Omgång 11
Legendaren Esteban Paredes gjorde sitt 213:e ligamål i karriären.

Omgång 11

I den elfte omgången av Primera División så vankades toppmöte mellan Unión La Calera och Colo Colo.

Men vi börjar i kronologisk ordning som matcherna spelades, och därmed i La Cisterna där Palestino tog emot laget från Viña del Mar, Everton. Första halvleken var chansfattig och jämn, men direkt i den andra halvleken uppstod ett bra läge för Palestino varpå bollen räddades på mållinjen men Gutiérrez tryckte in returen i öppet mål. Det var Gutiérrez sjätte mål den här säsongen, vilket är väldigt imponerande med tanke på att han endast deltagit i fyra matcher hittills. Palestino kontrollerade därefter matchen, och man fick chansen att utöka ledningen på tilläggstid när Jiménez föll i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Jiménez tog själv hand om straffen men straffen var dåligt slagen och såg ut att räddas ganska enkelt av målvakten Campestrini i Evertons mål. Det var det sista som hände och Palestino vann med 1 – 0.

Concepción tog emot Curicó där gästerna tog ledningen efter en kvart genom venezolanen Heber García på ett fint skruvat skott utanför straffområdet. I slutet av första halvlek utökade samme García ledningen till 0 – 2 på klack efter ett fint inspel av Cavalleri. Concepción tryckte upp laget inför den andra halvleken och det bar frukt drygt halvvägs in i den andra halvleken när den inhoppande peruanen Ballón fick bollen nickad till sig framför mål av Rubio och tryckte in reduceringen. Concepción tryckte fortsatt på och kom nära en kvittering flertalet gånger men Curicó höll undan och vann med 1 – 2.

Serieledande Católica åkte till Rancagua för en tuff bortamatch mot O’Higgins. Och gästerna började bra. Kubanen Munder fick tidigt i matchen en fin boll och rundade målvakten men en perfekt tackling i sista stund räddade O’Higgins. Lite senare träffade Católica stolpen efter ett misslyckat inlägg av Cornejo. O’Higgins var dock bra med i matchen och det var faktiskt dem som skulle ta ledningen i slutet på första halvleken när den förre detta landslagsspelaren Cereceda slog in bollen snett inåt bakåt till unge David Salazar som gjorde sitt första mål i karriären fram till 1 – 0 som stod sig halvleken ut. Under den andra halvleken drog Católica igång sin kvitteringsjakt ordentligt, och man skapade mängder med målchanser, speciellt Fuenzalida som var mycket aktiv. Men kvitteringen kom aldrig och O’Higgins höll undan och vann med 1 – 0. Därmed gavs de andra lagen en chans knappa in med tanke på att Católica hunnit att skapa en liten lucka.

Huachipato tog emot Iquique i ett dimmigt Talcahuano och det var hemmalaget som tog kommandot. Man förde spelet under stora delar av första halvlek utan att komma till särskilt farliga chanser, men precis i slutet av halvleken hamnade bollen hos Baeza efter en hörna varpå han fint sköt 1 – 0 för Huachipato. Iquique lyfte upp laget i den andra halvleken och skapade fina chanser, men Urra i hemmamålet stod i vägen. När drygt 20 minuter av den andra halvleken var spelad skulle Huachipato drabbas av en utvisning på målskytten Baeza. Och det var en märklig sådan, Baeza hade med sig ett gult kort från första halvleken när han föll i en närkamp och motståndaren föll över hans ben. Domaren valde då att ta upp det andra gula kortet till en oförstående Baeza som verkligen inte borde blivit utvisad. Kort efter utvisningen kom Iquique igenom på Baezas kant och slog ett inlägg som Pernía nickade in till 1 – 1. Iquique dominerade matchen efter kvitteringen och skapade mängder med utmärkta chanser men Urra var en fantom i målet och 1 – 1 stod sig matchen ut.

