Omgång 7
Mauricio Pinilla avgjorde mötet med Colo Colo i sin comeback efter lång skadefrånvaro

Omgång 7

Under helgen som gick spelades sjunde omgången av Primera División där svenske Erik Figueroa fick hoppa in i slutminuterna mot La U samtidigt som veteranen Mauricio Pinilla var tillbaka efter lång skadefrånvaro med besked.

Men vi börjar som vanligt i kronologisk ordning som matcherna spelades och därmed med Palestinos möte med O’Higgins. Matchen inleddes med att O’Higgins blev blåsta på en solklar straff när Salas höll på att springa sig fri och blir fälld, men domaren valde att fria. Annars så var det Palestino som hade det mesta i chansväg under den första halvleken och det var just även Palestino som skulle ta ledningen på ett välplacerat skott av Passerini. Palestino fortsatt även i den andra halvleken att skapa fina chanser som borde resulterat i fler mål, bl.a. rundade man målvakten vid två separata tillfällen men fick ändå inte in bollen i mål. Mot slutet av matchen reduceras Palestino ner till tio man när Julián Fernández åkte på sitt andra gula kort. Detta blev starten på en chanskavalkad för O’Higgins som lyckas kvittera i matchens 94:e minut genom mittbacken Acevedo. Surt och slarvigt poängtapp för Palestino som definitivt borde avgjort matchen innan det röda kortet.

Huachipato tog emot Cobresal hemma I Talcahuano. Huachipato förde spelet och tog välförtjänt ledningen på hörna genom Pereyra i minut 34. Kvitteringen väntade dock inte särskilt länge utan en långboll resulterade i att Rodolfo González tryckte in en halvvolley i mål och det stod 1 – 1 i halvtid. Huachipato fortsatte att skapa många chanser i den andra halvleken och venezolanen Anthony Blondell placerade in 2 – 1 via stolpen i inledningen av den andra halvleken. Cobresal tryckte upp laget i slutforceringen men det resulterade i att Huachipato kunde kontra in slutresultatet 3 – 1 genom Urzúa. Välförtjänt vinst för Huachipato. Tyngre går det för Cobresal som är det enda laget i årets ligaspel som inte tagit en vinst (förvisso har man en match mindre spelad, men poängen står kvar ändå).

Coquimbo har överraskat många som nykomling i årets ligaspel och nu tog man emot storklubben Colo Colo i hopp om att kunna skrälla. Gästerna startade med Paredes och Valdivia på bänken i och med att man spelat Copa Sudamericana under veckan, men skapade ändå de hetaste chanserna i en mållös första halvlek. Under inledningen av den andra halvleken förde Coquimbo spelet och man fick ganska snabbt utdelning genom Benítez tryckte in ledningsmålet efter Farfans fina förarbete. Colo Colo bytte kort inpå in Valdivia som på direkten var med i uppbyggnaden till Colo Colos farligaste chans dittills i matchen. Men även Coquimbo hade ett ess i rockärmen. Man bytte in den forne landslagspelaren Mauricio Pinilla som haft mycket skadeproblem under det senaste året. ”Pinigol” var på direkten inblandad i massor och kunde blivit målskytt både en och två gånger innan han nickade in 2 – 0 i öppet mål efter John Salas fina inlägg. Resultatet stod sig matchen ut och Coquimbo tog en välförtjänt seger i Pinillas comeback.

Concepción vilade en del spelare i mötet med Audax Italiano men förde ändå spelet och skapade de hetaste chanserna. Utdelningen skulle dröja till 56:e minuten när inbytte Droguett, som normalt är ordinarie, tog tillvara på en tilldömd straff. Läget blev värre för Audax Italiano som fick Jorge Henríquez utvisad då han först snackat till sig ett gult kort men sedan fortsätter snacka och åker på sitt andra gula och åkte därmed ut. 1 – 0 stod sig matchen ut och Audax har nog en hel del att jobba på.

Iquique tog emot Antofagasta och hoppades på att få vända på sin negativa trend. Det började bra trots att utdelningen inte kom på direkten och man hade två ramträffar i den första halvleken samt så räddade Antofagasta på mållinjen vid ett tillfälle. Det skulle dröja till 62:a minuten innan Iquique äntligen fick utdelning och det var efter en tilltrasslad situation på en hörna som Matiás Blázquez tryckte in 1 – 0 till hemmalaget. I slutminuterna kunde man utöka till slutresultatet 2 – 0 när inhopparen Camilo Gainza nickade in bollen i det öppna målet på ett bra inlägg av Donoso. Antofagasta var mycket bleka och man har liksom Audax en hel del att jobba på.

