Omgång 6
Jorge Valdivia stod för ett fantastiskt inhopp i segern mot Iquique.

Omgång 6

Den sjätte omgången i Primera División spelades under veckan som gick och inleddes med att Palestino tog emot Audax Italiano hemma i La Cisterna under onsdagen nära inpå landslagsuppehållet.

Omgången tjuvstartade alltså redan i onsdags för Palestino och Audax Italiano. Och det var bortalaget som skulle ta ledningen genom Holgado på straff halvvägs in i den första halvleken. Samme Holgado utökade ledningen till 0 – 2 en kvart senare. Palestino började därefter rada upp chanser, och reduceringen till 1 – 2 kom tidigt i den andra halvleken. Men trots att Palestino kom mycket nära en kvittering så höll Audax undan och vann med 1 – 2.

Unión La Calera med svenske Erik Figueroa fast på bänken tog emot Concepción hemma, som fått en ganska jobbig start i ligan men är desto mer lyckosamma i Copa Libertadores. I en ganska jämn första halvlek tog La Calera ledningen på tilläggstid efter att Matías Laba snott bollen av en mittback i Concepción. Concepción kvitterade på nick tidigt i andra halvlek genom Nicolás Orellana men därefter var det La Calera för hela slanten. Först tog man ledningen genom inhopparen Walter Bou och bara minuten efter utökade man till slutresultatet 3 – 1 genom 20-åringen Franco Lobos som därmed gjorde sitt första mål i seniorsammanhang. La Calera har börjat säsongen långt över förväntan och ligger på delad andraplats.

Det väntade ett möte mellan toppen och botten på Estadio Monumental där Colo-Colo tog emot Iquique inför 22 826 åskådare. I en första halvlek som ägdes av hemmalaget så har eftersnacket handlat om en sak, och det var när Óscar Opazo i Colo-Colo kom runt på kanten av straffområdet och slog ett inspel via marken, som träffade två (!) duvor varpå den ena tyvärr avled. Colo-Colo skapade många vassa chanser men man var otroligt slarviga och ineffektiva i den sista aktionen. Jorge Valdivia gjorde sina första minuter för säsongen när han vart inbytt i minut 57 och det dröjde inte länge innan hans geni uppenbarade sig då han levererade en mycket fin passning till Opazo som passade fram Mouche som nickade in 1 – 0 i öppet mål. Valdivia petade senare in slutresultatet 2 – 0 efter retur. Tydligt var att Colo-Colo blev mycket giftigare i sina anfall när Valdivia och Paredes byttes in, håller de två sig skadefria kan ”El Cacique” mycket väl vinna guld i år.

Unión Española har haft en mycket bra start på säsongen och den fina trenden skulle fortsätta när man besökte O’Higgins i Rancagua. Man tog ledningen på straff sent i den första halvleken genom Caballero. O’Higgins förde spelet utan att skapa särskilt vassa chanser och i 79:e minuten kunde Pavez dundra in 0 – 2 efter en mycket fin kontring av Española som därmed leder ligan på 15 inspelade poäng.

Universidad de Chile har haft en horribel inledning på säsongen och man åkte till Antofagasta i hopp om att vända den negativa trenden, och man började bra spelmässigt och skapade mängder av chanser i inledningen men Rossi i hemmamålet stod i vägen med fantastiskt bra målvaktsspel. Istället tog Antofagasta något oväntat ledningen efter dryga kvarten genom Blanco. La U kämpade vidare och i slutet av den första halvleken kvitterade man på ett volleyskott av Matías Rodríguez på inlägg av Beausejour. Trots stort spelövertag för La U så var det Antofagasta som skulle ta ledningen på straff genom Balboa. Antofagasta kontrade sedan in slutresultatet 3 – 1 genom inhopparen Franz Schultz. La U:s kris blir därmed bara djupare och djupare.

I och med de andra topplagens fina resultat denna omgång behövde Universidad Católica tre poäng med sig ifrån mötet med Curicó Unido för att ha ett fortsatt övertag i tabelltoppen. Men trots mängder av chanser så lyckas man inte få in bollen och matchen slutar mållöst 0 – 0. Man kan dock trösta sig med det faktum att man fortfarande ligger på delad andra plats.

Omgångens sista möte spelades mellan Huachipato och Coquimbo Unido och gästerna skapade de farligaste chanserna i en relativt händelsefattig match som slutade mållöst 0 – 0.

Ni som varit uppmärksamma märker att det inte finns en rapport ifrån Cobresals möte med Everton och detta beror på att matchen blev uppskjuten på grund av politiska oroligheter i området. I samband med protester ska en protestant ha dött och säkerhetsläget i området bedöms vara så pass allvarligt att matchen inte kunde spelas.