Omgång 9
Johnny Herrera stod för en tavla vid Curicós andra mål

Omgång 9

Vi har strax spelat en tredjedel på årets upplaga av Primera División och det är fortsatt tufft för Universidad de Chile.

Omgångens första möte utspelade sig i Concepción där just Concepción tog emot Iquique och hemmalaget började bäst. Man öste på direkt från start och skapade många bra chanser innan Portillo nickade in 1 – 0 i den 13:e matchminuten efter ett bra inlägg av Cordero. Efter det slog man av på takten och lät Iquique komma in i matchen. Iquique hade det dock tufft att skapa målchanser och inte blev det lättare när hjälten från förra omgången, Donoso, utgick skadad med vad som såg ut att vara en bristning i baksida lår. 1 – 0 stod sig säkert matchen ut och Concepción är säkerligen nöjda med den här vinsten.

O’Higgins har inlett säsongen bra och man tog nu emot bottengänget Cobresal hemma i Rancagua. Och det började bra för hemmalaget som tog ledningen redan i femte minuten när Maxi Salas slog ett fint inlägg som Magalhaes nickade in till 1 – 0 för O’Higgins. Bortalaget tog sig in i matchen och skulle haft straff efter en handssituation men 1 – 0 stod sig halvleken ut. Efter dryga halvtimmen in på den andra halvleken skulle Maxi Salas utöka ledningen till 2 – 0 när han sprang sig fri och han är nu uppe i delad skytteligaledning med fem fullträffar. O’Higgins hade inga svårigheter att hålla 2 – 0 och man borde t.om. hade vunnit med mer än två bollar.

Palestino är ett gäng som blandar och ger denna säsong och man skulle få en rejäl utmaning när serieledarna Católica kom på besök i La Cisterna i Santiago. Och serieledarna skulle få en utmärkt start när Diego Valencia fick mycket yta att jobba på och serverade ett bra läge till kubanen Munder som placerade in 0 - 1 för gästerna. Innan halvtidsvilan kom så hade båda lagen skapat fina chanser, men bäst chanser hade Buonanotte hos gästerna haft som hade en boll i överliggaren och en annan strax utanför. Samme Buonanotte blev i den andra halvleken neddragen i straffområdet, men domaren friade. Kort därefter så blåste domaren dock straff när Palestinos Passerini föll efter vad som såg ut att vara en helt vanlig duell i straffområdet. Passerini satte dock säkert straffen fram till 1 – 1 när ungefär halva andra halvleken var spelad. Endast någon minut efter var det dags för ännu en straff när målskytten Munder för bortalaget blev neddragen när han skulle hugga på en retur. Fram till straffpunkten klev Luciano Aued som var säkerheten själv och återtog ledningen åt Católica. Resultatet stod sig matchen ut och Católica är därmed fortsatt serieledare.

Huachipato är ett annat lag som man inte riktigt vet vart man har än så länge och nu tog man emot Colo Colo i Talcahuano. Gästerna började bäst och skapade många fina chanser men det var mållöst i halvtid. Colo Colo fortsatt under den andra halvleken att trycka på och Valdivia hade en boll i ribban efter en mycket tilltrasslad situation. Det såg ut som att Colo Colo skulle få gå mållösa ifrån matchen men inhopparen Morales föll i straffområdet varpå domaren pekade på straffpunkten. Fram klev klubblegenden Esteban Paredes som tryckte in en stenhård straff mitt i målet som betydde 0 – 1 för gästerna. Målet var hans 212:e i chilenska ligan. Matchen såg ut att sluta 0 – 1 men i samband med att Huachipato tryckte upp laget i slutforceringen tappade Colo Colo markeringen HELT. Sepúlveda fick stå fri när en boll skarvnickades till honom som han placerade in till slutresultatet 1 – 1 i 95:e matchminuten. Snopet för Colo Colo minst sagt, men har man så dåligt försvarsspel i ett så viktigt skede på matchen förtjänar man inte att vinna.

La Calera, fortsatt utan svenske Erik Figueroa i startelvan, besökte Audax Italiano i huvudstaden. Efter en mållös första halvlek så tog Audax ledningen direkt i den andra efter att La Caleras målvakt, Batalla, misslyckats helt med en pass varpå Ledesma smällt in bollen via en försvarares ben. La Calera hade det svårt att ta sig in i matchen och det var snarare Audax som tryckte på rejält för att utöka ledningen. Men fotbollen är inte alltid logisk och efter en fast situation tryckte istället Leiva in kvitteringen. 1 – 1 skulle stå sig matchen ut och La Calera ligger tvåa i serien efter nio spelade omgångar.

