Årets bästa bortamatch för ÖSK och ett dopp i Helgasjön

Trots att ÖSK spelade nästan hela matchen utan avbytare så gjorde man årets hittills bästa borta match, och äntligen blev det av ett dopp i en sjö som uppladdning innan match.

Ett glatt gäng satte sig i bussen och tog sikte på Åby i Småland. Den absolut minsta orten i Sverige som har ett elitlag i bandy. Det var lite svårt att beräkna hur lång tid det skulle ta att ta sig igenom de småländska skogarna och vi startade redan klockan 7 från Örebro. Den traditionella ölen på ankomstorten måste skippas, helt enkelt därför att det inte finns något utskänkningsställe i Åby. Mat ville vi dock ha så det fick bli en lite tråkig vägkrog utan öl.
Vädret var toppen, solen gassade och stormen som har pinat både Svealand och Götaland de senaste dagarna var som bortblåst.
Vi har snackat några gånger nu om att ta ett dopp i någon sjö i samband med en bortamatch i bandy och snacka går ju har nog en del i bortaföljet tänkt. Nu var det dock dags och jag skulle tro att det var Helgasjön vi stannade vid. Vinterbadarna stannade vid två, det var jag och Isak som tog steget fullt ut och tog en liten simtur i det kalla vattnet. Vi hittade en liten vik som var isfri och där hoppade vi i. Riktigt skönt måste jag säga. När vi kom upp så satt vi och soltorkade och värmen steg inifrån. De övriga bussdeltagarna ömsom skakade på huvudet och ömsom skrattade åt vårt tidiga vårdopp.

Väl framme vid arenan som har samma namn som jag dock med en lite annan stavning så var vi trots väl tilltaget matstopp och den lilla badsemestern ganska tidiga. Det var bara till att sitta kvar i bussen och ta en pilsner från portföljen helt enkelt. Sedan gick vi in i arenan som jag aldrig har varit i tidigare. Två gånger har jag varit i Åby förut men det var under utebanans tid.

Jag berömde ju Herosvallen för två veckor sedan som den finast belägna utebanan och nu måste jag berömma Erikssons arena också. Mycket fin i och med stora läktare i trä på båda sidor. Kanske lite överdimensionerad med tanke på ortens litenhet, men skulle Åby gå upp i Elitserien så kanske det behövs och dessutom kan man ju arrangera stora mästerskap likt VM som ska gå där senare i vår. En liten detalj som jag trots allt inte var så nöjd med var akustiken. Jag vet inte vad det berodde på men allting lät väldigt burkigt och öronbedövande inne i hallen. Tack och lov så spelade man inte en massa musik i samband med hörnor och liknande. Detta ofog verkar var på tillbaka gång i Sverige och det är ju väldigt bra. Publiken ska stå för sång och ramsor, det ska inte högtalarmusik förstöra.

Matchen var inte mer än några få minuter gammal när Sandholm fastnade med handen i sargen och rev upp ett skärsår i handen. Lite panik blev det först men snabbt lyckades man linda om hans hand och föra ut honom till väntade ambulans. Han kunde naturligtvis inte spela mer men det verkar inte vara någon fara för matcherna framåt. ÖSK gjord utan tvekan sin bästa bortamatch i år och vi i ÖSK klacken fick jubla åt många vackra mål. Nico Nevalainens drömmål på volly i första halvleks absolut sista sekunder var ruggit snyggt. Efter en halvtidsledning med ett mål satt ÖSK i förarsätet hela matchen och trots att man tvingades spela helt utan avbytare (Bergman kände av sin ryggskada och klev av efter uppvärmningen redan innan matchen) så gjorde man en kanonmatch.
 Med nästan bara 10 minuter kvar att spela ledde ÖSK med 7-4, men efter ett turmål på hörna där bollen studsade på flera ÖSK spelare innan den letade sig in i mål och ytterligare ett hörnmål som blev till efter ett par returer så var ställningen 7-6 till ÖSK när vi hade spelat 90 minuter. Marginalerna är verkligen inte med ÖSK denna säsong (hittills) och naturligtvis kom även en kvittering från Åby. Denna gång på ett mycket snyggt långskott som satt i krysset. Det var ytterligare ett par minuters tillägg kvar när Åby kvitterade och på den tiden lyckades först ÖSK skapa en jättechans när två Åbyförsvarare krockade och vi anföll på vänsterkanten, slog ett hårt inlägg där målvakten var helt borta men den som skulle slå in bollen i öppet mål inte han få till kontrollen på den. Jag vet inte om han missade helt eller om han bara styrde den utanför. Chansen kom upp så snabbt så jag han inte se vilka det var som huserade där framme. Åby han faktiskt också skapa en chans till men den räddade Kimmen och la handsken även på returen.

I bussen hem kunde vi följa matchen Kalix- Tillberga där en poäng för Kalix hade räckt för att vi återigen hade haft ödet i egna händer, men icke, Kalix ledde länge men Tillberga vände och vann.

Två matcher återstår och dramat i årets Bandyallsvenska går vidare.
 

Robert Erickson2023-02-12 12:56:00
Author

Fler artiklar om Örebro