Bandytankar från Örebroredaktionen

Därför glömde jag bort Rättvik i det Allsvenska tipset och bråket inom Svenska Bandyförbundet.

Först och främst måste jag be alla Rättviksfans om ursäkt. Jag tippade den Allsvenska bandyns sluttabell och jag glömde att lägga in Rättvik. Hur kunde jag göra det? Jo, jag lade Rättvik i högermarginalen därför att jag tycker att de är det mest svårtippade laget. Sedan var jag lite stressad därför att jag ville hinna med att skicka in mitt tips innan midsommar. Då glömde jag att peta in Rättvik. OK alla Rättviksfans och andra bandyfantaster också för den delen. Rättvik får bli ”otippade” de kan hamna nästan var som helst i serien. Dock ej på de två sista platserna. Övre halvan bör det väl bli för Masarna. Men osvuret är bäst.

TRE NYA regeländringar tänkte bandyförbundet införa lagom till nästa säsong. Två bra förslag, det första att målvakten måste kasta ut bollen vid målvaktsutkast. Man får alltså inte längre släppa bollen till en medspelare inne i straffområdet. Bra tycker jag, det drar igång spelet snabbare.

Den andra ändringen var egentligen inte ny, det var en återgång till gamla tider. Man får göra byte som anfallande lag vid hörna. Ja, varför inte? Så har det varit under större delen av min tid som bandysupporter och återgången tycker jag är OK.

Den tredje förändringen var verkligen ”Kalle anka”, förlängning vid oavgjort och spel med 8 spelare per lag för att spela till sig ytterligare en poäng mer än den man redan tagit under matchen. Varför då? Det är inget problem att några enstaka matcher slutar oavgjort i bandy. Som tur var så skippade bandyförbundet denna löjliga efterapning av ishockeyn. Min uppmaning till Svenska bandyförbundet är: Sluta snegla mot ishockeyn, det enda dessa sporter har gemensamt är att spelet är förlagt på is. Det är fotbollen som är bandyns systersport, det är den sporten som man kan titta lite på om man vill göra någon förändring. Men vad gäller poängfördelningen så är det absolut rättvist och bra som det är nu. Vinner man en match så ska man få två poäng och spelar man oavgjort så är man precis hälften så bra, alltså värd en poäng. Kanske dags för fotbollen att snegla på bandyn och införa vår poängfördelning, den är mycket rättvisare.

Den stora debatten i svensk bandy i sommar har annars varit för eller emot bandyordförande ”Nönne”. Ärligt talat så är det ganska svårt att riktigt sätt sig in i var i problemet ligger. Jag har verkligen försökt. Att man flyttar bandyförbundets kansli till Vänersborg tycker jag verkar vara väldigt konstigt. Dessutom verkar man ha gjort det utan någon som helst debatt. Det har ju varit så nu ett par gånger att ordföranden flyttar kansliet till sin hemstad! Ramsin gjorde ju samma sak när han var ordförande. Det är naturligtvis galet att allting ska ligga i Stockholm, men Vänersborg är ju inte heller något bra alternativ, staden ligger ju i utkanten av ”Bandysverige”. Mitt förslag är: Flytta kansliet till Uppsala, sluta tjafsa om finalen, den ska spelas i Uppsala. Uppsala ligger mitt i bandysverige och är lite av den svenska bandyns födelsestad. Om finalen någonsin mer ska spelas inomhus, så bör bandyförbundet skapa en fond för en insamling till en inomhusstadion som tar 25 000 åskådare. Den skulle kunna förläggas till den plats där Relita nu ligger. Denna insamling bör väl ta en 15-20 år att genomföra och att bygga. Sedan står bandyförbundet för denna arena och kan hyra ut den till andra evenemang, men naturligtvis ska bandyn vara prioriterad. Varje gång Sverige står som värd för VM, spelas det där, alla landskamper, Världscupen mm och då som kronan på verket, varje SM final. Sen kan man säker få in många konserter och andra evenemang när inte bandyn gör anspråk på arenan.
Vad bråket i bandyförbundets styrelse i övrigt handlar om känns som om det mest är personliga konflikter. Någon har också antytt att man vill vara hårdare mot ”storklubbarna”, så att även de kan kastas ut ur Elitserien om de missköter sin ekonomi. Detta borde vara en självklarhet om man nu ska behålla elitlicensen. Sandviken borde naturligtvis ha rykt när de ljög om vissa skulder och stal pengar från en barncancerfond. Men stora SAIK vågade man inte peta bort. I stället fick Kungälv bli det varnande exemplet på att elitlicensen faktiskt gällde. Trots att deras skuld var en bagatell i förhållande till SAIK:s. Licensreglerna ska gälla lika för alla. Med mina två ställningstagande verkar det som om jag står med ett ben i varje läger. Så jag tar inte ställning i personfrågan.

/Robert Erickson, Örebroredaktonen

Robert Erickson2020-08-05 18:46:34
Author

Fler artiklar om Örebro