Lagbanner
Omgång 8
Matías Donoso låg bakom Iquiques makalösa vändning mot Unión Española på stopptid.

Omgång 8

Åttonde omgången i Primera División spelades under helgen och det vankades derby mellan toppen och botten, dvs Católica mot La U.

Och låt oss börja just där, Católica tog som sagt emot La U under söndagsförmiddagen lokal tid i en match som till en början var jämn och som var mållös i halvtid. Direkt i inledningen av andra halvlek skulle dock två La U spelare gå upp i nickduell med varandra varpå bollen istället snappas upp av Fuenzalida som utnyttjade försvarets misstag och placerade in 1 – 0 till Católica. Dryga kvarten senare utökade Edson Puch till 2 – 0 och därefter gick det som på räls för Católica. Några minuter efter 2 – 0 målet så utökade inhopparen Riascos till 3 – 0 och i slutminuterna nickade Luciano Aued in slutresultatet 4 – 0. Stor matchhjälte för Católica blev Fuenzalida som stod för ett mål och två assist. La U:s försvar imponerar knappast och det såg rätt vidöppet ut vid några av Católicas mål och som om inte det räckte så fick man även inhopparen Espinoza utvisad knappa kvarten från slutet. La U är ett lag i kris och ligger sist medan Católica visar upp mästartakterna från ifjol och har serieledningen efter åtta spelade omgångar.

Iquique tog emot serieledande Unión Española hemma i vad som skulle bli en målrik och dramatisk tillställning. Española började bäst och tog ledningen ungefär halvvägs in i första halvlek genom Varas som vart snyggt framspelad av Caballero. I andra halvlek skulle Iquique ta över helt och man skapade många farliga chanser på löpande band samtidigt som man förde spelet kraftigt. Donoso i hemmalaget hade bl.a ett skott i överliggaren. Därför kom Españolas 0 – 2 mål i 84:e minuten som en käftsmäll när González något slumpartat fick bollen framför mål. Matchen var dock inte över än, och Iquique skapade ännu mer chanser efter 0 – 2 målet och fick en straff i den 90:e minuten som Donoso skulle förvalta fram till 1 – 2. Kort därefter slog inhoppande venezolanen Pernía till med ett hårt långskott som gick in vid närmsta stolpen och matchen var kvitterad på stopptid! Española väntade sedan bara på slutvisslan och det resulterade i att Donoso fick ett läge att göra sitt andra mål för kvällen som han såklart förvaltade i den femte övertidsminuten. 3 – 2 till Iquique efter en helt makalös vändning på stopptid. Olycksgubbe i Unión Española var Palomeque som orsakade straffen, blev utvisad efter Iquiques segermål och stod för en allmänt dålig insats.

Colo Colo har blandat och gett under inledningen på säsongen och skulle nu ta emot en inte helt lätt motståndare i O’Higgins. Och det var gästerna som började bäst och man skulle ta ledningen genom Fuentes efter en fast situation. Colo Colo tryckte upp laget och detta utnyttjade O’Higgins när man med en snabb kontring utökade till 0 – 2 efter långskott av lagets målkung Maxi Salas. Colo Colos första halvlek var svag och man var nog rätt nöjda med att man bara gick in i halvtidsvilan med 0 – 2 i baken. I den andra halvleken fick vi däremot se ett helt annat Colo Colo som tog tag i taktpinnen från första början och man reducerade redan i de inledande minuterna av den andra halvleken genom Gabriel Suazo. I mitten av den andra halvleken fick Colo Colo en hörna som förvaltades på bästa sätt, den slogs i mål på direkten av en annan Gabriel, nämligen Costa. Det finns dock en hel del att säga om målvaktsingripandet vid situationen som var allt annat än bra. I slutminuten skulle vändningen fullbordas genom veteranen och klubbikonen Esteban Paredes som enkelt rakade in segermålet i öppet mål efter en retur. 3 – 2 och Colo Colo hänger på i toppen.

Audax Italiano tog emot succénykomlingen Coquimbo Unido som hade Pinilla på bänken till en början. I en jämn första halvlek tog Audax ledningen på en fast situation genom Bossos fina nick. Audax skulle i den andra halvleken utnyttja ett försvarsmisstag och rulla in tvåan i öppet mål genom Holgado. Pinilla skulle bli inbytt och var nära att bli målskytt men en räddning på mållinjen stoppade honom denna match som skulle sluta 2 – 0 till Audax. Noterbart är att Coquimbo hade hela 69 % bollinnehav men sällan skapade chanser under matchens gång.

