2018-03-27 20:00

Danmark - Chile

Ett föryngrat Chile tar sig an Danmark i nästa steg av "den nya processen"
Chile landade i Danmark och tog sig till Ålborg Portland Park var de ska ställas mot Danmark - rankat 12:a enligt FIFA:s rankningssystem - imorgon kväll.

Ett föryngrat Chile tar sig an Danmark i nästa steg av "den nya processen"

Efter att ha slagit Sverige med 1-2 i lördags på Friends Arena, tar sig nu det chilenska landslaget an det danska landslaget i nästa steg av “den nya processen” - som de själva gärna kallar det.

Kl. 11.30 lyfte det chilenska landslagets flygplan från Arlanda, Stockholm, för att ta laget till Ålborg i Danmark. Innan man lämnade Sverige hann laget med ett sista träningspass på svensk mark.
Väl i Danmark åkte laget till Ålborg Portland Park för att genomföra ännu ett lättare träningspass för bekanta sig med arenan och gräset.
Efter träningspasset kväll höll Reinaldo Rueda en presskonferens i sällskap av Enzo Roco.
Roco var tydlig med att han var superglad att forma del av laget medan Rueda hintade att vi kommer få se en del nyheter inför morgondagens match mot Danmark.

Enzo Roco gjorde Reinaldo Rueda sällskap under presskonferensen i Danmark.
Enzo Roco, 25, berättade om ansvaret som vilar på de ungas axlar.


Angående hur Chile kommer ta sig an matchen mot Danmark imorgon:

- “Vi gjorde ett par ändringar under träningen och jag ska prata med killarna för att se vilka av de vi applicerar imorgon mot Danmark. - Rueda.

- “Naturligtvis vill jag att alla spelare ska få visa upp sig. Det är dock svårt att bygga ett lag för att sedan ändra det dagen efter, speciellt mot lag som Sverige - som har ett samspelt lag. Vi har en grund att utgå ifrån som gav mycket bra respons i senaste matchen.” - Rueda.

- "Danmark är ett mer spelande landslag (än Sverige, red. anm). De har intelligenta spelare och det kommer bli en mer spelad fotbollsmatch." - Rueda.

- “
Vi vill behålla den taktiska styrkan laget har efter att ha arbetat under så betydelsefulla tränare tidigare i landslaget och dessutom i spelarnas klubblag.” - Rueda.

- “
Längden hjälper i luftspelet som man ställs mot när man möter europeiskt motstånd.” - Roco.

-
Charles (Aranguiz, red. anm,) återhämtar sig fortfarande men är inte skadad. - Rueda.

Om atmosfären i truppen och hur de nya acklimatiserar sig:

- “Alla vi unga som kommer in i landslaget är sugna på att bygga vidare på det här landslagets framgångar och att landslaget ska behålla den höga nivån. Det är inställningen de unga har vilket förstärks av hjälpen vi får av de äldre spelarna, utan det förtroendet vore det väldigt svårt. - Roco.

- “Jag är superglad att vara här. Jag tar vara på varje sekund på planen som om det vore den sista matchen jag spelade. - Roco.

- “Jag uppskattar den familjära stämningen som existerar inom laget. Vi har de äldre spelarna som har spelat i landslaget i många år. Till exempel har vi Johnny (Herrera, red. anm) som har spelat i landslaget i 18 år, vissa har spelat i 12 år och andra 10 år. De äldre spelarna har tagit emot de yngre mycket väl, de ger de tips, de respekterar varandra mycket och har en mycket bra relation till varandra. Laget har en mycket positiv atmosfär av kamratskap och respekt. - Rueda.



Vi fick inga direkta klara besked under presskonferensen på hur Rueda kommer att mönstra sitt lag imorgon. Men att tolka från snacket på presskonferensen så kommer vi nog få se ett par ändringar i laget, dock bör vi inte förvänta oss alltför stora ändringar med respekt för motståndet. Det är viktigt för Rueda att spela ihop ett lag inför de kommande utmaningarna för att nå sina målsättningar.
På tal om målsättningar, så var det något som ANFP:s president, Arturo Salah, kommenterade tidigare idag. Salah var positiv efter vistelsen i Sverige:

-Det här är en ny fas och allt som skedde under matchen mot Sverige var positivt. Vi känner oss väldigt hoppfulla i den här 'nya processen', vilken är tänkt att den ska ge oss utdelning redan nästa år i Copa America. - Salah.

Man verkar ha kommit överens om att "den nya processen" ska vara lagets mantra under träningslandskamperna fram till Copa America nästa år. Under den gångna veckan kunde man höra frasen gång på gång från både reportrar, spelarna och tränarna. Spontant känns det som att det är en nyttig sak att sätta en så tydlig stämpel på den här epoken efter det tragiska slutet på VM-kvalet. Det ska bli ytterst intressant att följa "den nya processen".


