Ännu en härlig bandyhelg

Dubbelhelg för ÖSK och två härliga segrar igen. Fantastiskt spel på lördagen där den första halvleken mot Uppsala Näs är en av de bästa jag har sett ÖSK göra på mycket länge. På söndagen blev det blåställ på för första gången i år och en kämpaseger mot Kalix.


När nu väl bandyallsvenskan har kommit igång så rivstartar den ordentligt. Andra helgen i rad med dubbelmatcher. På lördagen så tog vi emot Uppsala Näs. Ett lag som vi har haft väldigt svårt för sedan de etablerade sig i Allsvenskan för några år sedan. Uppsala Näs har ganska frekvent tagit plats bland de nedre lagen och ofta fått kvala sig kvar. För några år sedan hamnade de i den kanske svåraste kvalgruppen till Allsvenskan någonsin, då AIK, Rättvik och Söråker stod för motståndet. Detta blev för tufft för Uppsala laget och man tvingades till ett år i division 1. I fjol hade man 2:an i skytteligan i sin uppställning: Tobias Engstrand. Ett eftertraktat namn när sillyn drog i gång i våras. Dock valde han att stanna i Uppsalas andra klubb. När vi satt ett gäng svampar på Kungen och värmde upp inför lördagens drabbning så rörde sig försnacket lite runt honom. Vi hade alla respekt för UNIK som de brukar kallas. De hade spelat överraskande bra på försäsongen och tagit sig till en semifinalplats i cupen. Det var härligt att få sitta på Kungen igen och ladda upp inför en match, vi gjorde det förstås när ÖSK spelade hemma i cupen, men nu var det på riktigt på ett annat sätt. Nervöst och härligt på en gång. Dock var naturligtvis inte allt som vanligt. Om det hade varit det hade nedervåningen på Kungen varit proppfull med folk och förmodligen hade några valt att sitta på övervåningen. Lite barhäng hade det säkert också varit. Så var det förstås inte nu. 6 svampar satt vid långbordet och det kändes lite märkligt, framförallt efter ÖSK:s fantastiska bortamatcher helgen innan. Nu är det dock inte som vanligt. ÖSK bestämde i veckan innan att 8 åskådare skulle få se matchen från sittplatsläktaren. Först beslöts det att vi 5 som hade tagit oss ända upp till Ljusdal och stod utanför staket och såg matchen skulle prioriteras och få se båda helgmatcherna. Dock jobbade en av oss med Tv-produktionen så han räknades inte in. Då blev det fyra platser kvar och om dessa skulle det lottas. Kriterierna för att man skulle få vara med i lottningen var att man var medlem i Supporterklubben Svampen samt att man anmälde intresse. Bortsett från järngänget från bortaresan till Ljusdal lottades Gustav, Jonas, Jakob och ”Grönis” in. Hannes från Ljusdalsgänget gav bort sin lördagsplats till Aron som inte vunnit någon plats och de 8 var klara. Att vi bara var 6 stycken på Kungen berodde på att Jonas och Jacob laddade på Engelbrekt som vanligt.

Vi var alla 8 samlade i god tid och det kändes lite ovanligt att gå till sittplats och sätta sig istället för den invanda ståplatsen på Svampen läktaren. Tidigt fick vi klart för oss att Uppsala Näs skyttekung Tobias Engstrand av någon anledning inte kom till spel. Det kändes ju lite skönt. Jag hade precis sagt till Benjamin att jag hoppas att det dröjer ett tag innan det blir mål, när ÖSK pangade in 1-0. Tidigare år har det brukat vara ett dåligt tecken när ÖSK gör ett tidigt 1-0 mål, ofta har de då blivit lite bekväma och vips så har motståndaren vänt på steken och sedan har det varit svårt att komma tillbaka. I år är dock inte som andra år, inte än i alla fall. 2-0 kom innan 5 minuter var passerat och sedan fortsatte ÖSK med drömbandy hela halvleken. I stort sett alla mål var bandygodis. Det var så vacker bandy så man nästan blev tårögd. 8-1 i halvtid, en av de bästa halvlekar jag har sett ÖSK spela på mycket länge. Visst har man varit med om stora ledningar i halvtid tidigare och då har oftast motståndarna gjort några mål och det har blivit ett målkalas åt båda håll så att säga. Dock inte så i lördags. ÖSK slog väl av lite på takten men höll försvarsspelet bra och kunde utöka ledningen och vinna med hela 13-3. Andra halvlek var inte riktigt lika bra som första men absolut klart godkänd. Några ytterligare vackra mål fick vi se. Denna match som man var lite rädd för innan vanns med en marginal på 10 mål! Fantastiskt! Att segern skulle firas på Kungen var en självklarhet och det fick bli mer en den obligatoriska segerölen. Det var bara att ringa till frugan och säga att jag blir lite senare än vad jag trodde i morse.