Unión La Calera hänger på i toppen efter att ha vunnit med 2 – 1 på hemmaplan mot Huachipato. Man tog ledningen redan i den fjärde minuten på nick genom Larrondo och utökade till 2 – 0 i halvlekens sista minut genom Vilches efter hörna. Huachipato reducerade i mitten på den andra halvleken genom Blondell men trots en slutforcering så slutade matchen som sagt 2 – 1 till hemmalaget. Svenske Erik Figueroa förblev fast på bänken hela matchen och efter den så lovande inledningen på säsongen med mycket speltid så har det varit ont om speltid på slutet.

Palestino åkte norrut för ett möte med Antofagasta. Antofagasta skapade de hetaste chanserna men det var gästerna som tog ledningen genom Ahumadas välplacerade skott i slutet på den första halvleken. Hemmalaget tryckte på och man var mycket nära en kvittering i andra halvlek efter att Blancos mycket hårda skott träffat ribban. Antofagasta kom aldrig närmre än så utan Palestino skapade istället flera farliga chanser för att utöka ledningen men resultatet 0 – 1 stod sig matchen ut.

Cobresal tog emot Concepción under söndagskvällen och det var gästerna som började bäst utan att skapa särskilt farliga chanser. I slutet av den första halvleken skulle man dock få chansen från straffpunkten efter en hands men Droguett slog en svag straff som Cobresals målvakt López enkelt räddade. Kort därefter skapade Concepción sin första klara målchans spelmässigt men Orellanas skott gick i närmsta stolpen. Samme Orellana sköt ännu ett skott i närmsta stolpen under den andra halvleken ur en liknande position som i den första halvleken. Kort därefter skulle Cobresals striker Muñoz visa att även han kunde träffa stolpen då han på två lägen även han sköt i stolpen båda gångerna. 2 – 2 i stolpträffar, men matchen skulle få en vinnare, och det blev Cobresal efter att Poblete drivit med bollen och sedan skjutit ett bra skott strax utanför straffområdet som seglade in bakom Cristian Muñoz i Concepcións mål. 1 – 0 blev slutresultatet i denna jämna tillställning.

Curicó Unido tog emot Everton och som i de flesta matcherna denna omgång var det gästerna som började bäst och man tog ledningen redan efter tre minuter genom Álvaro Ramos. Curicó kom tillbaka och kvitterade halvvägs in i halvleken och 1 – 1 i halvtid kändes rimligt. Andra halvlek såg ut som den första och Everton återtog ledningen i inledningen, återigen genom Ramos men i Curicós slutforcering kvitterade inhopparen Quiroga och 2 – 2 blev slutresultatet.

Samtliga matcher i den åttonde omgången:

Curicó Unido – Everton 2 – 2
Deportes Iquique – Unión Española 3 – 2
Colo Colo – O’Higgins 3 – 2
Audax Italiano – Coquimbo Unido 2 – 0
Unión La Calera – Huachipato 2 – 1
Universidad Católica – Universidad de Chile 4 – 0
Deportivo Antofagasta – Palestino 0 - 1
Cobresal – Universidad de Concepción 1 - 0

Chilenska lagen i Copa Libertadores

Det var ingen bra vecka för de chilenska lagen i Libertadores, rent ut sagt usel faktiskt. Palestino hade riktigt svårt motstånd framför sig i brasilianska Internacional på bortaplan och det blev som väntat en förlust för Palestino efter två mål av peruanske ikonen Paolo Guerrero i en match som brasilianarna vann med 3 – 2. Palestinos mål gjordes av Julián Fernandez och Passerini.
Som jag redan hintat om gick det inte heller särskilt bra för Concepción som åkte till Peru för att möta Sporting Cristal. Efter två snabba mål efter dryga halvtimmen så blev läget knappast bättre när mittbacken Mencia blev utvisad efter sitt andra gula kort strax innan halvtid. Trots en man mindre skapade Concepción många kvalificerade målchanser och borde faktiskt ha gjort ett par mål, men matchen slutade 2 – 0 till hemmalaget.
Católica tog emot gruppettan Libertad hemma i Santiago och det började bra efter att Edson Puch dundrat in 1 – 0 redan i den sjunde minuten. Men Libertad skulle vända på matchen i slutet av första halvlek. Först rakade Recalde in kvitteringen på en retur och kort därefter styrde den gamle Benfica-spelaren Oscar Cardozo in 1 – 2 på nick. Católica tryckte på för en kvittering i den andra halvleken men det resulterade istället i att Libertad kontrade in 1 – 3 genom Ángel Cardozo på passning av Oscar Cardozo. I sista övertidsminuten tröstmålade Católica genom Sáez till slutresultatet 2 – 3.

Eric Häyhtiö@Sanmir12342019-04-16 11:19:28
Author

Fler artiklar om Chile