Universidad Catolica är chilenska ligamästare

Till slut så är den chilenska ligan avgjord och det var Universidad Catolica som tog titeln efter vinst 1 – 2 borta mot Deportes Temuco i en match som var betydligt mer dramatisk än vad den behövde vara.

Universidad Catolica firar sin 13:e ligatitel

När endast sju minuter var spelade av matchen fick Riquero i hemmalaget syna det röda kortet efter en mycket ful satsning mot Catolicas Saavedra. Saavedra tvingades med tårar i ögonen lämna planen strax efter den vårdslösa satsningen. I detta läge kändes allt annat än en seger för Catolica helt osannolikt, men fotbollen är inte alltid logisk och matchens första mål gjordes av Temuco efter att ha fått en straff när dryga kvarten av matchen var spelad. Målet stressade säkerligen ”Los Cruzados” som direkt efter målet började pressa på för att kvittera men trots många fina chanser skulle man vara mållösa efter den första halvleken. Det dröjde dock inte alltför lång tid i andra halvleken innan man först kvitterat och sedan även tagit ledningen genom Carreño och Vilches. Temuco, som alltså spelade större delen av matchen med en man mindre började se uppgivna ut och Catolica försvarade enkelt ledningen matchen ut och titeln var därmed ett faktum.

Ligatiteln var ”Los Cruzados” 13:e i ordningen och innebär att man har en direktplats till nästa års Copa Libertadores. Man får sällskap i turneringen av Universidad de Concepcion som försvarade andraplatsen gentemot Universidad de Chile samt Palestino som vann Copa Chile. Universidad de Chile får försöka att kvala sig in till turneringen.
Platserna till Copa Sudamericana togs av Antofagasta, Colo-Colo, Union La Calera och Union Española medan Deportes Temuco och San Luis degraderas till Primera B.