Lagbanner
2018-03-24 18:00

Sverige - Chile

Reinaldo Ruedas presskonferens inför Sverige: "Hoppas kunna besvara kärleken med en bra insats."
Reinaldo Rueda höll presskonferens på Friends Arena efter lagets sista träning innan träningsmatchen mot Sverige.

Reinaldo Ruedas presskonferens inför Sverige: "Hoppas kunna besvara kärleken med en bra insats."

Undertecknad fick möjligheten att ställa förbundskaptenen - Reinaldo Rueda - en fråga angående de chilenska fansen i Sverige. Vidare var det självklart mycket fokus på Bravo-situationen.

Det var en lugn och samlad Rueda som entrade en nästintill fullsatt presskonferenssal i Friends Arena. Det hetaste ämnet bland de chilenska reportrarna var givetvis Claudio Bravos frånvaro, något som slutligen irriterade Rueda till den punkt att han röt till på sitt egna samlade manér.


Presskonferensen hade precis börjat när första frågan angående Bavo-situationen ställdes:

- Hur har du upplevt oroligheterna under den gångna veckan? Bad Bravo dig att inte kalla honom till dessa två träningsmatcher?
- “Det har varit en tillfredsställande vecka, det har varit en vecka där laget har visat mycket bra inställning på träningarna. Laget har visat en vilja på träningarna att vilja göra bra matcher mot Sverige och Danmark."


Rueda visade att han ville hålla fokus på det han faktiskt har makt över - nämligen träningarna och matcherna. Reportrarna nöjde sig inte med svaret och fortsatte med:

- Vad har du för åsikter angående situationen som har uppstått mellan Arturo Salah och Claudio Bravo?
- “Claudio var tydlig med att det hade uppstått en situation och att han hade tagit ställning. Det är tråkigt för mig som tränare och för landslaget att Bravo inte är med oss. Jag hade velat ha honom med oss och vi insisterade in i sista sekunden att han skulle komma med oss, därför valde vi att kalla honom. Han beslutade tyvärr att inte vara med som vi kunde läsa på Twitter och efter det har vi inte pratat.”


Situationen som har uppstått mellan lagkaptenen Bravo och förbundsdirektören är att Bravo hade bett om att få ha med sig en specifik målvaktstränare i landslaget, något som avslogs av Salah varav Bravo känner besvikelse för.

- Lagkaptenen Bravo beslutade att inte vara med, förväntar du dig att han kommer kontakta dig eller hur tror du att detta kommer att lösas?
“Det är ett beslut som han måste ta och vi respekterar hans beslut. Det är tråkigt att han inte ör med för vi räknade med honom men vi respekterar hans beslut.”


En märkbart irriterade Rueda ytterlugare frågor angående Bravo:

- Bravo säger att han pratade med er angående ett önskemål om att få ha en privat särskild målvaktstränare i landslaget och att ni var på väg att komma fram till en överenskommelse 
- “Lyssna, jag har varit respektfull mot dina kollegor men detta är en presskonferens om en match imorgon. Med respekt för det svenska landslaget, med respekt för chilensk fotbollshistoria tycker jag att, med all historik som har skrivit i chilensk fotboll de senaste 10 åren, så tycker jag inte att vi kan gå in i en presskonferens med fokus på detta.”



Följande frågan hade annat fokus var Rueda hyllade spelarnas inställning på träningarna. Även hans företrädare fick sig en rejäl hyllning:

- Vilket Chile kommer vi få se imorgon med tanke på att det är många nya spelare i truppen och att vi kommer ställas mot en stark motståndare som ska spela i VM? 
- “Det är inte lätt att göra en sådan bedömning efter endast fyra träningar tillsammans. Bedömningen får ni stå för efter matchen. Jag är riktigt imponerad av nivån på lagets träningskultur. Spelarna tränar med en mycket hög intensitet. De har ett DNA som är byggt på många års arbete och idag måste man hylla arbetet som professor Bielsa, prof. Sampaioli och prof. Pizzi gjorde för att chilensk fotboll har kunnat nå en högt respekterad status i världsfotbollen. Jag har sagt till spelarna att vi måste behålla och förbättra den statusen.”


Eftersom att Gary Medel är avstängd räknas någon av Arturo Vidal eller Alexis Sánchez bli den som får bära lagkaptensbindeln under matchen mot Sverige. Vem av de det blir ville inte Rueda ge en minsta indikation på, likaså vilken taktik, formation eller laguttagning han kommer att använda sig av:
- "Vilken taktik, uppställning och vem som blir kapten får ni vänta och se till matchen."


Efter fler frågor angående situationen i truppen hamnade ordet hos undertecknad som valde att rikta fokus åt de hängivna chilenska fansen i Sverige. Rueda ägnade frågan lång tid och gav ett utförligt och passionerat svar:

- Det har varit mycket fans utanför spelarhotellet och biljetterna till Chiles sektion sålde slut väldigt snabbt. Vilken stämning förväntar ni er och hur kommer det påverka spelarna?
- “God kväll. Sedan den här matchen har vi vetat att vi kommer träffa fans som är väldigt hängivna. Historiskt är Sverige en stor chilensk koloni och länderna har alltid haft nära relationer. Vi har känt av kärleken och passionen som karakteriserar de chilenska fansen. Det märks av ännu mer på de som inte befinner sig i landet och har spenderat många år utomlands. I detta fallet har landslaget inte kommit sedan 2006 och det är en fantastisk känsla. Bara det att alla biljetter till den chilenska sektionen är slutsålda är mycket, mycket stort. Jag tror att en viktig faktor till att spelarna kommer att stå för en övertygande insats kommer att vara kärleken, värmen och respekten som chilenaren som lever utanför sitt hemland kommer ge spelarna. När man lever i utlandet är det som att mysticismen och nationalismen ökar och respekten för landslaget kommer att vara mycket positiv för spelarn. Jag tror att det kommer motivera spelarna mycket och fansens närvaro kommer att vara positiv. Vi måste uppskatta de för att de följer oss under matchen och hoppas att våra spelare kan besvara kärleken med en bra insats i en bra match och nå ett bra resultat."


Nu återstår att njuta av en fantastisk match på Friends Arena som säkerligen kommer att omslutas av en magisk inramning. Det kommer säkerligen bli en match som blir oförglömlig för många chilenska fans som äntigen får möjligheten att se Chile spela live. Efter matchen har Club Kristall anordnat den oficiella efterfesten som bland annat Iván Zamorano och Arturo Vidal har gjort reklam för.

Var: Friends Arena, Stockholm, Sverige.
Hur: Tv4, kl. 18.00.

En komplett version av presskonferensen kommer att publiceras på sidan i framtiden. Självklart var inte den sista Bravo-frågan ställd men det pratades även om spelarnas roller och betydelse för laget. Något som är intressant att ha i åtanke för framtiden. 
 

Marcos Riverosmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2018-03-24 06:25:00
Author

Fler artiklar om Chile