Libertadores är färdigspelat och det slutade med ett chilenskt dunderfiasko då inget lag tog sig vidare till åttondelsfinalerna. Palestino, som redan åkt ut, vann sin avgörande match mot Alianza Lima med 1 – 2 och säkrade därmed sin plats i Copa Sudamericanas andra fas där man nu kommer att få möta Zulia från Venezuela.
Universidad de Concepción förlorade sin sista avgörande match mot Godoy Cruz samtidigt som gruppens jumbo Sporting Cristal vann mot ledaren Olimpia, vilket betydde att Sporting Cristal tog över tredjeplatsen från Concepción som därmed slutar sist i gruppen och inte får spela Sudamericana.
Universidad Católica åkte till Brasilien för det direkt avgörande mötet med Grêmio, men förlorade med 2 – 0. Man var redan klara att bli sämst trea och är därmed klara för Sudamericanas andra fas där man kommer att spela mot Independiente del Valle från Ecuador.

Övriga chilenska lag som kommer spela Copa Sudamericanas andra fas är Unión La Calera, som möter Atlético Mineiro från Brasilien, samt Unión Española som möter Sporting Cristal från Peru som alltså tog över tredjeplatsen i Concepcións grupp.