2017-06-28 20:00

Portugal - Chile
0 - 3

Portugal - Chile, ännu en final väntar för de sydamerikanska mästarna!
Matchens lirare Claudio Bravo firas av sina lagkamrater efter att ha räddat tre straffar mot Portugal!

Det var dags för semifinal i Confederations Cup och ”La Roja” ställs mot de regerande europamästarna Portugal. Det var på förhand svårt att avgöra vem som egentligen var förhandsfavoriten men något alla kunde komma överens om var att det skulle bli en jämn match.

Alexis Sanchez, Eduardo Vargas

En väntad elva av Pizzi. Gary Medel, Jean Beausejour, Marcelo Diaz och Pablo Hernandez var alltså tillbaka i startelvan medan Paulo Diaz, Eugenio Mena, Francisco Silva och José Pedro Fuenzalida petades. Chile hade stora problem mot Australien förra matchen och kunde trots stort spelövertag mycket väl ha gått ifrån matchen utan poäng, det skulle bli intressant att se om man höjer sig spelmässigt nu när man fick svårare motstånd och hur det chilenska laget skulle hantera världens bästa spelare Cristiano Ronaldo.

Första chansen kom redan efter två minuter och det var Andre Gomes i Portugal som sköt ett skott strax utanför straffområdet, men skottet gick rakt på Bravo. Under de första minuterna av matchen såg portugiserna klart mer alerta ut och tog kommandot av matchen. Chile började komma igång efter fem minuter och Alexis frispelade Vargas, men Rui Patricio i Portugals mål kom snabbt ut och täckte skottet. Endast en minut senare vände det åt andra hållet. Ronaldo slog en underbar pass till Andre Silva, men Bravo gjorde en grym räddning. Högt tempo och många chanser under de inledande tio minuterna och för alla som älskar en fartfylld och offensiv fotboll var det här verkligen en inledning som fick en att njuta. Chile inledde ganska bra offensivt men hade det tufft i det defensiva arbetet och Portugal fick ofta stora ytor i sina anfall. Värt att notera var att Portugal var oerhört snabba i sitt hemjobb, varje gång Chile hade bollen hade Portugal genast backat hem med nästan hela laget och försvaret ser oerhört samlat och kompakt ut. Efter 23 spelade minuter delades matchens första varning ut till Gonzalo Jara. Matchen lugnade ner sig och det var först när det hade spelats 28 minuter som Chile stack upp med nästa farliga anfall, Mauricio Isla löpte som vanligt som en tok längst kanten och slog ett bra inlägg till Aranguiz som nickade strax utanför. Endast någon minut senare kom det ett inlägg från vänsterkanten som hamnade hos Aranguiz som dock fick en felträff. Otur, med tanke på att det var ett utmärkt läge han hamnade i.
Efter 31 spelade minuter var det dags för Portugals första gula kort och det delades ut till William Carvalho. Runt den här tidpunkten i matchen hade ytorna stängts för båda lagen och den så öppna matchen vi hade sett i inledningen var som bortblåst och matchen präglades nu av kamp på mittfältet. Det skulle dröja ett tag innan nästa händelse i matchen och det var efter 42 minuter som André Silva i Portugal varnades i samband med att han blev arg på domaren över uteblivet domslut.
Efter första halvleken var matchen mållös, trots en chansrik inledning. Rättvist då Portugal började bäst men där Chile sedan tog över mer och mer.