Ny match igen på söndagen. Kalix är ett lag som vi brukar kunna hantera, framför allt på hemmaplan. Det är möjligt att vi förlorat någon gång hemma mot dem men i stort sett har det bara varit vinster. Många sköna vinster i Kalix har man förstås också varit med om. En oförglömlig match var någon gång i slutet av 00-talet när vi avgjorde i slutminuterna. Ett glatt gäng Svampar, drygt 10 begav sig ner till Kalix stora pub Valhall efter matchen. På den tiden fanns det ett stort runt bord mitt i den stora salen och många småbord placerade på en liten upp höjnad i halvcirkel runt detta bord. När vi kom in på krogen så var det runda bordet nere i ”grytan” ledigt och vi fick precis plats alla svampar runt detta. Efter ett tag började några dra igång en sång och då tog jag vår stora flagga och började svaja lite med den. När vi hade sjungit klart så reste sig en kille från ett av de små borden och skrek: Dra åt helvete jävla örebroare, ni ska inte komma hit och ta över våran pub. Jag förstod naturligtvis hans frustration och gick upp till hans bord, satte mig strategiskt på huk och bad om ursäkt. Vi vart lite yviga efter den fantastiska avslutningen på matchen försökte jag förklara. Kalix killen blev lugnare och lugnare under vårt samtal och till slut sa han: Ni verkar ju trots allt vara ett ganska härligt och trevligt gäng, gillar ni att bada bastu? Jo, absolut svarade jag, det är flera stycken i gänget som gillar bastu. Jamen då bjuder jag hem er till min vedeldade bastu när ni har druckit upp. Han ringde sin son och bad honom sätta på bastun och drygt hälften av svamparna hängde med Kalixkillen hem. Han bodde bara ett stenkast från krogen. I förstugan hade han flera backar med öl och han uppmanade oss att ta så mycket vi ville. Vi gick in och bastade och drack öl, det är fantastiskt hur saker och ting kan vända till det bättre ibland.

Vända till det bättre var precis vad matchen mellan ÖSK och Kalix gjorde denna söndagseftermiddag. ÖSK startade matchen lite halvlojt. Inte konstigt med tanke på urladdningen dagen innan. 8 starka svampar hejade på så mycket vi kunde. Endast Johan, Benjamin och jag var kvar från lördagen, men nu fick fem andra svampar chansen att se ÖSK på hemmaplan. Vi låg under med 1-3 i halvtid och genom att Rättvik ledde så hade vi alltså tappat serieledningen för första gången denna säsong. Dock var detta bara temporärt då man märkte att en förlust det kunde inte accepteras av detta starka ÖSK-gäng. När 2-3 kom tidigt var man inne på att det här skulle vi vända i ett nafs. Så lätt gav sig dock inte Kalix och svarade med att öka på sin ledning igen nu till 4-2. Jag började bli riktigt orolig då, men ganska snart började målen rulla in bakom Kalixmålvakten och när det t.o.m. blir mål på hörna då är det ÖSK:s dag. Robin Folkesson var jättehet andra halvlek och bollen skulle bara in. Han vände på matchen nästan på egen hand och ännu en gång fick ett glatt svampengäng gå till Kungen och fira. Dock fick det stanna vid en öl denna söndagseftermiddag. Tomas kom förbi och firade med oss och han berättade att han sett matcherna både lördag och söndag på O`Learys. På lördagen hade det varit riktigt mycket folk där. Dock lite sämre på söndagen.   

 

Robert Erickson2020-11-30 19:29:00
Author

Fler artiklar om Örebro