Omgång 5

Så var det dags för den femte omgången av Primera División som innehöll ett stormöte!

Men innan vi tar oss till helgens stora möte så börjar vi med att gå igenom omgångens första match som spelades under fredagskvällen där Curicó Unido tog emot Cobresal. Efter en relativt jämn match drog Curicó det längsta strået och vann till slut med 3 – 1, men matchens stora snackis var gästernas kvitteringsmål i mitten på första halvlek. En lång lyftning på frispark in i straffområdet studsade hela vägen in i mål efter att Jorge Deschamps i hemmalagets mål inte agerat alls. Mycket märkligt (icke)ingripande, men Deschamps höjde sig efter detta och stod för flertalet kvalificerade räddningar under matchens gång som hemmalaget alltså till slut skulle gå segrandes ur.

Unión Española ser ut som ett topplag i år och i denna omgång tog man emot Huachipato hemma i Santiago. Trots stort övertag i bollinnehav för gästerna gick Española segrandes ur striden med 2 – 1 efter mål av Varas och Dávila. Gästernas reducering nickades in på tilläggstid av Ramírez. I och med segern är Española uppe i delad serieledning efter denna omgång. Sedan premiärförlusten mot Colo-Colo har man tagit fyra raka segrar. Imponerande!

La U har haft en jobbig start på säsongen och i veckan inför helgens bortamöte mot Concepción avgick tränaren Frank Kudelka och man tillsatte istället uruguayanen Alfredo Arias. Och Arias fick en smakstart på sitt nya jobb när argentinaren Matías Rodriguez dundrade in 0 – 1 redan i den andra matchminuten. Men Concepción, som även dem har haft en tuff start på ligan, tryckte på och innan halvleken var över avlossade Hugo Droguett ett långskott som tog klockrent i ribban. Men La U lyckades behålla ledningen halvleken ut. Concepción fortsatte i den andra halvleken att trycka på för en kvittering och den skulle komma genom Patricio Rubio. Drygt tio minuter efter kvitteringsmålet skulle Concepción även ta ledningen genom Nicolás Orellana. Strax efter målet utspelade sig tråkiga scener när smällare/annan pyro kastades in på planen av La U anhängare. Efter ett par minuters väntan beslutades det att matchen skulle spelas färdigt men La U lyckades inte kvittera och det blev ännu en förlust.

O’Higgins går liksom Española bra efter att ha förlorat i premiären och man reste till huvudstaden för mötet med Audax Italiano med tre raka segrar i ryggen. Och man skulle ta en tidig ledning efter ett långskott av Muñoz som därmed gjorde sitt tredje mål för säsongen. Kvitteringen skulle dock inte vänta länge utan tolv minuter efter O’Higgins ledningsmål kvitterade hemmalagets Ledezma efter ett stillastående långskott från 33 meter rakt upp i krysset. I inledningen av andra halvlek skulle bortalaget återta ledningen genom Maxi Salas, som även han gjorde sitt tredje mål för säsongen. Likt den första halvleken skulle en kvittering inte dröja alltför länge när inhopparen Jorge Henríquez dundrade in slutresultatet 2 – 2 efter ett mycket vackert skott från distans återigen.

Så var det dags för omgångens stormöte! Mesta mästarna Colo-Colo tog emot regerande mästarna Católica på Estadio Monumental inför storpubliken 36 172. Och det var gästerna som tog ledningen efter knappa kvarten genom landslagsmannen José Pedro Fuenzalida. Som det brukar bli i stormatcherna blev det mycket kamp och gula kort, innan första halvlek var över hade domaren hunnit visa fem gula, varav fyra för Católica. I andra halvlek gjorde Colo-Colos tränare Salas tre tidiga byten för att vända matchen, in kom Mouche, Jaime Valdés och klubblegendaren Esteban Paredes som därmed gjorde sin första match för säsongen. Bytena fick dock motsatt effekt då Sáez först gjorde 0 – 2 och sedan efter en svag hemåtpassning av Barroso placerade samme Sáez in även 0 – 3. Game over trodde de flesta men Colo-Colo skulle inte lägga sig ner och ge upp utan kort efter 0 – 3 målet nickade Vilches in reduceringen till 1 – 3. Colo-Colo skapade därefter många chanser och samme Vilches skulle bli tvåmålsskytt efter att ha serverats öppet mål av inbytte Paredes. Colo-Colo kom nära en kvittering men Católica räddades av målvakten Matías Dituros fina räddningar. 2 – 3 blev slutresultatet och Católica går därmed upp i delad serieledning med Unión Española.