Católica vilade liksom de andra lagen som spelat boll på kontinenten sina bästa spelare när man besökte Everton i Viña del Mar. Católica tog också ledningen genom den forne Everton-spelaren Jaime Carreño efter ett mycket fint anfall. Släkten är värst som man brukar säga. Kort efter målet fick Everton en straff som Cerato säkert placerade in till 1 – 1 som även stod sig in i halvtidsvilan. Direkt i inledningen av den andra halvleken var ordningen återställd när Riascos nickade in 1 – 2 i öppet mål. Católica kontrollerade matchen och det blev inte lättare för Everton när inhopparen Arismendi blev utvisad i den 79:e minuten. Resultatet stod sig matchen ut och Católica tog en komfortabel seger vilket betyder att man ligger tvåa i ligan efter sju omgångar.

La U har som bekant haft en urusel start på ligan och tog nu emot Unión La Calera som inlett ligan på ett bra sätt. Matchen hann knappt att börja innan Augusto Barrios i hemmalaget fick en svår knäskada och tvingades bryta redan efter tre minuters spel. Kort inpå skulle dock hemmalaget ta ledningen genom Jimmy Martínez efter att La Calera slarvat bort bollen i backlinjen. La U skapade många chanser att utöka ledningen men Batalla i La Caleras mål stod för en jätteinsats när han höll kvar dem i matchen. Efter ett uppehåll på grund av pyro bland hemmalagets supportrar så nickade istället Lobos in kvitteringen efter hörna. Mot slutet blev Erik Figueroa inbytt för bortalaget men han hann inte sätta något större avtryck på matchen och 1 – 1 stod sig matchen ut.

Unión Española har inlett serien på ett alldeles strålande sätt och hade serieledningen inför matchen mot Curicó Unido. Och det började bra även denna gång. Efter många fina chanser tog man ledningen halvvägs in på den första halvleken efter att colombianen Palomeque tryckt in en retur i det öppna målet. Curicó skapade sina hetaste chanser under matchen på fasta situationen och det var efter en hörna i den 72:a minuten som argentinaren Franco Bechtholdt kunde nicka in kvitteringen. Curicó var på väg att ta en fin poäng när man istället slarvade bort bollen som näst sista man varpå Unión Española kunde kontra in 2 – 1 genom paraguayanen Mauro Caballero. Sur förlust för Curicó men man kan bara skylla på sig själva. Unión Española å andra sidan leder serien på 18 poäng efter sju spelade omgångar.

Chilenska lagen i Copa Libertadores och Copa Sudamericana

Tredje omgången av gruppspelet i Copa Libertadores spelades under veckan som gick, och de chilenska framgångarna fortsätter. Católica tog emot brasilianska Grêmio hemma i Santiago och man gick segrandes ur matchen med 1 – 0. Efter storförlusten i premiären mot Libertad har Católica nu tagit två raka segrar mot kvalificerat motstånd och man ser ut att kunna ta sig vidare ur gruppen. Målet gjordes av Sebastián Sáez på inlägg av Magnasco. Católica ligger nu på andra plats med sex inspelade poäng i gruppen, som toppas av Libertad och där Grêmio och Rosario Central delar på sista platsen i gruppen med endast en inspelad poäng efter tre matcher.

Palestino tog emot peruanska Alianza Lima hemma i La Cisterna och det blev en bekväm match för Palestino som enkelt tog hem matchen med 3 – 0. Man tog ledningen i 36:e minuten efter ett oturligt självmål. Strax efter halvtid fick Luis Ramírez i bortalaget sitt andra gula kort och blev därmed utvisad. Man utökade till 2 – 0 genom Passerini på fint inspel av Cortés. Passerini noterades även för en assist när han passade fram till Ahumada som placerade in 3 – 0. Passerini kunde gjort betydligt fler mål men slarvade en del i avsluten. Efter tre omgångar ligger Palestino tvåa i sin grupp med fyra poäng, men har River Plate en poäng bakom sig, gruppen lever än med andra ord.

Concepción tog emot argentinska Godoy Cruz i en jämn historia, som mycket väl kunde slutat i förlust när en Godoy spelare rundade målvakten halvvägs in på första halvlek men Mencia i hemmalaget rensade undan på mållinjen. Strax efter det fick högerbacken i Concepción, Pacheco, sitt andra gula kort och blev utvisad. Godoy öste på och skapade mängder av fina chanser men fick aldrig in bollen och matchen slutade mållöst 0 – 0. Concepción har därmed spelat in fem poäng efter tre omgångar och ligger tvåa när tre matcher återstår att spela.

Kvalet till Copa Sudamericana pågår än och två chilenska lag har matcher kvar att spela, Unión Española och Colo Colo. Unión Española har sedan tidigare tagit emot ecuadorianska Mushuc Runa på hemmaplan i en match som slutade 1 – 1.
Colo Colo spelade under veckan borta mot, och jag lovar att detta är sant, Universidad Católica. ”Va?” tänker ni, men så är det, man spelade nämligen mot det ecuadorianska laget som har exakt samma namn som det chilenska laget. Hur som helst gick Colo Colo segrandes ur bortamötet med 0 – 1 efter att Esteban Paredes gjort mål på fin framspelning av min personliga favorit, Jorge Valdivia.