0-0 i bandy?

Jag har själv bevittnat två 0-0 matcher i bandy, båda var finaler den första stod mellan Boltic och Villa i SM-finalen och den andra mellan Edsbyns IF och SAIK och då rörde det sig om Svenska cupen.

Det pågår en diskussion på Sirius Svenska fan sida om hur många 0-0 matcher som Sirius har spelat. Jag tänkte haka på den tråden lite. Mig veterligen har bara ÖSK spelat 0-0 en enda gång i seriesammanhang eller slutspel och det var i den viktiga semifinalen borta mot IFK Kungälv 1973. ÖSK hade vunnit hemma och det räckte med oavgjort på bortaplan i den andra semin för att gå till Final. Jag var inte på plats men jag och min far följde matchen på radio.
En märklig början av en säsong var säsongen 1980/81.
ÖSK inledde med att slå Tranås BOIS med 1-0 efter 0-0 i halvtid. Därefter slog man Karlstads Göta med 1-0 efter 0-0 i halvtid. I den tredje matchen låg man under hemma mot Nässjö IF med 1-0 i halvtid. Då hade man alltså en målskillnad på 2-1 efter fem spelade halvlekar. Sedan kom den berömda ketchup-effekten och i en fantastisk halvlek så gjorde ÖSK 5-0. Tre segrar och serieledning följdaktligen. På detta följde ytterligare två målsnåla matcher 2-2 mot Hälleforsnäs och 1-1 mot IFK Motala. ÖSK var efter den inledningen enda obesegrade lag i den södra Allsvenska gruppen och alltså med endast fyra insläppta mål efter fem matcher!
 
Själv har jag bevittnat två bandymatcher som har slutat 0-0. Den första var SM-finalen 1983 mellan Boltic och Villa. Matchen gick sedan till förlängning, en förlängning som Boltic vann med hela 5-0.
Den andra matchen var finalen i Svenska cupen, jag tror att det var 2006 eventuellt 2005. Finalen gick i Edsbyn mellan hemmalaget Edsbyns IF och Sandvikens AIK. Matchen avgjordes sedan på straffar och där vann Edsbyn. Detta var när Svenska cupen var en turnering värd namnet. När även de Allsvenska lagen var med. Sedan kidnappades turneringen av några topplag i Elitserien med Svenska bandyförbundets goda minne och är ju numera bara en försäsongsturnering bland många andra.
De första 3 Svenska cup turneringarna hade slutspel i Edsbyn och var stora folkfester, där de Allsvenska lagen oftast hade de starkaste och största supporterklackarna. Jag vill minnas att det fanns en inofficiell tävling om vilken supporterklack som var starkast under finalhelgen och första året vann Svampen denna medalj. Andra året var det Skarpa Gubbar från Kungälv och tredje året var det Finspångs Rötjut. Jag vill minnas att Vetlanda också alltid hade ett härligt gäng som stöttade sitt VBK.
 
För att återknyta till huvudtemat 0-0 matcher så kan jag lite kuriöst nämna att jag på 80-talet som ung lärare dömde en klassmatch för flickor i 8:e klass i Upplands Väsby. Matchen slutade 0-0. De överlägset bästa spelarna på planen var de båda flickorna som stod i mål i respektive lag. De gjorde den ena fantom räddningen efter den andra och hade även en fantastisk hjälp av sin ribba och sina stolpar. 0-0 i handboll, det hör inte till vanligheterna!
Bortsett från 1983 års SM-Final så tror jag bara en SM-Final har slutat 0-0 och det var 1946 mellan SAIK och VSK
 

Robert Erickson2020-10-13 18:57:00
Author

Fler artiklar om Örebro