Bandytips 2022-23

Nu är det dags för ett tips från Örebroredaktionen inför kommande bandysäsong.

Bandytips
När vi nu kommit in i augusti så känns det som om det kan vara dags att börja tippa lite bandy. Här kommer Örebro redaktionens tipps inför den stundande bandysäsongen.

Elitserien
1 Villa BK
Som vanligt de senaste säsongerna får Villa stå som favoriter. Det har inte hänt så mycket i truppen sedan SM-finalen men truppen är extremt stark och man har förstärkt med superlöftet Gustav Friman + några av LAIK:s bärande spelare från ifjol. Det kommer att räcka långt.
2 Västerås SK
Västerås är tillbaka igen i den yppersta eliten. Christoffer Fagerström blir tungan på vågen när VSK försöker nå en SM-final.
3 Edsbyns IF
Edsbyn är aldrig seriefavoriter men vinner oftast SM i alla fall. Serien brukar de dock inte alltid vinna. En tredje plats känns rimligt, men de kan naturligtvis komma ännu högre.
4 IK Sirius
En intressant nykomling bland den översta eliten. Laget som så många gånger haft marginalerna med sig i bottenstriden tror jag kan vara med och kämpa i toppen i år. Jag tror att nyförvärvet från Ljusdal Noa Djäkner valde helt rätt, i Sirius kommer han att blomma ut till en storspelare.
5 Brobergs IF
Ytterligare ett lag som jag tror kommer att göra stora framsteg i år. Inte mycket rörelse i truppen men man har förstärkt med Robin Öhrlund. Han försvann lite i AIK ifjol men i år tror jag han kommer tillbaka och blommar ut, nu när han får spela med sin storebror igen.
6 Sandvikens AIK
Ska Mossberg lyfta SAIK mot höjderna igen? Nej, jag tror inte det. SAIK var för första gången på 30 år ett mittlag ifjol och jag tror att man blir kvar på den positionen. Är inte Mossberg lite för gammal för att bli den där superinjektionen?
7 Vetlanda BK
En ”silly” när Vetlanda går plus, det hör inte till vanligheterna. Kanske har jag placerat VBK lite lågt, med nyförvärven Sergej In-fa-lin och Sebastian Ytterell blir man definitivt att räkna med, dock måste man komma ihåg att man föll igenom ganska enkelt många gånger ifjol.
8 Hammarby IF
Adam Gilliam tillbaka och genast börjar man drömma om semifinaler på Söder i Stockholm. Men jag tror det behövs lite mer för att en trupp som nästan hamnade på negativ kvalplats ska lyfta högre än en åttonde plats.
9 AIK
Många pratar redan om korthuset som föll, men i de egna leden går snacket om långsiktig satsning. Fakta är att AIK har förlorat hela 8 spelare från fjolårstruppen. Det är dessutom inga dussinspelare man har tappat. För att bara nämna några så har bland annat Alan Dzbusoev, Kalle Lempinen och Robin Öhrlund lämnat. Ändå har AIK fortfarande en väldigt stark trupp att ställa på benen. Truppen är dock väldigt tunn och därmed skadekänslig. Klarar man sig från skador kan det går riktigt bra, i det omvända fallet kan det bli just fallet.
10 Gripens BK
Här har vi en nykomling som har satsat helt rätt. Fyra starka kort kommer in i Gripens redan starka fjolårstrupp. Wiliam Arvidsson, Theo Lewerin, Viktor Hjelm och Adam Rudell. Några har fått lämna, men det är spelare som inte hade fått så mycket speltid. Gripen har steppat upp ett par steg och kommer att vara långt från nedflyttning.
11 IFK Vänersborg
Det ser inte så bra ut för Vänersborg, man har förvisso värvat Kalle Lempinen, men jag har en känsla av att Vänersborg är inne i en nedåtgående trend, lite sämre varje år. Det pratas mycket problem när det gäller Vänersborg, är det inte ekonomin så är det hallen.
12 IFK Motala
Ifjol skrev jag att Motala är som humlan som inte borde kunna flyga men gör det ändå. Synd för Motala att det inte finns någon utmärkelse som heter något i stil med ”Årets positiva överraskning”. Då hade Motala prenumererat på den titeln i många år nu. Någon gång måste väl ändå bubblan spricka. Om man betalar tillbaka lite av det flyt man har haft de senaste åren med lite oflyt så kan det mycket väl sluta i Allsvenskan för IFK:s del.
13 Frillesås BK
Kvalspecialisterna som år efter år lyckas kvala sig kvar. I år kan det dock bli svårt. Om kvalplatsen ifjol var en missräkning så måste en kvalplats i år vara en förhoppning. Man har tappat 8 man från fjolårstruppen. Dock har man värvat in 6 nya friska, men stor omsättning brukar sällan vara ett vinnarkoncept. Förlusten av Jakob Jenefeldt och Fredrik Brandin svider hårt för hallänningarna.
14 Bollnäs GIF
Bollnäs hade verkligen turen med sig ifjol när man med hjälp av andra resultat lyckades klara sig kvar. Sedan dess har man tappat 5 spelare med Patrik ”måltjuven” Nilsson som värsta förlust. Ingenting talar för Bollnäs i år. Bollnäs chans är väl att något av de andra lagen från plats 11 och nedåt inte alls får till det eller råkar ut för en massa skador.