Coquimbo, utan skadade Pinigol, tog emot Unión Española som efter en fin inledning på säsongen börjat se riktigt risiga ut, speciellt i försvarsspelet. Och det var som väntat Coquimbo som tog tag i taktpinnen. När en halvtimme var spelad fick Coquimbo en hörna som landade hos en helt fristående Sebastián Silva som på volley sköt in ledningen till hemmalaget. En enorm markeringsmiss av gästerna. På tilläggstid av den första halvleken rullade Coquimbo upp Española fullständigt och Cristián Canío kunde i öppet mål utöka ledningen till 2 – 0 för hemmalaget. I den andra halvleken så kontrollerar Coquimbo ledningen och Española var aldrig nära ett kvitteringsmål och Coquimbo vinner välförtjänt matchen med 2 – 0. Española har efter sin fina inledning på säsongen nu förlorat fyra raka matcher i ligan och man ser ut att ha tappat självförtroendet i varenda lagdel.

Bottenmöte vankades mellan Cobresal och Antofagasta. I en jämn första halvlek tog Cobresal ledningen med 1 – 0 efter en halvtimme genom Reynero. Kort därefter fick Cobresal en billig straff som Carlos Muñoz utnyttjade fram till 2 – 0. Gästerna skulle dock reducera några minuter efter det genom Flores och matchen gick in till halvtidsvila i ställningen 2 – 1. 2 – 1 varade dock inte alltför länge utan det tog bara tio minuter av den andra halvleken innan Antofagasta kvitterat matchen genom Blanco. Matchen slutade 2 – 2 och samtliga mål kan kopplas ihop till riktigt svagt försvarsspel och det ser ut som att båda lagen är i bottenskiktet av tabellen av en ganska klar anledning.

Det vankades toppmöte mellan tvåan i tabellen, Unión La Calera och trean, ”El Cacique”, dvs Colo Colo. Och det var hemmalaget som dominerade redan från start. La Calera spelade en mycket fin possessioninriktad fotboll och dominerade Colo Colo i den första halvleken och gästerna kan tacka målvakten Brayan Cortés för att det var mållöst i halvtid då han stod för många vassa räddningar. I den andra halvleken fortsatt dominansen ifrån hemmalaget. Vid en frispark från 40 meter försökte hemmalagets Isnaldo sig på en fräckis och gick direkt på mål, men Cortés lyckades med nöd och näppe tippa bollen i ribban. Efter att Colo Colo slarvat som sista man skulle dock ledningen efter många om och men komma för hemmalaget genom Leiva när han vid mållinjen kunde nicka in 1 – 0 bakom en överspelad Cortés. En mycket välförtjänt ledning för hemmalaget. Colo Colo såg frustrerat ut och spelade som om inget fungerade. Men så helt plötsligt hamnade bollen på en hand i La Caleras straffområde och domaren blåste för straff som Paredes säkert placerade in till 1 – 1. Det var mål nummer 213 för Paredes i chilenska ligan. Resultatet stod sig matchen ut, och El Cacique är säkerligen nöjda med att åka hem med en poäng efter den insatsen. Poängen kan man tacka Cortés storspelande för. Erik Figueroa satt kvar på bänken för La Calera ännu en gång.

La U är ett lag i totalt haveri. I denna omgång besökte man Audax Italiano för att försöka att förbättra sin position i tabellen. Men det började inte bra för La U och Audax tog ledningen genom Ledesma som fick stå helt fri och enkelt nicka in 1 – 0. La U förde spelet men skapade inte särskilt mycket under den första halvleken, och efter en hörna kunde istället Audax utöka ledningen till 2 – 0 genom venezolanen Jesús Hernández som även skulle stå sig halvleken ut. 2 – 0 målet var en väckarklocka för La U som ryckte upp sig rejält, men hade fortsatt svårt att skapa de riktigt heta chanserna. 2 – 0 såg ut att stå sig matchen ut när La U:s Campos Lopez reducerade till 2 – 1 på tilläggstid. La U försökte få till en kvittering med en slutforcering men det slutade istället med att Jeraldino på en utspark av Audax målvakt Muñoz utökade till 3 – 1 efter tafatt försvarsspel och målvaktsspel av Johnny Herrera. La U ligger därmed fortsatt sist på sju inspelade poäng efter elva omgångar.

Colo Colo utslaget i Copa Sudamericana

Colo Colo är utslaget ur Copa Sudamericana efter att man stått för en mycket svag och nonchalant insats hemma mot ecuadorianska versionen av Universidad Católica. Man hade med sig en 1 – 0 ledning från bortamötet, men förlorade med samma siffror på hemmaplan och straffar väntade, där man brände alla sina straffar medan Católica satte 3 av 4. Svagt av Colo Colo som säkerligen grämer sig över uttåget.