Andra halvlek inleddes med ett betydligt lägre tempo än vad vi såg i första halvlek. Chile hade dock merparten av bollinnehavet utan att skapa något. Pablo Hernandez varnades efter 51 minuters spel. Efter 53 spelade minuter dök andra halvleks första farliga chans upp och det var efter ett mycket fint inlägg av Beausejour som Vidal kom upp bra och nickade, men tyvärr nickade han högt över. Efter en hörna några minuter senare hamnade bollen hos Eduardo Vargas som drog till med en bicicleta som Rui Patricio gjorde en mycket bra räddning på. I det portugisiska anfallet därefter så fick Ronaldo ett bra läge vid kanten av straffområdet, men sköt rakt på Bravo. Matchen började öppnas upp igen och tempot höjdes märkvärt som om det vore på en given signal. I 62:a minuten sköt Vidal ett mycket fint långskott som gick strax över. Efter några tempofattiga minuter i inledningen av andra halvlek hade matchbilden blivit klart öppnare och temporik. Det skulle dock dröja till den 71:a minuten innan nästa läge dök upp. Det var Ronaldo som kom i ett fint läge vid en omställning och sköt på en försvarare, bollen gick strax utanför och det blev hörna. Hörnan var dock resultatlös. Tempot sänktes enormt mycket efter detta och det var mycket stillastående spelare, speciellt när Chile skulle anfalla, något som verkligen inte har varit ett kännetecken för det chilenska landslaget under den här generationen av spelare.
Det skulle dröja till den 84:e matchminuten innan nästa läge i matchen uppstod och då var det Ronaldo som nickade en bit utanför. Direkt efter det gjorde Chile sitt första byte i matchen då Eduardo Vargas byttes ut och in kom poängräddaren från förra matchen, Martin Rodriguez.
Det hände inget mer nämnvärt och det stod 0-0 efter fulltid och förlängning väntade.

Förlängning och straffar

Förlängningen inledde med att André Gomes fick ett bra läge, men han sköt långt över. Fem minuter in på förlängningen fick Alexis ett kanonläge att nicka in ledningen efter ett fantastiskt inlägg av Isla, men bollen gick tätt utanför. Strax efter gjordes Alexis ner och Fonte, i det portugisiska laget, varnades. Det hände inget mer i den första förlängningskvarten och det var fortsatt 0-0 inför den andra förlängningskvarten.
Den andra förlängningskvarten fortsatte på samma spår som den första, relativt händelselös. I den 111:e minuten varnades Bruno Alves i Portugals lag, strax efter gjorde Chile sitt andra byte. Ut gick Pablo Hernandez och in gick ”El Gato” Silva. Silva blev genast inblandad i en straffsituation, men domaren lät spelet gå. På reprisen såg det ut som ett felbeslut. I den 114:e minuten var det dags för nästa portugisiska varning och den här gången gick det till Cedric. I den 118:e minuten skulle matchens bästa chanser komma för Chile. Vidal sköt ett hårt skott strax utanför straffområdet i stolpen, på returen sköt Rodriguez i ribban. Oerhört nära! I sista ordinarie förlängningsminuten byttes Isla ut och in byttes Fuenzalida. Men inget mer hände under förlängningen och det väntade straffar.

Straffarna
Arturo Vidal tog första straffen och han lade säkert in den och det var 1-0!
Quaresma tog Portugals första straff och Bravo hoppade åt rätt håll och räddade!
Aranguiz tog Chiles andra och sköt den mitt i mål men målvakten hoppade fel och Chile ledde nu med 2-0!
Joao Moutinho tog Portugals andra straff och Bravo hoppade rätt och räddade igen!
Alexis tog den tredje och satte den säkert i mål, 3-0!
Nani tog Portugals tredje straff och Bravo räddade den också. Chile vinner matchen och är klara för final! Vilken hjälteinsats av Bravo!

Sammanfattning

Vi kan konstatera att det vart en jämn match som man förutspådde från början och vi fick se två lag som hade enormt mycket respekt för varandra. Det var mycket jämnt och ingen var överraskad när matchen gick till straffar. Väl vid straffarna klev Claudio Bravo fram och tog Chile till finalen med tre (!) räddade straffar. Solklar MVP efter det här straffavgörandet är han. I övrigt kan tilläggas att Vidal, Diaz, Isla och Beausejour gjorde mycket bra matcher medan Sanchez hade en ganska tung dag. Vi kan även konstatera att Chile hanterade Ronaldo på ett bra sätt även om han ändå gjorde en helt okej match.
Nu väntar final på söndag mot antingen Tyskland eller Mexiko.