 
Allsvenskan
1 Örebro SK
Det känns naturligtvis härligt att kunna placera ÖSK överst i denna tabell, men vad kan stoppa ÖSK i år? Nico Nevalainen och Alex Adeheimer är tillbaka och dessutom har vi även fått tillbaka Alexander Strand som har fått utvecklas ett par år i KVBS. Vi har också fått intressanta Oskar Larsson från Köping som jag tror kan bli ett stjärnskott på den Allsvenska himlen. Vad kan stoppa ÖSK? Framåt är vi bättre än någonsin, men backlinjen har tappat två tunga kort Simon Hagström och Theo Lewerin. Jag tror dock att tränarna kommer att omdisponera laget på så sätt att dessa tapp inte kommer att märkas så mycket.
2 Nässjö IF
Nässjö var bara sämre målskillnad från att få kvala ifjol. Efter några sämre säsonger så tror jag att det är dags för det notoriska kvallaget att nå dit igen. Nässjö är ett sammansvetsat gäng utan några direkta nyförvärv som sticker ut. Kanske det äntligen är dags för Nässjö att få kvala upp i Elitserien.
3 IK Tellus
Räkna aldrig bort Tellus. Laget från Midsommarkransen i Stockholm förlorade ett par spelare ifjol redan när man inte kunde betala ut lönen, ytterligare några förluster bland annat av Martin Krigh, men jag har ändå en känsla av att övriga truppen får till det som vanligt.
4 Ljusdals BK
Nu har LBK tappat den större delen av ”den gyllene generationen”. Kan man lappa ihop laget och nå en framskjuten placering ändå? Jag tror faktiskt det, mest kanske för att så många andra topplag har tappat ännu mer och kanske för att man har geniet M. Schvechnikov vid rodret.
5 Åby/Tjureda IF
Åby har egentligen tappat hela stommen i det lag som bara var något mål ifrån att ta steget upp i Elitserien. Man har ersatt dessa med spelare som inte riktigt platsar i Vetlanda. Kan det räcka? Kanske – kanske inte, vi får se.
6 Kalix Bandy
Kalix blir nog ett mittlag. Man brukar vinna några matcher där man minst av allt tror att de ska vinna och sedan gå på oförklarliga minor. Hemma eller borta brukar inte spela så stor roll. Slår man till så slår man till. Truppen verkar vara precis den samma som ifjol, bara ett år äldre och det är inte till Kalix fördel i en ganska så ålderstigen trupp.
7 IF Boltic
Boltic har huserat i tabellens bottenregioner i några år. Det är kanske dags för en liten framgång nu när flera lag har tappat i slagstyrka.
8 Tillberga Bandy
Inte mycket har hänt i Tillberga. Det kan vara positivt. Lite bättre än förra säsongen.
9 Falu BS
Tre nyförvärv från Broberg. Inga namn som jag direkt känner till men det kan kanske bli ett litet lyft från fjolårets negativa kval.
10 IFK Kungälv
Jag vet att man har några ungdomar som kan blomma ut, tillsammans med ett par gamla ”oldboys” så kanske det borde vara den perfekta blandningen, men jag tvivlar.
11 Surte BK
Surte har med sin begränsade ekonomi förstärkt klokt. Det tror jag kommer att räcka en bit. Derby match på Annandagen är något som man har sett fram emot på västkusten och där kanske Surte faktiskt har chansen.
12 IFK Rättvik
Dalmasarna har förlorat 10 spelare från fjolårets starka trupp! Det håller ju inte om man vill vara med i toppen av Allsvenskan. Man får kämpa för nytt kontrakt och börja bygga från början igen.
13 KVBS
Vad händer egentligen i Katrineholm. Jag har trott på laget flera år nu men man reser sig liksom inte. Nu har man tappat 8 spelare igen bland annat profilerna Erik Lisell, Alexander Strand och Jimmy Jechinsky. I och för sig även 8 nya spelare, men det är något fel på en klubb med sådan stor omsättning.
14 LAIK
Fjolårets kvallag till Elitserien på kvalplats ner i år? Ja, jag tror på en störtdykning för Lidköpings andralag. Hela stommen försvinner till Elitlagen i trakten Villa, Gripen och Vänersborg. Ett juniorlag kan väl inte förväntas komma mycket högre.
15 Västanfors IF
Västanfors gjorde det bra ifjol när man lyckades hänga kvar i Allsvenskan. Jag tror inte att det går lika bra i år. Man har förstärkt lite från grannklubbarna men de gamla stjärnorna som gjorde att man grejade det sist är inte kvar längre.
16 Borlänge Bandy
Har ni hört talas om snöbollen i helvetet eller smörklicken i bastun. Nej Borlänge åker ur. Man har inte förstärkt någonting. Det finns ingenting som talar för Borlänge.



 

Robert Erickson2022-08-02 20:21:00
Author

Fler artiklar om Örebro