Omgång 10
Argentinaren Mauro Quiroga leder skytteligan på sju mål när en tredjedel av ligan är spelad.

Omgång 10

Tionde omgången i Primera División spelades i helgen och Universidad Católica trummar fortsatt på i toppen medan i den andra änden så går det fortsatt oerhört trögt för Universidad de Chile.

Omgången inleddes under fredagskvällen när Colo Colo tog emot Antofagasta inför 20 904 åskådare. Som väntat var det ”El Cacique” som tog tag i taktpinnen och man dominerade matchen men hade svårigheter att få in bollen i mål. Hurtado i Antofagastas mål hade mycket att göra och stod för många kvalificerade räddningar. I den 72:a minuten hände något mycket otäckt. Paredes försökte brösta ner bollen till Gabriel Suazo, men en försvarares fot kom emellan, tyvärr för Suazos del träffade försvararen inte bara bollen utan även hans ansikte och han tappade medvetandet i fallet. Läkare tillkallades snabbt och Suazo fördes till sjukhus där läget konstaterades vara okej. Colo Colo meddelade dagen efter att man hade förhoppningar om att han skulle kunna träna under måndagen. I matchen så fortsatt Colo Colo att trycka på, och det såg ut som att Hurtado skulle rädda en poäng åt bortalaget, men i den 94:e minuten kunde han inte längre stå emot när Valdivia från nära håll kunde nicka in 1 – 0 efter en tilltrasslad situation. Colo Colo är i och med segern trea i tabellen.

Iquique, utan skadade Donoso, tog emot bottengänget Cobresal. Trots detta dominerade Iquique och det märktes tydligt att Cobresal siktade in sig på att kontra när Iquique tappade boll. Iquique dominerade första halvleken helt, men i den andra började Cobresal skapa en hel del chanser på sina kontringar och det var just genom en kontring som Cobresal skulle ta ledningen en kvart in på den andra halvleken när Reynero frispelade Carlos Muñoz. Iquique hade stora problem att skapa något i andra halvlek trots stort bollinnehav och matchen slutade 0 – 1 till gästerna som tog sin andra seger för säsongen.

La U har haft en extremt tuff inledning på säsongen och i denna omgång åkte man till Viña del Mar för att möta Everton. Första halvleken var en mycket jämn historia som förblev mållös, men La U tog kommandot direkt i den andra och man fick snabbt utdelning när Benegas frispelade Ubilla med en mycket vacker klack som Ubilla förvaltade på bästa sätt. 0 – 1 till La U! La U fortsatt att skapa de hetaste chanserna och hade en boll i överliggaren. Men sen händer det som brukar hända lag i kris men som inte får hända. Evertons Freitas får bollen i offensivt straffområde, och drar felvänd iväg ett skott som styrs via en La U spelare förbi Herrera. 1 – 1 slutar matchen och La U har nu 7 raka matcher utan seger och ligger sist i Primera División.

Curicó Unido tog emot Huachipato, och det var hemmalaget som började bäst. Efter knappa 20 minuter fick Curicó en straff som lagets målkung Quiroga säkert förvaltade fram till 1 – 0. Senare i halvleken skulle Franco Bechtholdt utöka fram till 2 – 0 efter en fast situation. I den andra halvleken tryckte Huachipato upp laget i ett försök att komma ifatt, och det fick utdelning när man efter en mycket väl genomförd frisparksvariant reducerade till 2 – 1 genom Bizama. Kort efter reduceringsmålet stack Curicó upp med ett anfall som avslutades av Bechtholdt som nickade in sitt andra mål i matchen fram till 3 – 1. Kort efter det så misslyckades Huachipato med att få undan ett inlägg och Quiroga kunde även han trycka in sitt andra mål för kvällen och 4 – 1 var ett faktum. Quiroga är nu uppe i ensam skytteligaledning med sju fullträffar. Huachipato reducerade på tilläggstid genom Blondell till slutresultatet 4 – 2.

Erik Figueroa saknades återigen när La Calera tog emot O’Higgins i något av ett otippat toppmöte. La Calera skapade massvis med chanser under den första halvleken men var oskärpta i avslutningslägena och matchen gick till halvtidsvila i ett läge där La Calera skapat mest men O’Higgins enda chans varit den överlägset farligaste. Under den andra halvleken forcerade La Calera om ens möjligt ännu mer framåt. Men ledningen skulle till slut komma, och det var något otippat ett misslyckat inlägg av inhopparen Thomas Rodríguez som skulle leta sig hela vägen in i mål. Kort efter ledningsmålet utökades ledningen till 2 – 0 efter mål av en annan inhoppare, nämligen Zúñiga. Unión La Calera har inlett säsongen alldeles strålande och ligger tvåa när en tredjedel av serien är spelad.

