Bandy i hängmattan 2

Här kommer mer bandyläsning i hängmattan från Örebroredaktonen

Här kommer ytterligare ett par tips för den som vill ha lite bandyläsning i hängmattan, nu när värmen har slagit till och midsommar närmare sig.

Fotboll Bandy och makt av Christer Ericsson utkom 2004
Christer Ericssons bok handlar om de små bruksorternas betydelse för svensk fotboll och bandy. Varför var bruksorten en så lämplig miljö för fotbollen och bandy att utvecklas i? Fanns det av någon anledning fler talanger där? Blev fotbollen och bandyn ett verktyg för företagsledningarna på de stora företagen? Eller är idrotten istället ett sätt för arbetarna att stärka självkänslan? Var miljön särskilt lämplig för lagidrott? Delar av svaren på dessa och andra frågor ger Christer i boken. Vi får också en historisk tillbakablick i hur idrotten etablerades i bruksorterna och hur en ”vi-känsla” gjorde att fotbollen och bandyn kunde fungera som en identitet och gemenskapsstärkande faktor.
Boken handlar till ungefär hälften om fotboll och hälften om bandy och författaren påpekar flera gånger att dessa sporter har mycket gemensamt, de är som kusiner. Författaren har valt ut fem bruksorter som han har studerat specifikt och vad gäller bandyn så är det Sandviken, Lesjöfors och Grycksbo. Många aha upplevelser fick i alla fall jag, när jag läste denna bok.

Bandysportens gyllene sekel med undertext (Katrineholm VAR bandyns Mecka)
av Erik Östdal Gustavsson utkom 2009

För den som gillar sörmländsk bandy och dess historia så är denna bok ett måste, den bör finnas i bokhyllan. Erik Östdal Gustavsson har gjort ett fantastiskt jobb med att hitta information om alla klubbar i Sörmland som har spelat bandy och sedan har han skrivit och samlat dess bandyhistoria i denna bok. Det är anekdoter, reportage och härliga bandybilder i en sån mängd så man blir alldeles salig i sitt bandyhjärta. Som ÖSK:are sätter man nog sidan 77 som bokens absoluta höjdpunkt. Den fantastiska seriefinalen 1958 mellan ÖSK och Katrineholms SK, beskriven ur ett sörmländskt perspektiv. Hur matchen slutade? ÖSK vann med 15-0, århundradets match! Baksidan på boken med alla klubbmärken samlade gav mig inspiration till framsidan på min bok ”12 legendariska bandylag”
Till sist en dikt från boken ”Eyravallen ligger i Örebro” skriven av Arne Uppling och utgiven 2004
Bandy
Eyravallen
säsongsöppning myller av vinterrockar
på Rudbecksgatan, läktarstamp
tusen strupars kondensångor
ritsch ratsch skär Olles skridskor nyisen
otroligt vägvinnande, snabbast
och Orvars klubba
är som vanligt längst
ur liten vinkel klipper Tjappe till
-läktarbruset stiger
portföljer öppnas
när sedan Stockis rundat
ett par gånger
några rundningsmärken
är vinterns lycka gjord
och snacket räddat
frusna tår går hem
/Robert Erickson Örebroredaktionen

Robert Erickson2020-06-06 20:43:00
Author

Fler artiklar om Örebro