Iquique tog emot Palestino hemma och bortalaget skulle ta en tidig ledning genom förra omgångens hattrick-skytt Roberto Gutiérrez som snappade upp en retur efter att ett skott ifrån mittcirkeln gått i ribban. I mitten av halvleken skulle hemmalaget dock kvittera matchen genom Salinas. Genom halvleken skapades fina lägen åt båda håll men fina målvaktsinsatser gjorde att det stod 1 – 1 i halvtid. I andra halvlek återtog Palestino ledningen genom Julían Fernández innan Roberto Gutiérrez satte sitt andra för kvällen och femte för säsongen fram till 1 – 3. Matchen såg ut att vara över men några minuter från slutet slår bortalagets Del Pino en mycket lös hemåtpassning som hemmalagets Donoso utnyttjar fram till 2 – 3. Samme Del Pino gjorde bort sig igen några minuter senare då han drog ner Salinas i straffområdet. Straff blev det och den satte venezolanen Pernía säkert och fastställde slutresultatet till 3 – 3. Iquique kan tacka Del Pino för den poängen.

Nykomligen Coquimbo Unido har inte varit slagpåsen alla förväntat sig och man tog denna omgången emot La Calera. Och det skulle börja bra för Coquimbo som fick en straff redan i den tredje minuten som förvaltades av Pineda fram till 1 – 0. I inledningen av andra halvlek skulle La Calera nicka in kvitteringen 1 – 1 genom Alvarado. Båda lagen skapade farliga chanser men 1 – 1 stod sig matchen ut. Erik Figueroa var återigen utanför startelvan men fick denna gång stå för ett inhopp i matchens slutskede.

Omgångens sista match spelades mellan Everton och Antofagasta. Hemmalaget stod för ett stort spelövertag och hade redan skapat många kvalificerade målchanser när Diego Orellana tryckte in 1 – 0 via stolpen i den 19:e minuten. I 37:e minuten skulle visades gästernas Figueroa ut efter att ha haft en hand uppe i ansiktet hos hemmalagets Freitas. Freitas visades även han ut i samma situation efter att mycket onödigt ha skallat en spelare i hemmalaget efter tjafs. Everton var flertalet gånger om nära att utöka ledningen men 1 – 0 skulle stå sig matchen ut och Everton vinner mycket välförtjänt.

Chilenska lagen i Copa Libertadores

Andra gruppspelsomgången i Copa Libertadores spelades under veckan. Concepción reste till Paraguay för att möta Olimpia och man åker hem med ett 1 – 1 resultat efter mål av Nicolás Orellana. Om ligastarten inte varit så bra för Concepción så har Libertadores varit det motsatta och man gör än så länge mycket bra ifrån sig.
Palestino hade en mycket svår uppgift framför sig när man besökte förra säsongens vinnare i Libertadores, River Plate. Men man lyckades på något sätt hålla nollan och matchen slutade mållöst 0 – 0. Imponerande av Palestino!
Universidad Católica fick en mardrömsstart på gruppspelet när man åkte på storstryk av Libertad förra veckan med 4 – 1, nu skulle man ta emot argentinska Rosario Central på hemmaplan för att försöka ge sig själva chansen att ta sig vidare. Och det såg länge ut att gå vägen efter att Edson Puch sprang sig fri i mitten på den första halvleken och petat in 1 – 0. Tyvärr för Católicas del så kvitterar bortalaget i den 92:a minuten efter att Católica haft alldeles för lite folk i försvaret av oklar anledning. Matchen var dock inte över än, utan Católica skulle få en mycket tveksamt dömd straff till sin fördel som Luciano Aued säkert placerade in till slutresultatet 2 – 1 till Católica i den 96:e minuten.