Det vankades ett möte mellan två utav lagen i Copa Libertadores på Estadio San Carlos de Apoquindo i Santiago när serieledande Católica tog emot Concepción inför 10 885 åskådare. Católica skapade mest i inledningen och framförallt Riascos fick ett par lägen att göra mål som han ej lyckades att utnyttja. Católica skulle dock ta ledningen efter 18 minuter när Fuenzalida snappade upp en utboxning och fick iväg ett välplacerat skott fram till 1 – 0 för Católica. Drygt tio minuter senare skulle Concepción något överraskande dock kvittera när Cordero fick stå fri och välbehärskat placerade in kvitteringen i krysset. På reprisen gick det dock att se att han stod väldigt tydligt offside, men målet godkändes och 1 – 1 var ställningen i halvtid. Católica tryckte på enormt i den andra halvleken. Vid ett inlägg nickade en Concepción försvarare bollen i egen ribba och på returen cykelsparkade Riascos den i ribban igen. Kort därefter fick Buonanotte ett läge som även han skulle pricka ribban på. Ett ledningsmål för Católica låg i luften och det skulle till slut även komma efter ett inlägg som mittbacken Huerta nickade in från nära håll. Kort efter tvåan kom även trean när Diego Valencia snodde åt sig bollen vid mittplan och säkert placerade in 3 – 1 vid bortre stolpen. Det låg fler Católica mål i luften men matchen slutade 3 – 1 och Cruzados leder fortsatt ligan på 25 poäng efter 10 spelade omgångar.

Unión Española inledde säsongen lysande men är just nu inne i en tyngre period som fortsatte när Audax Italiano kom på besök. Gästerna inledde klart starkare och tog ledningen redan efter tre minuters spel genom Jeraldino. Samme Jeraldino utökade till 0 – 2 efter slarv av Españolas backlinje och då var inte ens tio minuter spelade av matchen. Española ryckte upp sig i den andra halvleken men 0 – 2 stod sig matchen ut och Española har nu tre raka förluster i ligan.

Coquimbo Unido tog emot Palestino utan skadade stjärnan Mauricio Pinilla men inledde ändå bäst och tog ledningen efter att Navarrete enkelt nickat in en retur. Ledningen stod sig halvleken ut men efter att halva den andra halvleken kom kvitteringen när Luis del Pino nickade in Luis Jiménez hörna från nära håll. Coquimbo svarade dock direkt när inhopparen Pineda kämpade in ledningsmålet från nära håll efter en rörig situation. Målet var Pinedas första touch i matchen och han hade hunnit att vara på planen i knappa 20 sekunder. Coquimbo gick för att utöka ledningen, men vid ett bolltapp på mittplan och bristande kommunikation kunde istället Palestino kontra in kvitteringen 2 – 2 på tilläggstid genom Jiménez! Klantigt av Coquimbo men påpassligt av Palestino. Båda lagen ligger i mittenskiktet av tabellen när en tredjedel av serien är spelad.

Äventyret är över för Palestino

Äventyret är över för Palestino i Copa Libertadores. I den femte gruppspelsomgången tog man emot de regerande mästarna River Plate på hemmaplan, som blev alldeles för svåra och man förlorade med 0 – 2. Båda målen kan man lasta målvakten González för, speciellt det andra målet som var en riktig blunder. I sista gruppspelsomgången besöker man redan utslagna peruanerna Alianza Lima, men matchen blir inte helt betydelselös. Det är nämligen så att laget som slutar trea i gruppen får en plats i Copa Sudamericanas andra runda, tredjeplatsen i gruppen innehas just nu av Palestino på fyra poäng gentemot Alianza Limas en poäng. Förutom fördelen i poäng har även Palestino ett enormt övertag i målskillnad så tredjeplatsen i gruppen bör man definitivt säkra.

Concepción tog emot obesegrade ettan i gruppen Olimpia från Paraguay. Och det började bra för Concepción, man tog ledningen på en billig straff redan i den nionde minuten genom Cordero. Strax innan halvtid utökade man ledningen till 2 – 0 genom Patricio Rubio efter att han serverats öppet mål av Cordero. Olimpia tryckte upp laget i den andra halvlek för att komma ifatt, och när tio minuter av den andra halvleken var spelad hade man reducerat genom veteranen Roque Santa Cruz. Olimpia fortsatt att trycka på och kort efter reduceringen kom även kvitteringen, denna gång genom Camacho. Detta blev en väckarklocka för Concepción som genast skärpte till sig och tog ledningen igen i denna svängiga match när Ballón tryckte in den på nära håll. 10 minuter från slutet fick en Olimpia spelare syna det röda kortet efter att ha dragit på sig två gula, där trodde de flesta att matchen var över, men en långboll i 92:a matchminuten resulterade något slumpartat i att Ortiz i Olimpia kvitterade matchen till slutresultatet 3 – 3. Surt för Concepción, men man har fortfarande stora möjligheter att ta sig vidare inför sista omgången där man besöker argentinska Godoy Cruz som råkar vara just dem man tampas med om att ta sig vidare.

Católica besökte gruppjumbon Rosario Central och man tog ledningen halvvägs in på den första halvleken när Fuentes tryckte in den från straffområdeslinjen. Católica ville försvara sin ledning och gå på kontringar och man försvarade sig mycket väl matchen igenom. Men 10 minuter från slutet så styrdes en hörna på Fuenzalida som får bollen i ansiktet och bollen går in bredvid en chanslös Dituro i Católicas mål. Kvitterat till 1 – 1 och det blev även slutresultatet. Católica ligger på tredje plats inför sista omgången på samma poäng som Grêmio som man även besöker, men med betydligt sämre målskillnad. Därför behövs en vinst för att ta sig vidare, men skulle det bli oavgjort eller förlust så får man spela andra rundan i Copa Sudamericana då Rosario Central redan är klart sist i gruppen.