Sverige, minnen och ett krossat hjärta
Senast Sverige tog emot Chile var 2006, på Råsunda.

Sverige, minnen och ett krossat hjärta

Slutligen har Sverige-Chile fått ett officiellt datum. Undertecknad blickar tillbaka och gnäller lite om känslor och orättvisor.


Sverige-Chile

I torsdags förra veckan gjordes det officiellt av Sveriges Fotbollsförbund att det kommer spelas en vänskapsmatch mellan Sverige och Chile på Friends Arena den 24:e mars 2018 klockan 18:00. Biljetterna kommer att släppas den 18:e december, så det gäller att stå på tår om ni vill hinna lägga vantarna på en matchbiljett. Friends Arena rymmer 50.000 åskådare vid fotbollsmatcher, varav åtminstone bortaläktaren väntas bli fylld till både längden och bredden.

Den svenske landslagschefen Lars Richt kommenterade att Chile, som är rankade som tia i världen enligt FIFA, är ett bra landslag och påpekade vikten i det faktum att det handlar om en utomeuropeisk motståndare. Matchen “blir ett bra test och värdemätare” för det svenska landslaget, tycker Richt.

Angående Chiles misslyckade VM-kval tillade Richt:  
-"Ja, det hade de nog inte riktigt räknat med, men det är fortfarande en av världens allra bästa nationer som blir en riktig utmaning för oss."

Medan Sveriges nya landslag börjar känna sig riktigt varma i kläderna efter att ha slagit ut Italien ur Play-off till VM och fått bra resultat mot andra stora landslag, befinner sig Chiles nya landslag fortfarande i embryostadiet. Trots ihärdiga rykten och uttalanden av diverse intressenter står fortfarande frågan om förbundskaptenpositionen obesvarad.
Trots allt väntas matchen på Friends Arena bli den hypotetiske nye chilenske förbundskaptenens debut.

Chiles fotbollsförbund har intentionen att göra klart med ytterligare en vänskapsmatch på europeisk mark som förväntas spelas kring den 27:e mars, dock har det varit svårt att spika någon match då de flesta intressanta motståndarna har väntat med att välja ut sina genrepsmotståndare till efter VM-lottningen. Lottningen ägde som bekant rum i fredags förra veckan, därför kan vi vänta oss att ytterligare en träningsmatch görs officiell inom kort.   



Minnen

Trots att både Chile och Sverige har långa fotbollstraditioner, har bägge landslagen endast möts en gång tidigare. Det var den 2:a juni 2006 och vi som var lyckligt lottade att bevittna matchen som spelades på Råsundas gräsmatta på plats, kan minnas den laddade stämningen när ungefär halva läktaren var rödklädd.
Vi minns trummorna som trummade och vi minns att ramsorna, som en annars brukar dra hemma på tv-soffan med sina nära och kära, skanderade redan långt innan matchavspark och fortsatte skandera långt efter matchens slut.
Vi minns även hur en del gulklädda supportrar glatt kom fram och berättade vilken positiv överraskning det var att se så många passionerade fans till en vänskapsmatch.

Trots att matchen på planen slutade 1-1 och 0-10 på läktaren, var dagen det en av de mest betydelsefulla dagarna i redaktionens ungdomsår. Både Martin och undertecknad fick spendera en eftermiddag tillsammans med det chilenska landslaget och även möjligheten att växla ord och tankar med spelarna samt den dåvarande förbundskaptenen, Nelson Acosta.

Särskilt framträdande är minnet av hur en viss blyg 17-årig talang ansträngande försökte hålla sig i utkanten av händelsernas centrum. Talangen jag syftar på är givetvis den numer världskända, fd. Barca-och nuvarande Arsenal-spelaren: Alexis Sánchez. Trots att äldre spelare exempelvis Luís Jiménez (Inter och Fiorentina) och Jorge Valdivia (presentation totalt överflödig) på ett klassiskt chilenskt, skämtsamt vis påpekade att det var den unge Sánchez som skulle ha uppmärksamheten, föredrog han han, med sitt blygsamma skratt, att hålla sig i skuggan utanför planen.
Väl på Råsundas gräsmatta tog han chansen att kliva fram ur skuggornas rike och presentera sina kvalitéer på nordisk mark. När 17-åriga Sánchez snurrade upp sveriges Mikael Nilsson med en kaxig rabona-fint, blev jag ett förevigt frälst Alexis Sánchez-fan. Jag hoppas innerligt att den kommande matchen kan komma att bli minst lika speciell för den nya generationen ungdomar, att de ska få den möjligheten vi fick att se våra stora idoler på nära håll och på så sätt inspireras att fortsätta jaga ens drömmar.

Elvorna från Råsunda 2006:

Sverige: Andreas Isaksson; Niclas Alexandersson (46'Mikael Nilsson), Olof Mellberg, Teddy Lucic, Erik Edman; Tobias Linderoth, Christian Wilhelmsson (46'Mattias Jonson); Anders Svensson, Freddie Ljungberg (46'Kim Kallstrom); Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.

Förbundskapten: Lars Lagerbäck.


Chile: Claudio Bravo; Gonzalo Jara, Jorge Vargas, Pablo Contreras, Rafael Olarra; Jorge Acuña, Mauricio Zenteno; Luis Jiménez, Jorge Valdivia; Humberto Suazo (84'José Contreras) och Alexis Sánchez.

Förbundskapten: Nelson Acosta.



Corazón espinado

Trots att en del av oss kan ses le och diskutera framtiden, tillsynes förhoppningsfulla idag, måste jag medge att såret från VM-kvalet fortfarande svider. För mannen som har blivit utpekad av de flesta som den skyldige till VM-missen, Juan Antonio Pizzi, väntar trots allt ett litet VM-äventyr. Pizzi (fd. chilensk förbundskapten) blev officiellt Saudiarabiens förbundskapten den 28:e november och lottades därefter i samma grupp som Ryssland, Egypten och Uruguay. Som supporter kan man tycka att det är helt bisarrt hur en person som misslyckats fatalt med att ta ett av världens mest tongivande landslag till ett världsmästerskap, tillåts glida in till samma världsmästerskap på en räkmacka. Spelarna är dock inte lika bittra, bland annat uttryckte Mauricio Pinilla att han var glad för Pizzis skull. Själv sjunger jag vidare på Manás refräng med Santanas ilande gitarr i bakgrunden.



Videolänk till Alexis Sánchez vs Mikael Nilsson: https://www.youtube.com/watch?v=_RhMSPYf7-o


Hasta luego!

Marcos Riveros Salazarmarcos.riverossalazar@hotmail.commarcosriveros_2017-12-05 16:39:00
Author

Fler artiklar om Chile