Universidad de Chile, eller La U som man kallas i folkmun, har haft en extremt tuff inledning på säsongen och var i stort behov av vinst när Curicó Unido kom på besök. Trots att gästerna inledde starkast var det ändå La U som tog ledningen genom argentinaren Nicolás Oroz, kvitteringen lät dock inte vänta på sig särskilt länge när Espinosa lade in bollen i öppet mål efter fin framspelning av Cavalleri. 1 – 1 var ställningen i halvtid. I den andra halvleken tryckte La U på för ett ledningsmål. Och det skulle även komma efter en hörna som Benegas snappade upp och dundrade in bollen rakt upp i nättaket fram till 2 – 1 för La U. Kvitteringen kom ungefär lika snabbt som i den första halvleken när målvakten i Curicó slår ut en snabb utspark till García som drog iväg ett skott ifrån mittlinjen som Johnny Herrera i La U:s mål olyckligt tappar in i egen bur. Målet står dock som Garcías mål och inte ett självmål vilket betyder att Deschamps i Curicós mål noteras för en assist. La U skulle dock ta ledningen ännu en gång, och denna gång var det på ett fint skott strax utanför straffområdet genom lagets skyttekung Rodríguez, som trots lagets bottenplacering är uppe i delad skytteligaledning. La U hade chanser att punktera matchen men istället så kvitterar Curicó i den 90:e matchminuten genom sin skyttekung Quiroga som även han är uppe i den där delade skytteligaledningen på fem kassar. Matchen slutar 3 – 3 och La U är ett lag i kris och ligger nästsist i ligan efter nio omgångar, där Cobresal innehar jumboplatsen med en match mindre spelad.

Antofagasta tog emot den härliga nykomlingen Coquimbo Unido där Mauricio Pinilla gjorde sin första match från start. Just Pinilla var på spelhumör och i sitt sanna jag hade han innan första halvlek var färdigspelad försökt sig på en och annan bicicleta. I slutet på halvleken fick Pinilla ett långt inlägg mot sig som han nickar fram till öppet mål för Navarrete till 0 – 1 för Coquimbo. Kort därefter blev Pinilla utbytt efter vad som såg ut att vara en sträckning/bristning i baksida lår. Surt för Pinilla som sett så bra ut sedan han kom tillbaka. På väg ut från blev Pinilla träffad av ett mynt i ansiktet som blivit något av en snackis i efterhand. 0 – 1 såg ut som ett ganska ohotat resultat när Coquimbo i slutet fick en feldömd straff. Straffen dömdes för hands när man på reprisbilderna kan se att bollen faktiskt tog i ansiktet och inte på händerna. Inhopparen Pineda tog straffen men missade. Antofagasta skulle få en sista chans att kvittera, men målvakten Cano i Coquimbo stod för en suverän räddning och 0 – 1 blev slutresultatet.

Unión Española åkte på en kalldusch i förra omgången mot Iquique och ville revanschera sig hemma mot Everton denna helg. Och man skapade de hetaste chanserna inledningsvis, men i sluttampen på den första halvleken tog istället gästerna ledningen genom Álvaro Ramos. Española gick för en kvittering i den andra halvleken, men i en blixtsnabb kontring serverades samme Ramos öppet mål som han enkelt lade in till 0 – 2 för gästerna. Minuten efter målet var det dags för ännu en blixtsnabb kontring av Everton, men denna gång avslutades anfallet av Cuevas fram till 0 – 3 till Everton redan i 53:e minuten. Några minuter efter trean kom även fyran när Cuevas fick bollen i en snabb kontring ännu en gång och spelade fram Ramos som med ett fint avslut tryckte in sitt hattrick och vad som skulle bli slutresultatet 0 – 4. Ramos gick i och med sina tre mål upp i delad skytteligaledning.

Kvalet till Copa Sudamericana

Under veckan spelade Española i kvalet till Copa Sudamericana mot Mushuc Runa från Ecuador i returmötet. Första matchen i Santiago slutade 1 – 1 och även denna match skulle bli jämn. Española tog ledningen efter tio minuter genom Aja som lade in en retur i öppet mål, men hemmalaget kvitterade kort därpå efter ett mycket fint volleyskott av Rébola. Mushuc Runa tryckte på mycket för ett ledningsmål matchen igenom men målet kom aldrig och straffar väntade. Ecuadorianernas tredje straff räddades av målvakten Sánchez vilket gav Palomeque chansen att avgöra i den femte straffomgången men han drog straff rakt i ribban. Tunga dagar för Palomeque, som vart syndabock mot Iquique några dagar innan. Mushuc Runa skulle dock missa sin sjunde straff, vilket gav målvakten Sánchez chansen att avgöra från straffpunkten vilket han gjorde med säkerhet och Unión Española går därmed vidare till nästa omgång i Copa Sudamericana. Sedan tidigare har La Calera gått vidare och Antofagasta åkt ur medan Colo Colos returmöte hemma i Santiago återstår.