Gary Medel byter position
Allting tyder på att Gary Medel kommer att spela i mittfältet framöver i 'La Roja'.
Gary Medel förväntas vara lagkapten och spela på ny position mot Danmark.


Gary Medel som var avstängd till matchen mot Sverige kommer att spela mot Danmark och kommer med all säkerhet att vara lagkapten. Dessutom sägs det att han, för första gången på fem år, kommer att spela i mittfältet. Anledningen till det är så simpel som ni förväntar er - hans längd (171 cm).

Förbundskaptenen, Rueda, har tidigare uttalat sig om att Medels naturliga position är i mittfältet, detta trots sina fina aktuationer i backlinjen - poängterade Rueda.

Senast spelade Guillermo Maripán (191 cm) på Medels gamla position i backlinjen. Maripán spelar till vardags i La Liga-klubben Deportivo Alavés och fyller 24 år i år.  

- “Fasta situationer avgör ofta matcher och det vitala där är kroppsbyggnaden och fysiken. - Rueda.

Maripáns mittbackskollega i matchen mot Sverige var som bekant Cruz Azúl-spelaren, Enzo Roco. Mittbacken har trots sin ringa ålder hunnit samla på sig erfarenhet från spel i spanska La Liga under ett lån till Espanyol. Både Maripán och Roco är 191 cm långa och formar därmet Chiles längsta backpar på mycket länge.
Mot Sverige såg försvaret stabilt ut då de stångades med Ola Toivonen och Marcus Berg. 'Profesór' Rueda har gång på gång varit tydlig med vilken av att ha mittbackar som har ett fysiskt övertag i luftrummet, därför anser jag att det är en lågoddsare att vi kommer att se Medel längre upp på banan.

Det ska bli intressant att se utfallet av en av de största förändringarna hittills under Rueda, Medels “nya” position.


Fler förändringar…

Marcos Bolados, 22 år, omfamnas av Arturo Vidal efter att ha gjort mål på Sverige.


Många har frågat sig hur Rueda kommer att ta sig an den nya generationen av chilenska spelare. Bland andra Àngelo Sagals (24 år), Enzo Rocos (25), Maripáns (24 år) och Marcos Bolados (22 år) medverkan i truppen mot Sverige och Danmark bidrar till att snittåldern i laget sjunker med med mer än hela tre år. Värt att nämna igen är att Bolados avgjorde i slutminuten i sin debut mot Sverige på ett smockfullt Friends Arena.

Juan Antonio Pizzis sista startelva, som misslyckades att kvala till VM, hade en snittålder på 30,5 år, medan Ruedas första startelva har en snittålder på 27,3 år. Endast sex av de elva som spelade i den sista kvalmatchen mot Brasilien spelade mot Sverige: Alexis Sánchez (29), Jean Beausejour (33), Pablo Hernández (31), Charles Aránguiz (28) och Eduardo Vargas (28).

Dessa var de nya spelarna, respektive deras ålder, som deltog i matchen mot Sverige: Roco (25), Nico Castillo (25), Sagal (24), Diego Valdés (24), Maripán (23) och Paulo Diaz (23).


Föregående möten med Danmark

Senast Chile mötte Danmark var 2009 inför VM i Sydafrika, då under Marcelo Bielsa. Matchen slutade med en chilensk 1-2 vinst. Målskyttar var Paredes och Sánchez innan Schöne reducerade.  

Det danska lagets stora stjärna då hette Nicklas Bendtner, och vi minns hur det gick med hans karriär efter det. Idag heter deras största stjärna Christian Eriksen. Den nya stjärnan har definitivt visat sig vara mer “äkta vara” än den föregående danska stjärnan. Blir intressant att se hur han presterar mot internationellt motstånd.
Rueda visade under presskonferensen att han inte lämnar något åt slumpen. Hans ledarteam hade pluggat Danmark noga och han känner till vilket motstånd som väntar. Nu får vi se hur Chile, under "den nya processen", presterar mot starkt motstånd.

Starkt motstånd, men Sverige då?

Enligt FIFA:s rankingsystem är det svenska landslaget rankat 19:e i världen, medan Danmark är rankat 12:a. Chile, å andra sidan, tog gjorde ett hopp i rankingen i och med segern över Sverige. Innan matchen var Chile rankat som 10:a. Segern över Sverige placerade Chile på 8:e plats och gav 181 rankingpoäng. En potentiell seger mot Danmark skulle placera Chile på 6:e plats med 188 nya poäng, men nu ska vi inte gå händelserna i förväg...


Var: Ålborg Portland Park, Ålborg, Danmark.
När: 2018-03-27, 20.00.

Marcos Riverosmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2018-03-26 23:18:00
Author

Fler artiklar om Chile