2018-03-27 20:00

Danmark - Chile
0 - 0

Danmark 0:0 Chile - Oavgjort på Ålborg Portland Park
Gary Medel spelade sin 110:e landskamp på Ålborg Portland Park och fick fira milstolpen med kaptensbindeln på armen.

Danmark 0:0 Chile - Oavgjort på Ålborg Portland Park

Mitt under den kyliga marskvällen tog Danmark emot Chile på Ålborg Portland Park. Matchen slutade oavgjort och det är svårt att dra några riktigt stora slutsatser efter denna match.

Innan avsparken hedrades både Arturo Vidal och Jean Beausejour för att ha spelat 100 matcher vardera i Chiles landslag. Även Gary Medel firade jubiléeum då han gjorde sin 110:e match i landslaget.

Avspark - Knappt 10 minuter hade gått innan både Paulo Díaz och Pablo Hernández hade varit nära att göra varsitt mål. Kasper Schmeichel sträckte ut rejält och med lite hjälp av målvirket hindrade han att Danmark åkte på ett tidigt baklängesmål.

Vidare var spelet väldigt jämnt under första halvleken. Som Reinaldo Rueda hade räknat med så ställdes Chile mot en mer spelande motståndare än senast och det var det en mer öppen match än den mot Sverige, vilket ledde till fler avslut för bägge lagen. Anfallen gick oftast via Alexis Sánchez - som fortfarande jagar formen - för Chiles del och via Christian Eriksens fötter för Danmarks del. Vidal som var så dominant mot Sverige flyttades upp som offensiv mittfältare till denna match. Om det var den ovana positionen eller de trötta benen efter att ha sprungit för kung och fosterland på Friends Arena, som gjorde att Vidal spelade en mer anonym roll under första halvleken kan det spekuleras kring.

Hetaste målchansen under första halvleken fick Danmark efter chilenskt slarv i försvarsspelet av Hernandez. Nicklas Bendtner kunde inte få till avslutet. Just slarvet skulle visa sig ännu en gång under första halvleken när Guillermo Maripán - som gjorde en dålig match präglad av slarvigt orutinerade misstag - slog den förbjudna passen rakt mot mittplan. Lyckligtvis lyckades försvaret reda ut situationen.

Andra halvleken - Inledningen präglades av en stark dansk anstormning. Chilenarna såg ut att vara tagna på sängen och hade svårigheter att spela sig ur pressen. Den mentala och fysiska tröttheten gjorde sig tydlig.

Som reaktion på Danmarks anstormning utförde Rueda tre byten. Det var den svenskfödda Mikko Albornoz som kom in istället för Beausejour, Erick Pulgar kom in istället för Hernández och Diego Valdés kom in istället för Ángel Sagal. Samtidigt klev Danmarks bästa spelare - Eriksen ut i för Viktor Fisher.

Sánchez byttes ut i 75’ och såg mycket besviken och frustrerad ut när han slet av sig vantarna, In kom Martín Rodriguez . Minuten senare fick Danmark ett farligt frisparksläge varav avslutet gick i stolpen. Den danska pressen var skruvad till max och det luktade verkligen ett danskt ledningsmål, vilket säkert hade kommit om det inte hade varit för storspelande Johnny Herrera i det chilenska målet.

Fem minuter senare försökte Rueda med samma recept som visade sig vara så framgångsrikt mot Sverige - in med Marcos Bolados i slutminuterna. Ut byttes Vidal, som för omväxlingens skull hade sett trött ut. Bolados-effekten uteblev dock och istället var det Danmarks Fisher som var otroligt nära att ta tillvara på ett kontringsläge som de bjöds på efter slarv på mittfältet. Herrera gjorde en magnifik reflexräddning nere vid stolpen och således kunde Chile undvika en förlust.

När domaren blåste av matchen kunde man konstatera att det hade varit 90 lärorika minuter i iskalla Ålborg.

Funderingar - Rueda valde en 4-2-3-1 formation med Vidal bakom Castillo till den här matchen. Vidal kom sig aldrig till rätta i positionen och laget lyckades inte hålla bollen i anfallen under andra halvleken. Sánchez försökte och försökte, men fick det inte att stämma. Som konsekvens av Vidals position förlorade Chile tyngd på mittfältet. Gary Medel som var kapten idag gjorde som bekant comeback i mittfältet men samspelet med Hernández såg inte helt naturligt ut. Inför matchen hade Rueda hintat på att Charles Aranguiz hade en liten skadekänning och hans kreativitet och styrka saknades på mittfältet.

Det ska tilläggas att mittfältet som spelade under andra halvlek i stort sett aldrig spelat tillsammans. Trots det kunde jag ändå inte hålla mig från att fundera kring vad Rueda skulle ha att tjäna på att dra ned Vidal till sin originella position.

Det här är anledningen till att dessa träningsmatcher är så nyttiga för laget. Rueda experimenterade med uppställningen inför den här matchen och det gav inte önskar resultat. Ingen skada skedd. Dock måste man ha flera aspekter i åtanke innan man bedömer laget för dagens insats. Vädret var iskallt, något spelarna inte är vana vid då de kommer från lite varmare breddgrader. Planen var i dåligt skick, något som försvårar det för Chile och det påpekade många spelare efter matchen. Spelarna hade gett allt i matchen mot Sverige endast tre dagar tidigare. Tröttheten var påtaglig. Trots allt lyckades laget göra en relativt sett godkänd första halvlek innan man tappade orken och koncentrationen helt i andra halvleken.

Spelarnas kommentarer i spelargången efter matchen:

Vädret gjorde det svårt att spela samtidigt som vi mötte ett bra motstånd.” - Paulo Diaz.

Det var en svår match. Vi försökte spela men de pressade oss bra. Planen var i dåligt skick och det gjorde det svårt. Det var väldigt kallt men matchen kunde gått åt bägge håll” - Guillermo Maripán.

Jag är enormt lycklig efter min 110:e match. Kylan var jobbig och planen var i dåligt skick. Jag är van att spela back i landslaget, men jag trivs med att spela i mittfältet. Jag tror att de nya i försvaret har mycket att bidra med” - Gary Medel.


Slutligen måste vi ge fansen en stor eloge ännu en gång. Fastän det inte var lika många som på Friends Arena så gjorde de sig hörda trots kylan. Några hade rest hela vägen från Stockholm till Ålborg för att stötta 'La Roja' under denna iskalla kväll och bara det i sig är värt en eloge. Något vi kan konstatera efter dessa två matcher är att passionen och kärleken för 'La Roja' är stor här uppe i Norden.

Marcos Riverosmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2018-03-27 22:56:00
Author

Fler artiklar om Chile